Bartynsky Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam, Byłem posiadaczem KROSSa A6, wczoraj został sprzedany. Mój budżet to 4000tyś zł, co pozwala mi na kupno już dobrej szosówki. Problem w tym, że nigdy się takowymi nie interesowałem (ba, nawet na żadnej nie siedziałem) i moja wiedza wśród kolarek jest zerowa. Z tego co zauważyłem po aukcjach, najbardziej spotykane modele za tą cenę to: - Cube Peloton - Merida 903 - Author A4400 Trzy fajne rowerki w przedziale cenowym 3060-3300zł, za resztę kupiłbym sobie pedały SPD, ubrania w tym rękawiczki i buty na rower. Wyznaczone przeze mnie modele posiadają osprzęt z serii Shimano Tiagra, czyli chyba ten z niższej półki - interesowałby mnie nowy rower z osprzętem Shimano 105 - czy jest jakiś do 4000zł? Seria pytań: 1 Właściwie to czym się różni Tiagra od 105? 2 Co w szosówce jest najważniejsze? Przerzutki i wytrzymałe koła? 3 Jak dopasować odpowiedni rozmiar ramy (widzę, że tutaj rozmiaru ramy nie podaję się w calach) - wzrost 176cm, waga 84kg? 4 Jaka firma słynie z wyrobu najlepszych kolarek? 5 Dlaczego oferta Authora jest taka uboga? Rower za 3060zł, a kolejny już za 5400zł, nie ma nic pomiędzy tym? 6 Co oferuje karbonowa rama, prócz niższej wagi? A karbonowy widelec? 7 Na A6 wyciągałem średnią 29,5km/h na pagórkowatym dystansie o dł. 60km, jaką średnią wyciągnę na szosówce? Będę dozgonnie wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam.
mess Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam, Byłem posiadaczem KROSSa A6, wczoraj został sprzedany. Mój budżet to 4000tyś zł, co pozwala mi na kupno już dobrej szosówki. Problem w tym, że nigdy się takowymi nie interesowałem (ba, nawet na żadnej nie siedziałem) i moja wiedza wśród kolarek jest zerowa. Z tego co zauważyłem po aukcjach, najbardziej spotykane modele za tą cenę to: - Cube Peloton - Merida 903 - Author A4400 Trzy fajne rowerki w przedziale cenowym 3060-3300zł, za resztę kupiłbym sobie pedały SPD, ubrania w tym rękawiczki i buty na rower. Wyznaczone przeze mnie modele posiadają osprzęt z serii Shimano Tiagra, czyli chyba ten z niższej półki - interesowałby mnie nowy rower z osprzętem Shimano 105 - czy jest jakiś do 4000zł? Seria pytań: 1 Właściwie to czym się różni Tiagra od 105? 2 Co w szosówce jest najważniejsze? Przerzutki i wytrzymałe koła? 3 Jak dopasować odpowiedni rozmiar ramy (widzę, że tutaj rozmiaru ramy nie podaję się w calach) - wzrost 176cm, waga 84kg? 4 Jaka firma słynie z wyrobu najlepszych kolarek? 5 Dlaczego oferta Authora jest taka uboga? Rower za 3060zł, a kolejny już za 5400zł, nie ma nic pomiędzy tym? 6 Co oferuje karbonowa rama, prócz niższej wagi? A karbonowy widelec? 7 Na A6 wyciągałem średnią 29,5km/h na pagórkowatym dystansie o dł. 60km, jaką średnią wyciągnę na szosówce? Będę dozgonnie wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam. 1. na pewno waga 2. no rama i kola 3. 54-56 bedzie dla Ciebie 4. to zabawne pytanie, ja osobiscie lubie Cervelo 5. Z tym pytaniem to do nich powinienes sie zwrocic 6. Karbonowa rama oprocz nizszej wagi oferuje tlumienie drgan, to samo karbonowy widelec 7. strzelam ze beda to okolice 33-34 http://www.scott.pl/product.php?id_cat=241&id_prod=1337 http://www.ssc.pl/trek2010/15.html ktorys z tych bym wolal od tych co wkleiles
panda131 Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam! Co do pytania 7 to wszystko zależy od terenu. W górach ta średnia prędkość będzie o wiele mniejsza, niż na prostych odcinkach. Co do roweru. Proponowałbym Ci tego Cuba. http://allegro.onet.pl/item1177728900_cube_agree_hpa_ultegra2x10_fulcrum_r7_56cm_bonus.html Może przewyższa trochę cenę, ale sprzedawca dorzuca pedały (bez bloków). W sumie zawsze można się potargować. Jest to rowerek na osprzęcie Ultegry i 105. Mój brat niedawno kupował u tego pana rower i jest bardzo zadowolony. Pozdrawiam!
