Skocz do zawartości

[manetki]

mrbond

Rekomendowane odpowiedzi

Ma rower szosowy a na nim klamkomanetki Shimano RSX. Prawa klamkomanetka odmówiła posłuszeństwa i przestała przerzucać z niższego na wyższe trybiki. Interesuje mnie czy ktoś już takie coś naprawiał i jak się do tego dobrać żeby rozebrać. Może ktoś ma jakiś rysunek poglądowy abo potrafi to wyjaśnić. 8b7aff5730190ea7m.jpg 5823a8bc6ca880bfm.jpg

Trochę pooretyzuje, bo klamkomanetek szosowych shimano nigdy nie rozbierałem. Zresztą zanim bym się do tego zabrał to trzy razy bym się chyba zastanowił.

Na początek spróbowałbym to wszystko wypłukać i nasmarować bez rozbierania (szczegółowy opis podałem kilka wątków wyżej, wątek "manetki deore sl-m530). Zdjąłbym gumę/kapę osłaniającą, pewnie owijkę, zdjał linki i pancerze, dalej tak jak w opisie powyżej. Jak to nie pomoże to bez dokumentacji może być ciężko, ale pewnie da się. Dużo wolnego czasu, aparat do zdjęć makro, kartka papieru do zapisywania kolejności poszczególnych części i spreżynek. Jednak moim zdaniem to ostateczność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...