Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Redukcja wagi roweru.

Mordiz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Prace nad modernizacją roweru trwają. Kolejnym słabym ogniwem jest amortyzator, obecnie mam RS Tora 318 SA. Ogólnie jestem z niego zadowolony chodź pod moją wagą 61-65 kg nie działa idealnie. Szukam czegoś lżejszego i pracującego płynniej pod moją wagą. Cena to ok 1000. Zastosowanie - xc , maratony.

Co myślicie o :

http://allegro.pl/item1184706661_rock_shox_sid_team_1366g_dual_air_lockout_slask.html

Ewentualnie Reba :

http://allegro.pl/item1181084668_rock_shox_reba_race.html

To tak na szybko.

Napisano

sid dziala lipnie, nie jezdzilem , tak slyszalem, za to reba z dwiema komorami to na twoja wage dobry wybór

Napisano

każdy ze standardową sprężyną (mowa tu o niepowietrznych) będzie przy Twojej wadzie działał kiepsko.

musisz wymienić sprężynę na najsłabszą (wtedy właśnie dobrze będzie działał przy wadze ~60kg)

Napisano

Oba te amory maja spreyne powietrzna. Sid dziala lipnie a Reba nie? To ciekawe bo te amory maja identyczny system amortyzacji i tlumienia, a róznia sie tylko obudowa i waga.

Reba jest raczej mlodsza rocznikowo niz ten SID i wydaje sie byc w troche lepszym stanie ale kupujac ktorykolwiek z nich musisz sie liczyc z tym ze moze on wymagac serwisu.

Napisano

To były przykłady z allegro więc nie trzeba się nad nimi zbytnio skupiać chodź kuszą.

Amorek ma być pod Vki z możliwością przejście kiedyś na tarcze.

Skoro Reba i SID mają takie same właściwości to nie lepiej SID ze względu na wagę ? Chodź boje się że może nie pożyć zbyt długo ze względu na rocznik.

Niestety nie mam zbytniego doświadczenia z amorkami. Co możecie powiedzieć o żywotności takich amorów ? opłaca się kupować starsze roczniki ? rozumiem, że uszczelki i płyny to standard do wymiany, ale co z resztą ?

Przeglądając forum na temat Reby wyczytałem same superlatywy. Tylko czy dobrze spisze się pod moją wagę ? niektórzy zalecają R7 dla lżejszych rowerzystów.

Napisano

Właśnie ... brak piwotów. Na razie nie chce przechodzić na tarcze. Nie widzę potrzeby wydawania kupy kasy na koła i hample, żeby wagowo to jakoś wyglądało.

Napisano

Na poczatku myslalem nad Reba, ale to dosc spory wydatek i nie ma pivotow. Ostatecznie kupilem Suntoura Epicona RLD z pivotami ( chyba 2009 rocznik bo 2010 juz ich nie ma ). Dalem 629 zl na allego. Dopiero zaczynam go testowac z roznymi cisnieniami, ale musze przyznac, ze jestem jego praca bardzo mile zaskoczony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...