Bartynsky Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Napisano 11 Sierpnia 2010 panda131: Bardzo fajny rower i już na osprzęcie Ultegra (wyższy od Tiagry i 105 jak mniemam?)... Jednak boję się kupować rower używany, jest napisane, że przejechane ma 600km, jednak to nie musi być prawda. Chociaż łańcuch i zębatki wyglądają na świeże, nie mogę przyjrzeć się korbie i innym mechanizmom, typu linki. Z tego co widziałem w sieci, to cena nówki przekracza 6000zł, więc chyba warto? Jeszcze sprawa odpowiednich wymiarów, nie wiem czy będzie na mnie odpowiedni... Dzisiaj w mieście poszukam roweru o podobnych wymiarach i poproszę sprzedawcę o próbną jazdę, więc będę wiedział na pewno. ZBUDOWANY NA ALUMINIOWEJ RAMIE POTRÓJNIE CIENIOWANEJ O GEOMETRII SEMISLOPINGOWEJ W WIELKOŚCI 56cm. DŁUGOŚĆ EFEKTYWNA RAMY, MIERZONA HORYZONTALNIE- 54,5 cm WYSOKOŚĆ OD OSI SUPORTU DO KOŃCA RURY PODSIODŁOWEJ- 53cm Te wymiary będą odpowiednie dla 175-176cm?
panda131 Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Bartynsky: Mój brat kupował u tego Pana rower, Eddy Merckx i jest bardzo zadowolony. Jest to sklep w Krakowie, który kupuje używane rowery (oczywiście, za niewielkie pieniądze i w bardzo dobrym stanie) i wymienia to co jest potrzebne np. owijka, pancerze, linki. Napisz e-maila (lub zadzwoń) z prośbą o więcej zdjęć i się zapytaj czy ten rozmiar będzie odpowiedni. Obsługa w tym sklepie jest bardzo miła. Rowery wysyłają w kartonie, bardzo dobrze zabezpieczone. Ogólnie mogę polecić ten sklep.
mess Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Witam! Co do pytania 7 to wszystko zależy od terenu. W górach ta średnia prędkość będzie o wiele mniejsza, niż na prostych odcinkach. zakladalem ta sama trase, te same warunki. W wiekszosci przypadkow ten wzrost miesci sie w granicach 3-4km/h. Oczywiscie najwiecej korzysci zaczyna sie odczuwac przy trasach 100-150+++
Bartynsky Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Napisano 11 Sierpnia 2010 Rozmawiałem z pracownikiem tego sklepu, pełny profesjonalizm. Powiedział, że rozmiar 56cm od Cube'a nadaje się na wzrost 170-180cm - dodatkowo byłem dzisiaj w sklepie rowerowym i mogłem się przejechać rowerem 56cm z BH, pasuje do mnie idealnie. Gdyby ktoś mógł przeczytać opis aukcji i pooglądać zdjęcia, wydaje mi się, że wszystko gra... Jutro chyba go wezmę
panda131 Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Cieszę się, że mogłem pomóc. Jak rower przyjdzie napisz o wrażeniach z jazdy i oczywiście czy się podoba Pozdrawiam!
Bartynsky Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Napisano 11 Sierpnia 2010 Wszystko załatwione, w piątek jadę odebrać rower, będę miał możliwość przejechania się na nim. Na co zwrócić uwagę? Co sprawdzić, o co spytać sprzedawcę? Na pewno wiem o dogłębnym sprawdzeniu: 1. Zębów kasety 2. Łańcucha 3. Korby 4. Linek i pancerzy 5. Kół i szprych 6. Stanu siodełka i bieżnika opon (to po nich widać ile rower ma przejechane, podobnie z łańcuchem i zębami kasety) Czy coś pominąłem? Nie chcę być narażony na wkład finansowy w "prawie nowy rower". To jest rocznik 2008 czy 2009? Jak oceniacie cenę 3500zł za taki rower? Jeszcze raz podam link: http://allegro.pl/item1177728900_cube_agree_hpa_ultegra2x10_fulcrum_r7_56cm_bonus.html Z tego co zauważyłem, ma osprzęt mieszany... Hamulce i kaseta S105, koła fulcrum racing 7 - to jest zaiste główny powód tak niskiej ceny, ale ważne, że rama porządna i przerzutki pierwsza klasa, mam rację? Z góry przepraszam za taką nawałnicę pytań, ale po prostu chcę być pewny zakupu.
panda131 Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Jeśli jesteś doświadczony w tych rzeczach to sam zobaczysz. Jeśli nie, to zapytasz. Sam zauważyłeś, że obsługa w tym sklepie jest bardzo miła. No ale głównie to należy zwrócić uwagę, czy rower nie jest gdzieś poważnie obity, no i na mechanizmy. W czasie jazdy próbnej wszystko zauważysz, czy nic nie stuka, nie puka. Co do roku roweru to nie wiem, ale spytaj sprzedawcy. Od tego on tam jest Pozdrawiam!
mess Napisano 13 Sierpnia 2010 Napisano 13 Sierpnia 2010 na pierwszy rzut oka wyglada za######iscie, i mysle, ze drugi rzut oka wiele w tej kwestii nie zmieni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.