Skocz do zawartości

[torpedo] odwrotne działanie

WOYTAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Rozłożyłem w celu odświeżenia smarowania Torpedo Nexusa 3x z hamulecem wstecznym / wewnętrznym. Zdjąłem tylko cześć po lewej stronie gdzie była blokada ,po złożeniu zaś mechanizm działa odwrotnie :| tz. kręcąc do przodu - koło blokuje się / kręcąc do tyłu koło obraca się normalnie ,w sposób jaki powinno obracać się do przodu ...

Co możne być przyczyna ?

Wszystkie części wróciły na swoje miejsce.

Hmm, obejrzyj moze ten artykul, jest tam opisana zasada dzialania torpeda:

http://www.mt.com.pl/archiwum/79-Nw-09-Piasty_rowerowe.pdf

Jedyne co przychodzi mi do glowy to to ze odwrotnie zalozyles ta czesc po lewej, czyli dzwignie. Od gory rurki tylnego widelca, a nie od dolu. Nie wiem czy tak sie w ogole da :confused:, ale to chyba moze spowodowac odwrotne dzialanie hamulca.

Jedyne co przychodzi mi do glowy to to ze odwrotnie zalozyles ta czesc po lewej, czyli dzwignie. Od gory rurki tylnego widelca, a nie od dolu. Nie wiem czy tak sie w ogole da :), ale to chyba moze spowodowac odwrotne dzialanie hamulca.

Nie, to nie spowoduje odwrotnego działania - ramię/dźwignia musi być po prostu na sztywno przymocowane do ramy, a czy to będzie dolna czy górka rurka jest nieważne.

Ta piasta wygląda jak na zdjęciu poniżej, czy to jakiś mocno stary model?

nexus_inter-3.image.-groupTextImage-Single-image.dash.512.384.jpeg

Też mam Nexusa z torpedo, jakoś nie mogę sobie wyobrazić złożenia piasty tak, żeby całość działała w "drugą" stronę :)

rzymo --> nie calkiem o to mi chodzilo. Szlo o to, ze mozna ta dzwignie odwrocic i zamocowac tak, ze bedzie od gory dolnej rurki ramy, a nie od dolu. I wtedy bedzie odpalala hamulec torpedo przy odwrotnym kierunku ruchu kola, przynajmniej tak raczej wynika z tego pdfa ktory podalem.

Ale nie kloce sie, nigdy nie bawilem sie blizej torpedo, to takie teoretyzowanie ;).

rzymo --> nie calkiem o to mi chodzilo. Szlo o to, ze mozna ta dzwignie odwrocic i zamocowac tak, ze bedzie od gory dolnej rurki ramy, a nie od dolu.

Nie można tej dźwigni odwrócić - jest nierozłączna (oczywiście młotkiem i dłutem da się oddzielić wszystko :) ) z tym elementem/kołnierzem zachodzącym na piastę.

Zresztą nawet jakbyś zamontował ją odwrotnie, to cały czas działanie torpeda będzie poprawne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...