Skocz do zawartości

[rower dirt] Zależność wagi użytkownika między rowerem

Michal21g

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanie:

Czy sporty typu street/dirt są przeznaczone jedynie dla użytkowników o nie koniecznie dużym wzroście i wadze?

Zawsze interesowało mnie co stało by się z maszyną do dirtu po powiedzmy metrowym dropie użytkownika ważącego np. 100 kg, czy opony by pękły? Obręcze wygieły by się/scentrowały? Co z ramą?

Czyżby był to sport jedynie dla wagi piórkowej, czy tych cięższych z ambicjami też?

Napisano

Im wieksza waga tym rower musi byc mocniejszy ale nawet dla zawodnikow naprawde wagi ciezkiej zlozy sie rowerek. Mmam znajomego 135kg, ktory lubuje sie w ekstremalnej jezdzie. Troche to trwalo zanim zlozyl rower, ktory wytrzyma jego wage ale daje rade. Wiadomo ze jakis 50 kilowy chrabaszcz nie zajedzie roweru tak szybko jak osoba wazaca 2 razy wiecej...

Napisano

Przede wszystkim wydaje mi się, że powinny być dobre koła (piasta, obręcz, szprychy), ale to takie porządne. To przecież chyba one są najbardziej obciążone podczas jazdy/lotu (?). Póki co mam rower głównie do takiej jazdy no... może i po bezdrożach jak i asfalcie, ale zawsze kręciło mnie skakanie, bunny hope, jakieś pagórki - oczywiście nie jakieś niewiadomo jakie 2 metrowe. Od takiego roweru oczekiwałbym praktycznie tylko wytrzymałości, aby opony nie strzelały przy każdym lądowaniu. Przeszkoda - 104 kg przy 185cm wzrostu, pieniądze zawsze idzie skombinować, ale gdybym już się na coś decydował, to mam nadzieje zmieścić się w 2 patykach.

Napisano

Im cięższy jesteś tym więcej byś musiał kręcić na początku , potem nadrabiasz techniką i wybiciem się . Rower na początku dostawał by pewnie ostre baty , nauka techniki jest czasochłonna . Kiedy pojmiesz latanie możesz mieć nawet lekkie części . 

Napisano

Nowsze ramy NS z tego co słyszałem od dirtowców nie są złe .  Na twoim miejscu złożyłbym rower samodzielnie . Obręcze dał jakieś mocne , amorka też . Ramę ? - to nie wiem , nie znam się dobrze na dirtowych sprzętach . Najlepiej przestudiuj ten dział na forum : Bulid Bike - dirt , i potem złóż swój bulid . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...