Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] 2 problemy...

FaZaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam na tyle zamontowany hamulec avid juicy 3...

Pierwszy problem wygląda tak że jak jade a nie hamuje to hamulec piszcząc wygrywa różne melodie... Raz cichnie i wogóle nie piszczy a raz piszczy że aż wstyd jechać... Jak nacisnę trochę klamkę żeby klocki delikatnie ocierały to przestaje piszczeć... Raczej występuje to jak tarcza i klocki są suche...

Drugi problem jest taki : żeby hamulec dobrze hamował muszę wkręcić śrubkę imbusa prawie do końca,wtedy klamka mocno wystaje ale hamuje bardzo dobrze,jednym palcem blokuję koło,tyle że coraz bardziej automatycznie się wykręca ten imbus... klamka jest coraz bliżej gripa i słabiutko hamuje... Męczące jest to ciągłe dokręcanie... Średnio co 10 km muszę dokręcać...

Proszę o pomoc...

Tak myślisz? Ale jak go podkręcę to bardzo fajnie hamuje... Jak pomaluje to lakierem do paznokci (tą śrubkę na imbusa którą się reguluje wychylenie klamki) To potem będę mógł spokojnie nią kręcić?

Dobra a co poradzicie na te piski? Co jest najbardziej uciążliwe...

Może tłusta tarcza? - wyczyść ją np. płynem do naczyń

spróbuj też ustawić zacisk - odkręć delikatnie zacisk(tak żeby się swobodnie ruszał),naduś klamkę i trzymając ją przykręć zacisk

Poluzowałem nakrętki,ścisnąłem klamkę i zakręciłem tak jak pisałeś... Potem wylałem trochę płynu do naczyń na tarczę i dokładnie szczoteczką wyszorowałem,po chwili zmyłem wodą... Ale hamulec teraz wogóle nie hamuje...:) spłukałem go chyba 100 litrami wody a zawsze po hamowaniu pojawia się piana na tarczy... Posuszył się z 2 godziny i masakra... wogóle nie łapie... Jak mocno wcisne (naprawdę mocno,aż się bałem że płyny pójdą...) to na piasku zablokuję koło:blink:

DORADŹCIE! cO ROBIĆ?!

Tak to jest jak się słucha rad ekspertów...

1) Hamulce do odpowietrzenia

2) Tarcze potraktuj odtłuszczaczem do silników

3) Klocki do pieca i przejedź papierem ściernym

Chyba powinno pomóc

Klocków nie wsadzaj do pieca, po zapewne masz oryginalne organiczne, które aż tak bardzo nie lubią się z piekarnikiem i wysoką temperaturą :)

Tarcze faktycznie przetrzyj jakimś mocnym odtłuszczaczem; podobnie zrób z klockami.

Koszt odpowietrzania to około 30-50 złotych zależnie od miasta i serwisu.

Po 100 km niekoniecznie hamulec jest dotarty...

A denaturatem by było? Bo płynu do silników nie mam bo się skończył... Dziś już wyschło i jest lepiej,ale nie tak jak być powinno... i klamka staje się coraz bardziej "lekka" i łatwiej ją wciskać... chyba są już troche zapowietrzone. Ale na razie zrobie to co moge samemu a jak nie pomoze to oddam na serwis lub znajde kogos kto ma zestaw od odpowietrzania...

no wiem wiem tylko źle napisałem... Przed chwilą umyłem tarczę i polałem klocki denaturatem... zobaczymy co to będzie...

Mam w domu ten lolkit czy jak mu tam do gwintów... Tyle że nie wiem czy wykręcić tą śrubkę co reguluje się nią wychylenie klamki tak żeby wyszła do mnie czy "wpadła" do środka?

Denaturat średnio się sprawdza . Ja swoje tarcze czyściłem rozpuszczalnikiem - dragon , po tym docierały się i było wszystko normalnie . 

A tą śrubkę wykręć aby maxymalnie wystawała i daj tam locktite . Teraz niestety nie będziesz mógł mocno szarpać klamki , bo śrubka lub też baryłka może się do końca objechać . A klej nakładaj bardzo uważnie , bo możesz  sobie niechcący zakleić klamkę i nie będzie odbijała . 

Najpierw zrobie to co moge sam zrobic a jak nie pomoze to oddam na serwis,nie chce 40zl wyrzucic w bloto jak moge cos sam pokombinowac... Jakbym z kazda ######a lecial do serwisu to oloboga...

Kupie jutro rozpuszczalnik i umyje tarcze... klocki tez przetrzec rozpuszalnikiem?

Posmaruje tez gwint lolkitem a jak nie pomoze to oddam na serwis

dobra,kupiłem nitro firmy dragon,wyczyściłem dokładnie tarczę... później polałem nitro na klocki i podpaliłem,po chwili wygasły,następnie wziąłem papier ścierny i troszkę przytarłem klocki. Teraz tylko muszę to złożyć i powiem wam jaki efekt uzyskałem: )

PS może ktoś zrobić zdjęcie jak poprawnie założyć tą blaszkę co trzyma klocki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...