Skocz do zawartości

[problem] hamulce latają podczas jazdy

lucas2525

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum więc jeżeli pisze w złym dziale z góry przepraszam.

Mam problem z hamulcami z tyłu chciałem je wyregulować bo nie hamowały tak jak powinny, bede musiał wymienić klocki bo są dość starte (ale to raczej nie przez to). Po regulacji zacząłem testową jazdę i zaczęło się dziwne głośnie piszczenie mniej wiecej co 2 sekundy. Myślałem że pod klocki dostała się woda bo padał wtedy lekki deszcz (ale nawet jakby sie dostała to by nie piszczało podczas jazdy tylko przy hamowaniu). Spojrzałem na tylny hamulec, i zobaczyłem dziwną rzecz z którą spotykam się w swoim rowerze 1 raz. całe szczęki hamulca "latały" na lewo i prawo i to było powodem pisków. Miał ktoś z was może coś takiego lub wie jak pomóc bo ja nie mam już pomysłu a nigdy nie interesowałem się specjalnie rowerami dopiero od około 2 tygodni grzebie w nim (wcześniej tylko jazda a wszelkie naprawy serwis lub brat załatwiał).

Jeśli bedą potrzebne jakieś zdjęcia lub filmiki moge zrobić.

Z góry dzieki za odpowiedz i pomoc.

Pozdrawiam.

Zapewne chodzi o v-brake.

Masz krzywe obręcze, przy regulacji przysunąłeś klocki do obręczy. Efekt jest taki, że klocki ocierają w niektórych miejscach o obręcz, raz z jednej stron raz z drugiej strony co powoduje odpychanie klocka wraz z całym ramieniem , stąd to latanie na boki.

Rozwiązaniem problemu jest centrowanie kół.

hamulce to v-brake (chyba bo tarczowe na pewno nie, chyba że są jeszcze inne)

Udałem się właśnie z telefonem do garażu żeby nakręcić filmik jak to wszystko wygląda postawiłem na stopce przechyliłem i zapedałowałem (nakręciłbym podczas jazdy ale nie wiem gdzie umieścić telefon) i włączyłem kamere, koło po kilku obrotach staneło. Okazało się że wina jest po mojej stronie przy regulacji podczas dokręcania śruby trochę przesunął się klocek w stronę koła i tak jak focus25 napisał odbijał się od koła ciągnąc cały sprzed do siebie i z drugiej strony tak samo po odsunięciu klocka od koła już nie lata.

Dziekuję za pomoc.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...