Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zrobiłem na nich coś około 250 km i wszystko ok o dziwo to co one przesło to nie wiem czyje pedały tyle przeszły :) Moje 520 są tylko ''troche'' obdrapane napis ''Shimano'' już prawie nie istnieje :D Chcialem kupić sobie Cranki (jakoś w tym tygodniu) ale zrezygnowałem i zostaje przy 5220 tylko ta waga :D

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team
Napisano

puchatek, ale to plastikowe nie służy do regulacji tylko do rozkręcania pedałów w celu serwisowania :lol: I do tego jest specjalny klucz. Tak więc może sam je zepsułeś.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Znacie jakiś patent na rozebranie tych pedałów nie posiadając tego specjalnego klucza?

U mnie po 500 km zaczął lewy trzeszczeć (ze względu na obciążenia chyba) Rozumiem, że wystarczy przeserwisować je tak? :rolleyes:

Napisano (edytowane)

rObO87

Też mam te pedały, moje nie trzeszczą, ale domagają się o serwis, bo prawy ma już spore luzy i slychać wewnętrzne tarcie.

Tu masz coś o serwisie:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry389765

A przy tak małym przebiegu jak w Twoich pedałach może trzeszczeć konstrukcja zewnętrzna, czyli np sprężyna, na co wystarczy zrobić im kąpiel w benzynie, a potem kapkę jakiegoś oleju od czasu do czasu na sprężynę... :rolleyes:

Edytowane przez Odi
  • Mod Team
Napisano

rObO87 wydaje mi się mało prawdopodobne żeby po takim przebiegu zaczął trzeszczeć. Wykręć go, wyczyść, przesmaruj gwint i powinno być dobrze.

Napisano

wczoraj pierwsza jazda i wrażenia super. Chodza leciutko, cichutko, łatwo się wpiąć i wypiąć, ogólnie jestem bardzo zadowolony puki co

Napisano

Nie jestem pewien, ale kto ma klucz scyzoryk Sigma PT16/PT14 niech sprawdzi czy nie da się przypadkiem rozkręcić pedała końcówkami od kluczy płaskich, mają one on wewnątrz takei ząbki, które mogą pasować do nakrętki w pedale.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja swoich jeszcze nie rozkrecalem ale jak bede tego potrzebowac to bylbym sklonny uzyc kawalka szmaty i francuza.

Wykonanie:

1. obkrecic szmata nakretke

2. założyc nań francuza i dopasowac go do średnicy nakretki

3. odkrecic

P>S.ciekawe czy to bedzie dobry patent ;) ;)

Napisano

Próbowałem francuzem nic tylko sobie zdarłem wielowpust .Dość mocno to jest zakręcone i po prostu klucz objeżdża.Może tobie się uda mnie się nie udało .Na szczęście zbyt mocno wielowpust się nie pokiereszował także specjalny klucz dało się jeszcze założyć

• 1 miesiąc temu...
Napisano

mam pytanko. w związku z tym że od niedawna jestem posiadaczem spd-ow to chciałbym sie o jedna recz zapytać. a mianowicie czy wy też macie po wpięciu butów pewien luz w ruchu butem na lewa i prawa strone?

• 2 miesiące temu...
Napisano

hmm maja jakies 9 k km. które przejechały w mtb, teraz założyłem je do szosy. traktowane brutalnie wd40 nie narzekały na swój los. nie piszczą nie trzeszczą na ośce luzu nie ma. trochę ciężkie... po 4kkm wymieniłem bloki, od tego momentu znów zaczęły działać jak nowe. regulacja przydatna, ustawiłem raz i tak zostało. obecnie dość mocno porysowane i pooobijane, mimo wszystko ciągle nie ma problemów z wpięciem i wypięciem. jestem zadowolony. były warte tych.. 88 pln.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Jeżeli to są moje pierwsze pedały spd, to czy po 30 km można ocenić czy są ok? Nie można :D, ale na razie są ok :(. Mogę się wpiąć, wypiąć, wyregulować, więc jestem zadowolony :(. Cena - 74 zł.

Napisano

Dziś założyłem spdki i powiem wam, że nie spodziewałem się takiego luzu, super sprawa... mam nadzieję, że wielu starć z asfaltem nie zaliczę... W każdym razie między innymi dzięki waszym opiniom zdecydowałem się na zakup :)

Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

No to muszę was zmartwić, dwa razy już serwisowałem te pedały i niezależnie od tego jak mocno skręcam łożyska to zawsze jest luz jak się złoży całość. Taki już chyba urok tych pedałów...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...