mdepesz Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam, Nosze sie z zamiarem zmiany manetek przerzutek w swoim rowerze. W tej chwili mam jakies manetki 3x8 Shimano Revoshift. Kosztowaly kolo 25zl. Przerzutki mam deore(tyl) i alivio(przod). Kaseta jest 8 rzedowa. Precyzja dzialania przerzutek nie jest zbyt duza. Jadac pod gorke mam problem z wrzuceniem lancucha na wieksza zebatke z tylu. Przerzutki byly juz kilkakrotnie regulowane w serwisie, ale co jakis czas problem sie powtarza. Zastanawiam sie czy zmiana manetek na shimano deore polepszy komfort zmiany przelozen. Jak to bedzie wspolpracowalo z 8 rzedowa kaseta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Manetki 9rzędowe nie będą współpracowały z 8rzędową kasetą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdepesz Napisano 30 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Hmmm no to teraz mam twardy orzech do zgryzienia. Albo kupic manetki deore a do tego nowa kasete 9 rzedowa i nowy lancuch. Tylko jak to bedzie wspolpracowalo z korba i przerzutka przednia alivio? Ta opcja wiaze sie z wiekszymi kosztami. Druga opcja jest zalozenie manetek alivio. Jak wypada porownanie manetek alivo do deore? Wzgledy wagowe pomijam. Tylna manetka alivio (8 rzedowa) bedzie dobrze wspolpracowala z przerzutka deore? Chce poprawic troche komfort zmiany biegow bez wpadania w duze koszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Możesz zastanowić się jeszcze nad manetkami Sram Trigger Attack, które występują w wersji na 8 biegów. Będą znacznie lepsze niż Alivio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Ja mam statszy model Alivio (z monitorkami z dołu), przerzutkę również Alivio, starszy model i kasetę również tej grupy. Kaseta (i łańcuch) nowe, wymienione na początku obecnego sezonu, manetki i przerzutka mają za sobą już tysiące km. a mimo to działają idealnie i nawet nie myślę o wymianie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 W pierwszej kolejności pomyślałbym o wymianie linek i pancerzy co na pewno poprawi pracę całego systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 W pierwszej kolejności pomyślałbym o wymianie linek i pancerzy co na pewno poprawi pracę całego systemu. Ooo, właśnie. Święte słowa. Mój napęd pod koniec zeszłego sezonu chodził "tak sobie" że tak powiem. Po wymianie linek i pancerzy chodzi jak nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdepesz Napisano 1 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 W pierwszej kolejności pomyślałbym o wymianie linek i pancerzy co na pewno poprawi pracę całego systemu. Linki i pancerze wymienialem pod koniec poprzedniego sezonu. W tym roku troche pojezdzilem i juz czuje ze cos sie rozregulowalo. Stad moje pytanie o manetki bo wydaje mi sie, ze zastapienie tych revoshiftow poprawilo by zmiane przelozen. Musze obejrzec w jakims sklepie z bliska manetki Sram Trigger Attack. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grondag Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Mam manetki Alivio z przerzutką Deore i działa to bez zarzutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam mam pytanko czy manetki 3x9 będą działały na napędzie 3x8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jendrus980 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 ja kiedyś pytałem w serwisie i gościu powiedział mi że tak ale jedną przerzutkę w manetce będę miał "wolną" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Będzie działać wczoraj właśnie kupiłem manetki 3x9 do kasety 8. Trochę się pomęczyłem ale ustawiłem wszystko tyle,że tak jak napisał Andrzej mam jeden bieg wolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 i każdy bieg super wchodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Podejrzewam, że na sucho może działać, ale pod obciążeniem pojawią się problemy... amoniak Shimanopodobne 9-biegowy Odległość między zębatkami 4.34 mm Grubość zębatki1,78 mm Grubość podkładkidystansowej 2,56 mm natomiast napęd 6-7-8 biegowy te wartości ma inne i wynoszą 4,8 mm 1,8 mm 3,0 mm PS połączyłem tematy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 perfekcyjnie to nie działa ale jakiś czas da się pojeździć ( w moim przypadku aż nie uzbieram na cały napęd ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Patrząc na to, że manetka 9 biegowa ustawiona na bieg 5, ustawi przerzutkę dokładnie pośrodku między 4 a 5 biegiem na kasecie, wydaje mi się że do perfekcji, a nawet normalnego działania jest bardzo daleko. No bo jak to ma działać dobrze, jeśli kasety mają (prawie) taką samą szerokość, a zębatek jest więcej w mniejszych odstępach. Inna sprawa, że kilka dni z taką hybrydą można przeżyć. Tylko rodzi się pytanie czy nie lepiej byłoby gdyby manetki poczekały w szufladzie do wymiany razem z kasetą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 dziękuje za odpowiedź pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 No właśnie teoria i doświadczenie niektórych mówi, że nie da się zmusić do poprawnego działania zestawu 8 / 9 b - nieważne co jest na ile biegów. A tu coraz częściej się na forum pojawia opinia, że jednak można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.