Skocz do zawartości

[oopory toczenia] napęd

BadMax

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

też tak macie, że jak podniesiecie tylne koło i zakręcicie nim w kierunku jazdy to po chwili zaczną się obracać pedały? Nie wiem czy to normalne czy mam jakieś zwiększone tarcie w napędzie? Może powinno się obracać samo koło bez przenoszenia siły na pedały?

Pzdr,

MG

To nie jest normalne zjawisko przynajmniej u mnie w rowerze. Kręce tylnym to tylko koło sie kręci nic więcej. W ogóle jak to jest możliwe przecież jak zakręcisz tylnym kołem w kierunku jazdy to kaseta/wolnobieg nie powinien się kręcić a co za tym idzie cały napęd powinien stać w miejscu.

Kupiłem nowe kółka mavic crossride.... kupiłem nową kasetę srama i łańcuch srama.. kupiłem hamulce juicy 3... założyli mi wszystko w serwisie rowerowym i tak mam...

To co przeczyścić? :>

EDIT: może koło za mocno zaciśnięte? Ale to chyba nie powinno wpływać, hm?

Przepraszam, pomyliło mi się... :icon_question:

Trochę inaczej. Jak podniosę koło i pokręcę do tyłu pedałami to zaczyna się wszystko obracać do tyłu...

Czy to jest normalne?

• Mod Team

Najlepiej podjedź z tym do serwisu, problem zapewne tkwi w zbyt mocno skręconej osi w CR.

Bo gdy mocno dokręcimy oś to zwiększa się tarcie z uszczelką w bębenku.

Może to być równie dobrze coś innego, ale stawiam że to ten problem (sam miałem z tym jeden eksces).

EDIT:

Jest to możliwe, bo jakieś minimalne opory mogą być i koło delikatnie zacznie się obracać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...