Skocz do zawartości

[rower] Jaki wybrać do ok 1500 pln?

rzuf69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Aktualnie jestem zainteresowany zakupem roweru lecz niestety nie za bardzo znam się na tym problemie.

Interesuje mnie rower do ok 1500 pln, głównie do jazdy po mieście, raz za czas jakiś wyjazd do lasu czy na polne ścieżki.

Zastanawiam się nad Kross'em albo Kellys'em. Niestety ilość oferowanych przez nich modeli przyprawia mnie o zawrót głowy a dodatkowo nazwy osprzętu, jak już wspomniałem niewiele mi mówią..

Czy moglibyście pomóc?

Interesują mnie tylko nowe rowery, najlepiej nie wymagające większych zmian w wyposażeniu standardowym.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Właśnie na początku myślałem o A2 z tym że problem miałem z decyzją czy v-brake czy disc, lecz disc to chyba tylko w 2010 a tu podobno reszta osprzętu jest gorsza?

Czy jakieś inne propozycje?

Napisano

Dokładnie, szukaj roweru crossowego. Góral, mimo że najbardziej uniwersalny, ma za grube opony na miasto i mniej korzystne przełożenia napędu, niepotrzebnie będziesz się męczyć na asfalcie. Chyba, że zainwestujesz w opony powiedzmy o szerokości 1,7. Rower crossowy jest stworzony do jazdy głównie po utwardzonych drogach ale jego geometria powoduje, że radzi sobie w lekkim i średnim terenie tak samo dobrze jak góral. Nie nadaje się za to na piach oraz na błoto (za wąskie koła). Jeśli masz w pobliżu Go Spotr to zasuwaj bo mają wyprzedaż i kupisz Kellysa w bardzo fajnej cenie. Szukaj modeli Coach lub Axis, do rekreacji będą bardzo dobre.

Napisano

Dlatego, że za tą cenę trzeba iść na kompromis. Dlatego, że ma dobrą ramę i nadaje się do rozbudowy. Dlatego, że do rekreacji nie potrzebuje rozbudowy. Dlatego, że to wolnobieg Shimano a nie z marketu i będzie działał. Dlatego, że 7 biegów z tyłu wystarczy do jazdy, 9 jest potrzebne do ścigania się itd...

Napisano

rzuf69 myślę, że Level A2 z V'kami spokojnie ogarnie temat. A co do roweru typu Cross dla Ciebie to musisz przeanalizować jak często i do jakiego lasu będziesz wjeżdżał.

Fahrenheit - dobry wybór.

Napisano

Dlatego, że za tą cenę trzeba iść na kompromis. Dlatego, że ma dobrą ramę i nadaje się do rozbudowy. Dlatego, że do rekreacji nie potrzebuje rozbudowy. Dlatego, że to wolnobieg Shimano a nie z marketu i będzie działał. Dlatego, że 7 biegów z tyłu wystarczy do jazdy, 9 jest potrzebne do ścigania się itd...

Niesamowite te zalety tylko, że piszesz nie na temat. No, a to, że zaletą tego wolnobiegu jest to, że będzie działał to już naprawdę mogłeś sobie darować.

Po obniżkach Axis ze swoją ceną np. 1320 zł spokojnie się mieści w budżecie Autora tego wątku. Jest droższy od modelu Coach o 220 zł, oferując w zamian:

- lepszy amortyzator,

- lepszą tylną przerzutkę

- kasetę zamiast dziadoskiego wolnobiegu - co uchroni nas w przyszłoście przed dodatkowymi kosztami.

Wobec powyższego zakup modelu Coach jest BEZSENSOWNY. Jak widzisz tu nie chodzi o kompromis tylko o dokonanie SENSOWNEGO wyboru w ramach budżetu, który mamy.

Napisano

Pisząc, że będzie działał miałem na myśli że spełni swoją rolę. Wszystko zależy od tego, jak będzie użytkowany rower.

Druga rzecz to taka, że mając do dyspozycji jakąś kwotę nie koniecznie trzeba wydać wszystko. Sprzęt ma być dostosowany do potrzeb użytkownika. Po co kupować coś na wyrost? Ja kupiłem Coacha a różnicę wydałem na wizytę w Aquaparku z dzieciakami. Coach w moim przypadku zaspokaja moje potrzeby. Powinien również zaspokajać ego kupującego a nie użytkowników forum.

