stefanX Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 MateuszA - zerknij na zdjęcie, które dałem w temacie o zapieczonym gwincie (link w poprzednim poście) - wykręcenie pedału poskutkuje jego zniszczeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Mógłbyś dać link na przyszłość o tym rozbieraniu pedałów Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 nie ma sprawy http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/1916/3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 W moich wyłazi smar od strony korby. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 No i już po serwisie moich pedałów. Konsterwacja 540stek (jak też pewnie innych podobnych) - nie jest wielką sztuką. Porównałbym do serwisu piasty. Też kulki i konusy. rObO87 - to normalne - w moich po pierwszych kilkunastu km wyłaził (tyle go w srodku producent dał). Trzeba to tylko wytrzeć i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 A ja żałuję, że nie dopłaciłem do 540 :< Czasem mimo chęci poprostu nie mogę się wypiąć... może trzeba się nauczyć jeszcze ? Prawy pedał posiada lekki luz, z lewym wszystlko w porządku. A czy muszę ściągać spdka czy mogę po prostu na zamontowanego walnąć kapkę oleju :] ? Bo po ostatniej jeżdzie w deszczu i błocie coś zaczęło skrzypieć :< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 26 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 540 wypinają się identycznie jak 520. Te same bloki mają. Więc to, że nie możesz się wypiąc to pewnie kwestia regulacji napięcia sprężyn. Przekręć wszystkie 4 śrubki regulacyjne na "-" i zobacz jak wtedy pójdzie. Ważne, żeby wszystkie sprężyny równo ustawić, bo inaczej w zależności w którą strone pedału się wepniesz - to będziesz musiał uzyc różnej siły do wypięcia. Jeśli chodzi o konsterwację "zewnętrzną" - to ja czasem po deszczu psiknę na sprężyny WD-40 albo sparyem antykorozyjnym Wurth. I gdzie chcesz walnąć tę kapkę oleju? od strony korby (jakby do środka wkładu - przy ośce)? To nic nie da - tędy do łożysk daleka droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 8 Września 2008 Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Po 3k km nadają się albo do reanimacji (jak ma się ten klucz co jest najgłupszym pomysłem shimano) albo na śmietnik. Luzy ogromne (prawy ciut większy) ma dodatek piszczą i strzelają jak głupie. I tak chyba kończy się moja przygoda z pedałami shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Po 3kkm mają luzy? Aż mi się wierzyć nie chce. Na swoich 520-tkach przejechałem do tej pory około 10kkm. Tylko raz pojawił się luz w lewym pedale gdy uderzyłem dość mocno w korzenie, który szybko zlikwidowałem. Od tej pory jak najbardziej w porządku. Mam oczywiście w domu drugie na wymianę ale póki co nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 27 Września 2008 Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Moje M520 po ok 3000 sprawują się całkiem dobrze. Co prawda mają luz i to dość mocno wyczuwalny ale nie wpływa to negatywnie nie jazdę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 14 Października 2008 Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Yacek, jak ktoś by mi mówił przy takiej ilości komentarzy pozytywnych też bym nie uwierzył. Ale jednak faktów ukryć się nie da. Luz jak luz nawet i by mi nie przeszkadzał aż tak bardzo jak ich skrzypienie i strzelanie. Takie zachowanie po tak krótkim dystansie jak dla mnie jest po prostu nie na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Właśnie wpadły w moje łapy te pedały i mam pytanie: jak zdjąć te strasznie niepotrzebne nakładki do jeżdżenia bez butów spd? Da się to zrobić gołą ręką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ja to zrobiłem za pomocą śrubokręta .Ale zanim zaczniesz ściągać poluzuj sobie imbusem śrubki regulujące siłę wypięcia - daj na min. znacznie łatwiej się ściąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 23 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Dzięki, za nim ktoś odpowiedział już sobie poradziłem, z tym że użyłem imbusa, ale to na jedno wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 No i w ciągu dwóch tygodni zdążyłem już zryć jedną śrubkę do regulacji sprężyny, w wyniku czego na razie mogę się wpinać lewym butem tylko z jednej strony. Poza tym jak na 65 zł to jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja je mam jakość 2 lata i do tej pory nie udało mi się zryć śruby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Mam pytanie co do mięknięcia sprężyn: czy jak będę się wpinał i wypinał tylko z jednej strony pedała, to czy po zmięknięciu sprężyny łatwiej będzie się wpinać także po tej stronie nieużywanej? Bo jeżeli tak to jest jakaś nadzieja że trochę zmięknie sprężyna i jakoś przeboleję tą wyrobioną śrubkę regulacji (niepotrzebnie kręciłem chińskim ampulem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Jeśli wpinasz się z jednej strony to tylko jedna sprężyna się rozciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 4 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 c1ach po jakimś dystansie powyciera się wszystko. Bloki w butach i szczęki w SPD, no i sprężyki się wyrobią więc, że nie powinieneś mieć problemu z wpinaniem/wypinaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beton Napisano 7 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 duzo osob mowi ze to są kruche pedaly moje maja pzejechane 10000km bez zadnego serwisu i smarowania i jezdzą jeszcze maja luz ale jeszzce pozyją. jakza 60zl to super pedałki ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3131 Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Pedały sprawują sie bardzo dobrze. Moje mają ok 1000km i żadnych luzów. Zamarzały, wypaplane w błocie i wszystko jest jak nowe. Jeśli ktoś nie chce wydawać 100zł na 540 to te sa naprawdę super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 21 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mam pytanie czym różnią się 540-tki od 770 XT?. Bo spotkałem sie z opinią,że różnica to tylko znaczek XT i nie warto dopłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Lutego 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Napisem i jakimś tam mniej znaczącym uszczelnieniem, a także rokiem produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wowo3003 Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Moje 520 przejechały prawie 3 tysiace i ani drgną, zero luzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decu Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, czy jest jakieś miejsce w Warszawie , w którym kupię pięćsetdwudziestki za cenę "internetową" czyli 85-90zł ? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi