Skocz do zawartości

[pedały]jakie kupić

w81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie w sumie to dwa.

1.Czy pedały kupuje się pod wagę ciała

2.Czy pedały są lewe i prawe czy nie ma znaczeni ,który gdzie jest przykręcony.

Pytam o to ponieważ kupiłem jakiś czas temu treka 4 serii i po przejechaniu 300km zaczęło coś strzelać w pedale od dałem na gwarancje przy odbiorze powiedzieli ,że nic nie było wyregulowali i przesmarowali dziś jadąc zablokowało mi pedał więc go rozkręciłem i okazało się ,że kulki z łożyska zostały zmielone tzn. popękały dodam ,że jestem dość ciężki i dużo stoję na pedałach jak jeżdżę w terenie.

Napisano

ja mam treka 4300 na oryginalnych pedałach zrobiłem już około 1k km w miesiąc, również często stoje na pedałach daje im nieźle w kość ważę 100kg.Zero problemów radzę ponownie się zgłosić do servisu. Zyczę udanej walki z pedałami :)

1. jeżeli chodzi o wagę to raczej domyślnie człowiek 100 kilowy nie kupi pedałow za 10zł dla dzieci

2. z tego co wiem są uniwersalne

• Mod Team
Napisano

Co do masy jeźdźca to może mieć ona znaczenie przy superlekkich, wyczynowych pedałach, ale takich pewnie nie szukasz. Twoje pedały najpewniej były źle skręcone, albo miały jakąś wadę.

Napisano

jak już wcześniej było pisane pedały różnią się gwintem i mają oznaczenia na końcu tej śruby L lub P więc nie da rady sie pomylić.

A żeby nie zakłądać nowego tematu i zaśmeicać forum mam swoje pytanie.

Czesto jeżdżę na rowerze głównie po asfalcie, kostce brukowej itp ale czasem trzeba wskoczyc na jakis wiekszy kraweżnik lub gdy jadę przez drogę polną lub leśną czesto staje na pedały przez co strasznie sie niszcza w te wakacje wymienialem je juz 3 razy, i kolejna para do wymiany (wczoraj pękł prawy). Chcę założyć nowe (ale nie całe bo sa dobre tylko końcówki gdzie jest miejsce na buty) i mam pytanie.

1 chce założyć metalowe pedały jakiej firmy kupie dobre ale nie drogie pedaly ?

2 na co narażone są metalowe pedały i czy zakupie ich waga ma znaczenie ?

3 czy w ogóle oplaca sie wymieniac plastikowe na metalowe?

4 jakiego materiału używa się do ich wyprodukowania ?

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

1. Np. VP z aluminiowym korpusem i stalową ramką (30-40zł)

2. Odpowiedz sobie sam czy waga roweru/pedałów ma dla Ciebie znaczenie. Technicznie to bez różnicy.

3. Jak najbardziej tak i moim zdaniem najlepiej na takie ze stalową ramką, szczególnie przy Twoich problemach.

4. Stal, aluminium, plastik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...