FaZaa Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Witam! Mam na tyle zamontowany hamulec avid juicy 3... Pierwszy problem wygląda tak że jak jade a nie hamuje to hamulec piszcząc wygrywa różne melodie... Raz cichnie i wogóle nie piszczy a raz piszczy że aż wstyd jechać... Jak nacisnę trochę klamkę żeby klocki delikatnie ocierały to przestaje piszczeć... Raczej występuje to jak tarcza i klocki są suche... Drugi problem jest taki : żeby hamulec dobrze hamował muszę wkręcić śrubkę imbusa prawie do końca,wtedy klamka mocno wystaje ale hamuje bardzo dobrze,jednym palcem blokuję koło,tyle że coraz bardziej automatycznie się wykręca ten imbus... klamka jest coraz bliżej gripa i słabiutko hamuje... Męczące jest to ciągłe dokręcanie... Średnio co 10 km muszę dokręcać... Proszę o pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 1. Wyreguluj hamulec . 2. Baryłka się uszkadza , może doprowadzić to do tego że klamka całkowicie się zapadnie i nie będzie miała ta śrubka punktu zaczepu - tak też z moim j3 się stało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Jak mam wyregulować ten hamulec? Poradzisz? Co mam zrobić żeby ta baryłka się nie zapadła i juicy nie poszedł na śmietnik : ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Na pewno masz zapowietrzony hamulec. A po drugie - musisz wyciągnąć dźwignię i pomalować gwint popychacza lakierem do paznokci lub klejem do gwintów Loctite. Problem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Tak myślisz? Ale jak go podkręcę to bardzo fajnie hamuje... Jak pomaluje to lakierem do paznokci (tą śrubkę na imbusa którą się reguluje wychylenie klamki) To potem będę mógł spokojnie nią kręcić? Dobra a co poradzicie na te piski? Co jest najbardziej uciążliwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 12 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Możliwe, że pomoże pasta miedziana położona na tył klocków. Na pewno trzeba też dokładnie wyregulować hamulec i poczekać aż się dotrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczwar Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Może tłusta tarcza? - wyczyść ją np. płynem do naczyń spróbuj też ustawić zacisk - odkręć delikatnie zacisk(tak żeby się swobodnie ruszał),naduś klamkę i trzymając ją przykręć zacisk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Może tłusta tarcza? - wyczyść ją np. płynem do naczyń spróbuj też ustawić zacisk - odkręć delikatnie zacisk(tak żeby się swobodnie ruszał),naduś klamkę i trzymając ją przykręć zacisk Poluzowałem nakrętki,ścisnąłem klamkę i zakręciłem tak jak pisałeś... Potem wylałem trochę płynu do naczyń na tarczę i dokładnie szczoteczką wyszorowałem,po chwili zmyłem wodą... Ale hamulec teraz wogóle nie hamuje... spłukałem go chyba 100 litrami wody a zawsze po hamowaniu pojawia się piana na tarczy... Posuszył się z 2 godziny i masakra... wogóle nie łapie... Jak mocno wcisne (naprawdę mocno,aż się bałem że płyny pójdą...) to na piasku zablokuję koło:blink: DORADŹCIE! cO ROBIĆ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 13 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 DORADŹCIE! cO ROBIĆ?! Jak dla mnie to tak jak mówi Andrew, masz zapowietrzony układ. Daj go odpowietrzyć do serwisu, chyba że sam to potrafisz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Może tłusta tarcza? - wyczyść ją np. płynem do naczyń Tak to jest jak się słucha rad ekspertów... 1) Hamulce do odpowietrzenia 2) Tarcze potraktuj odtłuszczaczem do silników 3) Klocki do pieca i przejedź papierem ściernym Chyba powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Klocki mam już chyba dotarte bo ze 100 km zrobiłem... Ile kosztuje odpowietrzanie w serwisie? I zalanie,ew. dolanie płynu hamulcowego... ? Po co wrzucić klocki do pieca? ; o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Tak to jest jak się słucha rad ekspertów... 1) Hamulce do odpowietrzenia 2) Tarcze potraktuj odtłuszczaczem do silników 3) Klocki do pieca i przejedź papierem ściernym Chyba powinno pomóc Klocków nie wsadzaj do pieca, po zapewne masz oryginalne organiczne, które aż tak bardzo nie lubią się z piekarnikiem i wysoką temperaturą Tarcze faktycznie przetrzyj jakimś mocnym odtłuszczaczem; podobnie zrób z klockami. Koszt odpowietrzania to około 30-50 złotych zależnie od miasta i serwisu. Po 100 km niekoniecznie hamulec jest dotarty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 A denaturatem by było? Bo płynu do silników nie mam bo się skończył... Dziś już wyschło i jest lepiej,ale nie tak jak być powinno... i klamka staje się coraz bardziej "lekka" i łatwiej ją wciskać... chyba są już troche zapowietrzone. Ale na razie zrobie to co moge samemu a jak nie pomoze to oddam na serwis lub znajde kogos kto ma zestaw od odpowietrzania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 To ma być odtłuszczacz do silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 no wiem wiem tylko źle napisałem... Przed chwilą umyłem tarczę i polałem klocki denaturatem... zobaczymy co to będzie... Mam w domu ten lolkit czy jak mu tam do gwintów... Tyle że nie wiem czy wykręcić tą śrubkę co reguluje się nią wychylenie klamki tak żeby wyszła do mnie czy "wpadła" do środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Denaturat średnio się sprawdza . Ja swoje tarcze czyściłem rozpuszczalnikiem - dragon , po tym docierały się i było wszystko normalnie . A tą śrubkę wykręć aby maxymalnie wystawała i daj tam locktite . Teraz niestety nie będziesz mógł mocno szarpać klamki , bo śrubka lub też baryłka może się do końca objechać . A klej nakładaj bardzo uważnie , bo możesz sobie niechcący zakleić klamkę i nie będzie odbijała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 FaZaa daj do zrobienia teh hamulec komuś kto ma o tym pojęcie bo sam go najwyżejsz zniszczysz. Ceny sprawdzisz w lokalnym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Najpierw zrobie to co moge sam zrobic a jak nie pomoze to oddam na serwis,nie chce 40zl wyrzucic w bloto jak moge cos sam pokombinowac... Jakbym z kazda ######a lecial do serwisu to oloboga... Kupie jutro rozpuszczalnik i umyje tarcze... klocki tez przetrzec rozpuszalnikiem? Posmaruje tez gwint lolkitem a jak nie pomoze to oddam na serwis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Klocki najlepiej wypalić a potem przetrzeć papierem ściernym , można też benzyną ekstrakcyjną to zrobić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FaZaa Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 dobra,kupiłem nitro firmy dragon,wyczyściłem dokładnie tarczę... później polałem nitro na klocki i podpaliłem,po chwili wygasły,następnie wziąłem papier ścierny i troszkę przytarłem klocki. Teraz tylko muszę to złożyć i powiem wam jaki efekt uzyskałem: ) PS może ktoś zrobić zdjęcie jak poprawnie założyć tą blaszkę co trzyma klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zidentyfikowany Napisano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 PS może ktoś zrobić zdjęcie jak poprawnie założyć tą blaszkę co trzyma klocki? Zobacz tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.