Skocz do zawartości

[koła] dylemat

kkkrajek18

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chce kupić nowe koła pod kasete, tylko nie wiem czy pod 7, czy 8 biegowa kasete. Mam manetki na 7, wiec do 8 rzedowej musialbym kupic manetki. Czy jest to tak duża różnica czy mam w rowerze kasete 7,8, czy 9 biegów ?!

Koła takie:

- pod 7 rzedowa kasete http://allegro.pl/item1177221128_kola_mtb_26_kross_shimano_pod_kasete_7_rz.html

- pod 8,9 http://allegro.pl/item1171508643_kola_mtb_deore_26_alexrims_pc19_nowe.html

Czekam na podpowiedzi, co mam czynic :)

Napisano

Sugerowałbym kupować piasty pod kasetę przynajmniej 9-rzędową, ponieważ Shimano już nawet w Alivio wprowadza 9-rzędowy napęd. Te pierwsze sobie odpuść od razu, gdyż w przyszłości przy zmianie napędu na wyższą grupę, będziesz musiał wymieniać również piastę/koło co znacznie podniesie koszta, czego można uniknąć już teraz.

Pozdrawiam

Napisano

Nie sądziłem, że istnieją w miarę współczesne piasty tylko pod kasetę 7b. Na bębenek 8/9 i tak założysz 7 biegową kasetę - z zastosowaniem dystansu. Ale potwierdzam - bierz coś na 8/9 biegów.

Napisano
cebul08 piasta ma takie same wymiary czyli bębenk bez względuna ilość rzędów na kasecie.

W tym konkretnym przypadku. Nie jestem pewien, czy z piastami innych firm jest podobnie.

Napisano

Ok. A te koła z piastami Deore, ktore podałem byłyby dobre, czy może polecacie cos innego. razem z koalmi bede kupowal jeszcze V-ki, bo mam słabe mech. tarczowki.Takze piasta pod V-ki.

Napisano

Piasta nie musi być pod V-ki, może być pod tarczę - ważne, żeby obręcz była. Koło z obręczą pod V-ki i piastą pod tarczę jest bardziej uniwersalne w razie modernizacji.

Napisano

Na kołach się nie znam, ale na jedno pytanie potrafię odpowiedzieć. Joytech to chyba największy producent piast rowerowych na świecie.

I jest wykonawcą dla wielu firm. Poza tym OIDP to Novatec to ich marka premium.  Piasty są normalne czyli dbasz to masz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...