lucas2525 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam. Mam pytanie czy są jeszcze jakieś przydatne np na maratonach albo na co dzień zwroty rowerzystów wiem że jest PRAWA/LEWA WOLNA ale może jest coś jeszcze ? Pytam czysto z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Słyszałem kilka razy "gęsiego k..wa gęsiego .......... ,............, .........." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ja słyszałem: "dawaj zmianę, chu%u" (nie osobiście, ale stary kolarz mi opowiadał Wyścig Pokoju) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miok Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam. Mam pytanie czy są jeszcze jakieś przydatne np na maratonach albo na co dzień zwroty rowerzystów wiem że jest PRAWA/LEWA WOLNA ale może jest coś jeszcze ? Pytam czysto z ciekawości Przy jeździe na kole, hasło "dziura" i pokazanie dłonią przez prowadzącego, czasami też "zmiana nawierzchni" jak jeździmy z sakwami i osoby z tyłu mogą nie zauważyć kocich łbów, dziur, piachu, coby sobie krzywdy nie zrobiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Ja słyszałem: "dawaj zmianę, chu%u" (nie osobiście, ale stary kolarz mi opowiadał Wyścig Pokoju) Tam to się potrafili pompkami po głowach okładać gdy peleton wjeżdżał do tunelu Co do tematu, jest jeszcze stare dobre "UWAGA" gdy jest jakiś zator, zaczynasz gwałtownie hamować, za zjazdem jest piaskownica, ktoś się wypierniczył lub coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@lek Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Jest jeszcze jedno, jak zbliżasz się do ostrego zakrętu, lub nawrotu, to zazwyczaj prowadzący ostrzegają o tym wystawiając dłoń w kierunku zakrętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucas2525 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 dzięki za wszystkie odpowiedzi mam nadzieje że nie tylko mi ten temat się przyda ale również komuś kto ich nie zna jeśli zna ktoś jeszcze jakiś zwrot prosze pisać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jest jeszcze "sędzia ty CH*&U" Teraz się to często słyszy: http://www.youtube.com/watch?v=4xqnh8swjo4 Przy$%^&*oli... Ale to było dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuurei Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Oraz oczywiście "Ała" w różnych intonacjach i natężeniach jako uniwersalna forma wyrażenia bólu ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mephistofeles Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Jakże piękny jest nasz język przez to słowo, którego używamy wyrażając nasze emocje . Standardowo, gdy coś nie wyjdzie - k*a!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 w życiu codziennym uważaj z komendami ja wczoraj już na koniec treningu jak wracaliśmy sobie ścieżką krzyknąłem do faceta który jechał z naprzeciwka "lewa wolna" to on jak raz mi się w koła władował mi prawie nic a mu trochę się rower po przestawiał i jeszcze z wyrzutem "przecież pojechałem w twoje lewo" już się tylko uśmiechnąłem i pojechałem dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 'wal w chaszcze dziki kolarzu' tekst na dublet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Ja ostatnio jechałem lewą stroną drogi na maratonie i usłyszałem od zawodnika jadącego za mną: 'co to ku**a Anglia, zjeżdżaj na prawą stronę' ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 18 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 jeszcze trochę komend rękoma 1. Jak machniesz ręką tak jak by się chciało muchę z pleców odgonić to znaczy, że jest coś do ominięcia/wyprzedzenia po tej stronie co się ręką macha należy zjechać w przeciwległą stronę (może też oznaczać że zawdonik który macha chcę się wysmarkać lub wypluć coś i nie chce ciebie ubrudzić) 2. Jak poziomą dłonią będziesz machał w dół i górę to znaczy "zwolni/zaraz zaczniemy hamować" 3. Jak wystawisz łokieć nie puszczając kierownicy to znaczy, że zaraz wjedziesz w "pociąg" w tym miejscu co się pokazuje łokciem. 5. Machnięcie łokciem to też "zmiana". 4. Spuszczona ręka i delilkatne machanie poprzecznie do kierunku jazdy to garb, tory lub inny "krawężnik w poprzek drogi" Teksy Prawa/lewa wolna chyba jasne. Prawa/lewa! to znak że skręcamy w prawo lub, że masz zjechać bardziej w lewo/prawo bo ktoś chce ciebie wyprzedzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freud Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 A jak jest z wypowiedzianym jednym słowem "LEWA!" lub jednym słowem "PRAWA!". Czytałem gdzieś, że samo "LEWA!" oznacza: "zjedź na ledwo". Dziś w maratonie MTB (moim pierwszym) jechałem i jedna grupka pro krzycząc PRAWA! minęła mnie z lewej no i tutaj byłem przekonany że powinienem zjechać im na prawo. Później jechała druga grupka "pro", która krzyknęła LEWO! i zjechałem na lewo - po chwili "kur*** nie tak!". Generalnie grupa była "pro" bo koleś był strasznie niekulturalny. Inni z kulturą: "będę mijał z lewej", "minę z lewej", "wyprzedzę po prawej" ja na to: "okej" I jeszcze usłyszałem kilka razy: "dziękuję!" Tak to rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Komendy potrafią też wydawać sami kibice. Swego czasu na jednym z maratonów z pewnym momencie trasy była góra, pod którą nie dało się podjechać a po obu stronach ścieżki stali gapie. Podprowadzamy więc wszyscy mozolnie co chwila ocierając pot z czoła, a tu ktoś ze szczytu krzyczy do nas zwykłe, prostackie: "Kto ostatni na górze ten ch*j!". W peletonie chwilowa konsternacja, każdy ukradkiem zerka na drugiego po czym wszyscy jak jeden mąż na pełnych obrotach zasuwają pod górę. Taką wolę walki jaką wówczas przedstawialiśmy, nieczęsto widuje się nawet na finiszach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LoveBeer Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 A jak jest z wypowiedzianym jednym słowem "LEWA!" lub jednym słowem "PRAWA!". lewa = lewa wolna, lewa moja etc blad tutaj robia wyprzedzajacy ze nie chce im sie krzyknac 2 slow tylko jedno no i czasem efekt moze byc rozny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freud Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 @LoveBeer dziękuję. Pewne jest jedno: niezależnie od komendy wyprzedzający powinien uważać na wyprzedzanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 29 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 To prawda, że zawsze trzeba zachować czujność, bo pomylenie prawej z lewą zdarza się najlepszym: http://www.tvn24.pl/0,1714801,0,1,zderzenie-f_18-pilot-myli-prawo-i-lewo,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.