To na tyle, pozdrawiam

P.S. To, że ktoś jest na forum Świeżak nie oznacza, że w temacie rowerów jest świeżak :confused:

Napisano

P.S. To, że ktoś jest na forum Świeżak nie oznacza, że w temacie rowerów jest świeżak ;)

;)

W związku z czym to napisałeś? Przecież ja nie zrobiłem w stosunku do Ciebie żadnych personalnych zarzutów. Tak dla twojej wiadomości to mam wystarczająco dużo lat na karku oraz korzystam z internetu wystarczająco długo, żeby nie podniecać się ilością czyichkolwiek postów, a już tym bardziej nie oceniać na tej podstawie innych użytkowników. Niestety wiedza i sens nie zawsze idą w parze z ich ilością. Poza tym skoro tak świetnie się znasz na rowerach to tym bardziej dziwi mnie twój upór.

Widzisz różnica pomiędzy nami jest taka, że ja w swoim poście powyżej przedstawiłem rzeczowe i konkretne argumenty na to dlaczego uważam wybór Coach'a za całkowicie błędny. Ty natomiast znowu napisałeś ogólniki o wszystkim i o niczym.

Również pozdrawiam.

EOT.

Napisano

Od rodzimych producentów można się także pokusić na Rometa RX 500.

@jamartor Za 1500zł wcale nie jesteśmy skazani na wolnobieg, więc nie mów o kompromisach. Możesz zapytać czemu jednak nie wolnobieg? Problemem nie jest 7rzędów, są wolnobiegi 8rzędowe, problemem jest przede wszystkim mniejsza wytrzymałość osi takiej piasty i wycofywanie się producentów z tego rozwiązania. Bo co nam zostaje? Tourney? A tak, zajedziesz kasetę - kupisz nową, być może z wyższej grupy, a co gdy zajedziesz wolnobieg? Na wyższą grupę nie ma co liczyć. Są rowery z kasetami w tej cenie, więc pakowanie się w to rozwiązanie jest krokiem w tył. Ale jak mówisz, każdy ma swoje potrzeby.

Napisano

Chodziło mi o to, że ja mam inne zdanie w kwestii kupna roweru. A to, że mam inne zdanie nie oznacza, że gadam bez sensu tylko że potrafię samodzielnie przeprowadzić logiczny proces myślowy bazując na własnych oraz moich znajomych doświadczeniach. A zatem konkret nr 1: kaseta jest lepsza od wolnobiegu. Konkret nr 2: w podanej kwocie 1500 PLN można kupić rower z kasetą. Tylko czy każdy tego potrzebuje? Skoro rower ma służyć rekreacji to zarówno kaseta jak i wolnobieg sprawdzą się równie dobrze. I to właśnie miałem na myśli.

Jeśli chodzi o to, dlaczego ja kupiłem Coacha to świadomie kupiłem tańszy rower z wolnobiegiem. I wbrew pozorom ma to dużo sensu. W tej klasie rowerów i za tą cenę nie można oczekiwać np. suportu czy piast na maszynach więc po co kupować nieco lepszy, ale i tak odbiegający od moich oczekiwań osprzęt? A taki jest mój cel: rower zbudowany przeze mnie i dostosowany do moich potrzeb. A dzięki ramie od Coacha również nie rzucający się w oczy. Wiedziałem, że za jakiś czas wywalę koła, amortyzator, wkład suportu oraz korby. Będę mógł zamówić takie części jak JA chcę a nie takie, jakie narzuca mi producent. Wydatek rozkładam sobie na dłuższy okres czasu i będę miał pretekst do rozbudowy bo po prostu lubię grzebać przy rowerze a kupno nowych części i ich montaż sprawia mi przyjemność.

rzuf69: kup rower taki, ja Ci się podoba. Byle markowy. W tej cenie wszystkie są tak naprawdę podobne. Zawsze będzie coś lepszego kosztem czegoś innego. Jeśli dostaniesz kasetę a nie wolnobieg to np. kosztem dużo słabszego suportu.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...