Skocz do zawartości

[opona] Moje 100kg wagi a opony

marcin0208

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam już od dwóch lat mam ogromny problem z oponami, mianowicie po każdej wyprawie ok 60 km w terenie ( głównie lasy, skałki i szuter ) wracam na flaku, po sprawdzeniu dętka cała, w oponie żadnych ciał obcych nie stwierdzono. Aktualnie jeżdżę na Maxxis Ignitor 26x2.1. W serwisie powiedziano mi że jestem po prostu za ciężki, więc moje pytanie brzmi jakie opony były by najbardziej odpowiednie. Znalazłem coś takiego - Schwalbe Jimmy 26 x 2.1 ale sam nie wiem, a podam jeszcze że rozmiar ramy wynosi 19.5 przy 183 cm i 100kg (moje aktualne wymiary )

Napisano

Czary jakieś! Po pierwsze, zmień serwis. Ja ważę 115 i NIGDY nie miałem takiego problemu. Jeśli stać ich tylko na taki tekst, cepa nie dał bym do nich na przegląd...

Jaka dętka, rozmiar? Jaki zawór? Jakie ciśnienie pompujesz?

Opony nie wiele mają wspólnego z problemem, wymiana może nie być konieczna.

Napisano

Dętki aktualnie używam Panaracer z zaworem Presto, a ciśnienie to nie wiem, nie posiadam żadnego wskaźnika, pompuję na oko czyli w miarę twardo, a mam jeszcze pytanko, mianowicie jak na moją wagę opony zwijane czy drutówki czy to w ogóle nie ma znaczenia.

• Mod Team
Napisano

Dwa lata na Smart Samach, oponki bez fajerwerków, waga do Twojej podobna i takich problemów nie mam. Potwierdza to przedpiśca.Sprawdź dokładnie dętkę, wentyl ,tutaj pewnie tkwi problem.

Napisano

Jakby był problem z dętką to po na pompowaniu koła, powietrze zeszło by same, rower już trzeci dzień stoi w garażu i nie widać żadnego problemu, wydaje mi się że pod naciskiem ciężaru może zawór przepuszczać, ale przecież jest zamknięty i zabezpieczony. Coś tu jest nie tak z tym tylnym kołem, zmienię jeszcze dętke i zobaczymy.

Napisano

Dętki aktualnie używam Panaracer z zaworem Presto, a ciśnienie to nie wiem, nie posiadam żadnego wskaźnika, pompuję na oko czyli w miarę twardo, a mam jeszcze pytanko, mianowicie jak na moją wagę opony zwijane czy drutówki czy to w ogóle nie ma znaczenia.

Nie ma znaczenia, drutówki czy zwijane. Spróbuj zmienić dętkę na np. Kenda w rozmiarze 26x1.75-2.10. Problemem może być też typ zaworu. Ja używam dętek z zaworem schradera, czyli samochodowym.

Napisano

Witam już od dwóch lat mam ogromny problem z oponami, mianowicie po każdej wyprawie ok 60 km w terenie ( głównie lasy, skałki i szuter ) wracam na flaku, po sprawdzeniu dętka cała, w oponie żadnych ciał obcych nie stwierdzono. Aktualnie jeżdżę na Maxxis Ignitor 26x2.1. W serwisie powiedziano mi że jestem po prostu za ciężki, więc moje pytanie brzmi jakie opony były by najbardziej odpowiednie. Znalazłem coś takiego - Schwalbe Jimmy 26 x 2.1 ale sam nie wiem,  a podam jeszcze że rozmiar ramy wynosi 19.5 przy 183 cm i 100kg (moje aktualne wymiary )

Zmień DĘTKI. Polecam Continental. Waże podobnie a NIGDY takich cudów wianków nie miałem. Napisz co to za cudny serwis takie mundrości wypisuje.  Mogę się założyć, że po zmianie dętek bedzie ok.

Napisano

Witam wczorajszy dzień poświęciłem na testy, zakupiłem dwie dętki - continental i kenda. I w obu dętkach znalazłem dziurkę przy zaworku od strony wewnętrznej. Wszystko wskazuje na taśmę, na jej ostre krawędzie w tym miejscu. Wydaje mi się że jest źle położona taśma, choć mogę się mylić, początek taśmy zaczyna się ok 2 mm od otworu na zawór dętki i kończy się 2 mm przed otworem.

Napisano

Witam wczorajszy dzień poświęciłem na testy, zakupiłem dwie dętki - continental i kenda. I w obu dętkach znalazłem dziurkę przy zaworku od strony wewnętrznej. Wszystko wskazuje na taśmę, na jej ostre krawędzie w tym miejscu. Wydaje mi się że jest źle położona taśma, choć mogę się mylić, początek taśmy zaczyna się ok 2 mm od otworu na zawór dętki i kończy się 2 mm przed otworem.

Sprawdź krawędź otworu przez który przechodzi wentyl. Bardzo możliwe, że ona jest ostra i jest tam zadzior jakiś który dziurawi Ci dętki. Ja do jednej obreczy zrobilem taki patent http://tiny.pl/h74cf

Napisano

Wywal taśmę a zamiast niej porządnie owiń obręcz 2-3 warstwami taśmy izolacyjnej. Oczywiście sprawdź wcześniej, czy nie ma żadnych zadziorów.

Napisano

Witam już od dwóch lat mam ogromny problem z oponami, mianowicie po każdej wyprawie ok 60 km w terenie ( głównie lasy, skałki i szuter ) wracam na flaku, po sprawdzeniu dętka cała, w oponie żadnych ciał obcych nie stwierdzono. Aktualnie jeżdżę na Maxxis Ignitor 26x2.1. W serwisie powiedziano mi że jestem po prostu za ciężki, <...> a podam jeszcze że rozmiar ramy wynosi 19.5 przy 183 cm i 100kg (moje aktualne wymiary )

Mam 188cm wzrostu, 102 kg wagi i takie same oponki - wniosek - zmień serwis.

Jeżeli każdorazowo historia u Ciebie się powtarza to szukaj powodu - ale nie w oponie - zmień dętkę, bo może masz zawór dupnięty i powietrze Ci ucieka nim.

Wyjmij w domu dętkę, napompuj ją, wsadź do miski z wodą i ściśnij. Trzymaj całą dętkę pod wodą. Może wtedy coś wypatrzysz ciekawego.

Co do taśmy to mi kiedyś się jedna lekko zagięła i kasowała dętkę - wywaliłem i wstawiłem nową gumową.

Ostatnio miałem pecha i chyba kapcia miałem pięć razy z rzędu, ale za każdym razem znajdywałem jakiś powód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...