Mordiz Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam. Prace nad modernizacją roweru trwają. Kolejnym słabym ogniwem jest amortyzator, obecnie mam RS Tora 318 SA. Ogólnie jestem z niego zadowolony chodź pod moją wagą 61-65 kg nie działa idealnie. Szukam czegoś lżejszego i pracującego płynniej pod moją wagą. Cena to ok 1000. Zastosowanie - xc , maratony. Co myślicie o : http://allegro.pl/item1184706661_rock_shox_sid_team_1366g_dual_air_lockout_slask.html Ewentualnie Reba : http://allegro.pl/item1181084668_rock_shox_reba_race.html To tak na szybko.
Cox Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 sid dziala lipnie, nie jezdzilem , tak slyszalem, za to reba z dwiema komorami to na twoja wage dobry wybór
razorjack Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 każdy ze standardową sprężyną (mowa tu o niepowietrznych) będzie przy Twojej wadzie działał kiepsko. musisz wymienić sprężynę na najsłabszą (wtedy właśnie dobrze będzie działał przy wadze ~60kg)
Cox Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 wiesz co, przy tej wadze to poszukaj jakiegos manitou r7
Timon92 Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Oba te amory maja spreyne powietrzna. Sid dziala lipnie a Reba nie? To ciekawe bo te amory maja identyczny system amortyzacji i tlumienia, a róznia sie tylko obudowa i waga. Reba jest raczej mlodsza rocznikowo niz ten SID i wydaje sie byc w troche lepszym stanie ale kupujac ktorykolwiek z nich musisz sie liczyc z tym ze moze on wymagac serwisu.
Mordiz Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Napisano 11 Sierpnia 2010 To były przykłady z allegro więc nie trzeba się nad nimi zbytnio skupiać chodź kuszą. Amorek ma być pod Vki z możliwością przejście kiedyś na tarcze. Skoro Reba i SID mają takie same właściwości to nie lepiej SID ze względu na wagę ? Chodź boje się że może nie pożyć zbyt długo ze względu na rocznik. Niestety nie mam zbytniego doświadczenia z amorkami. Co możecie powiedzieć o żywotności takich amorów ? opłaca się kupować starsze roczniki ? rozumiem, że uszczelki i płyny to standard do wymiany, ale co z resztą ? Przeglądając forum na temat Reby wyczytałem same superlatywy. Tylko czy dobrze spisze się pod moją wagę ? niektórzy zalecają R7 dla lżejszych rowerzystów.
Sonix Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Rebe 2010 nówkę kupisz już za 999 zł. niestety brak piwotów.
Mordiz Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Napisano 12 Sierpnia 2010 Właśnie ... brak piwotów. Na razie nie chce przechodzić na tarcze. Nie widzę potrzeby wydawania kupy kasy na koła i hample, żeby wagowo to jakoś wyglądało.
Pymyn Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 Na poczatku myslalem nad Reba, ale to dosc spory wydatek i nie ma pivotow. Ostatecznie kupilem Suntoura Epicona RLD z pivotami ( chyba 2009 rocznik bo 2010 juz ich nie ma ). Dalem 629 zl na allego. Dopiero zaczynam go testowac z roznymi cisnieniami, ale musze przyznac, ze jestem jego praca bardzo mile zaskoczony.
dawcio Napisano 18 Sierpnia 2010 Napisano 18 Sierpnia 2010 Sprawdź to : http://allegro.pl/item1081604764_amortyzator_suntour_epicon_rld_100mm_blok_piwoty.html Ma na necie dobre opinie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.