Skocz do zawartości

[manetki] szybkie pytanie odnośnie manetek

mdepesz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nosze sie z zamiarem zmiany manetek przerzutek w swoim rowerze. W tej chwili mam jakies manetki 3x8 Shimano Revoshift. Kosztowaly kolo 25zl.

Przerzutki mam deore(tyl) i alivio(przod). Kaseta jest 8 rzedowa.

Precyzja dzialania przerzutek nie jest zbyt duza. Jadac pod gorke mam problem z wrzuceniem lancucha na wieksza zebatke z tylu.

Przerzutki byly juz kilkakrotnie regulowane w serwisie, ale co jakis czas problem sie powtarza.

Zastanawiam sie czy zmiana manetek na shimano deore polepszy komfort zmiany przelozen. Jak to bedzie wspolpracowalo z 8 rzedowa kaseta?

Hmmm no to teraz mam twardy orzech do zgryzienia.

Albo kupic manetki deore a do tego nowa kasete 9 rzedowa i nowy lancuch. Tylko jak to bedzie wspolpracowalo z korba i przerzutka przednia alivio?

Ta opcja wiaze sie z wiekszymi kosztami.

Druga opcja jest zalozenie manetek alivio. Jak wypada porownanie manetek alivo do deore? Wzgledy wagowe pomijam.

Tylna manetka alivio (8 rzedowa) bedzie dobrze wspolpracowala z przerzutka deore?

Chce poprawic troche komfort zmiany biegow bez wpadania w duze koszta.

• Mod Team

Ja mam statszy model Alivio (z monitorkami z dołu), przerzutkę również Alivio, starszy model i kasetę również tej grupy. Kaseta (i łańcuch) nowe, wymienione na początku obecnego sezonu, manetki i przerzutka mają za sobą już tysiące km. a mimo to działają idealnie i nawet nie myślę o wymianie :yes:.

• Mod Team

W pierwszej kolejności pomyślałbym o wymianie linek i pancerzy co na pewno poprawi pracę całego systemu.

Ooo, właśnie. Święte słowa. Mój napęd pod koniec zeszłego sezonu chodził "tak sobie" że tak powiem. Po wymianie linek i pancerzy chodzi jak nowy.

W pierwszej kolejności pomyślałbym o wymianie linek i pancerzy co na pewno poprawi pracę całego systemu.

Linki i pancerze wymienialem pod koniec poprzedniego sezonu. W tym roku troche pojezdzilem i juz czuje ze cos sie rozregulowalo. Stad moje pytanie o manetki bo wydaje mi sie, ze zastapienie tych revoshiftow poprawilo by zmiane przelozen.

Musze obejrzec w jakims sklepie z bliska manetki Sram Trigger Attack. :)

• 3 miesiące temu...

Podejrzewam, że na sucho może działać, ale pod obciążeniem pojawią się problemy...

amoniak

Shimanopodobne 9-biegowy Odległość między zębatkami 4.34 mm Grubość zębatki1,78 mm Grubość podkładki

dystansowej 2,56 mm

natomiast napęd 6-7-8 biegowy te wartości ma inne i wynoszą 4,8 mm 1,8 mm 3,0 mm

PS

połączyłem tematy

Patrząc na to, że manetka 9 biegowa ustawiona na bieg 5, ustawi przerzutkę dokładnie pośrodku między 4 a 5 biegiem na kasecie, wydaje mi się że do perfekcji, a nawet normalnego działania jest bardzo daleko. No bo jak to ma działać dobrze, jeśli kasety mają (prawie) taką samą szerokość, a zębatek jest więcej w mniejszych odstępach.

Inna sprawa, że kilka dni z taką hybrydą można przeżyć. Tylko rodzi się pytanie czy nie lepiej byłoby gdyby manetki poczekały w szufladzie do wymiany razem z kasetą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...