Skocz do zawartości

[zacisk hydrauliczny] przód i tył

radek1234

Rekomendowane odpowiedzi

Czym się różnią zaciski hamulców hydraulicznych przednie i tylne? Sklepy często sprzedają zaciski, dajmy na to shimano jako przednie i tylne. Czy tylnego nie założę na przód (pomijam kwestię długości przewodów i PM/IS - to chyba można załatwić adapterem)? Jeśli nie, to na czym polega między nimi różnica?

Z 775, SLX i 525 nie będzie problemów, bo są identyczne na przód i tył ale 755 już jest problematyczny bo tył zamontujesz na przód na tarczy 180mm i większej. Tak mi się wydaje, bo choć miałem do czynienia z tymi XTekami to nigdy nie zwróciłem uwagi na różnicę między przodem a tyłem.

Z każdą tarczą od 160 mm z przodu włącznie pod warunkiem, że będziesz mieć przedni zacisk.

Porządkując wątek:

755 i inne zaciski z mocowaniem IS produkowane były z podziałem przód/tył. Tylne mają dłuższe "nóżki", upraszczając - tylny hak IS znajduje się bliżej osi koła, niż przedni.

Taki przedni zacisk IS 160 mm pasuje to widelca ze standardowym IS bez żadnych adapterów. Teoretycznie można go założyć na tył, bez adapterów będzie wtedy współpracował z tarczą 140 mm. I odwrotnie, tylny 160 mm założony na przód teoretycznie "pójdzie" z tarczą 180 mm.

Dlaczego używam słowa teoretycznie? Okazuje się, że w przypadku Shimano zarówno adaptery IS/PM, jak i zaciski IS różnią się szerokością mocowania. W praktyce tylny zacisk IS nie mieści się z przodu, to znaczy haczy o szprychy.

Przerabiałem to u siebie z Deorkami 555. Z tyłu przedni zacisk działa z tarczą 180 mm przy użyciu adaptera IS/IS +40 mm i całkiem sporej ilości (łączna grubość ok. 2 mm) podkładek regulacyjnych.. Z przodu tylny zacisk bez adaptera współpracuje z tarczą 180 mm, ale przedtem musiałem zeszlifować powierzchnie czołowe mocowania zacisku o jakiś 1 mm.

Przy okazji, jeśli chodzi o adaptery Shimano IS/PM. Normalnie taki tylny adapter 160 mm nie różni się niczym od przedniego 180 mm, ale Shimano wprowadziło podział. I tutaj sytuacja z szerokością jest taka sama (również sprawdzone na własnym przykładzie... gdyby ktoś chciał, to mogę zmierzyć jaka jest różnica szerokości).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...