w81 Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 Witam mam pytanie w sumie to dwa. 1.Czy pedały kupuje się pod wagę ciała 2.Czy pedały są lewe i prawe czy nie ma znaczeni ,który gdzie jest przykręcony. Pytam o to ponieważ kupiłem jakiś czas temu treka 4 serii i po przejechaniu 300km zaczęło coś strzelać w pedale od dałem na gwarancje przy odbiorze powiedzieli ,że nic nie było wyregulowali i przesmarowali dziś jadąc zablokowało mi pedał więc go rozkręciłem i okazało się ,że kulki z łożyska zostały zmielone tzn. popękały dodam ,że jestem dość ciężki i dużo stoję na pedałach jak jeżdżę w terenie.
MonoVan Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 ja mam treka 4300 na oryginalnych pedałach zrobiłem już około 1k km w miesiąc, również często stoje na pedałach daje im nieźle w kość ważę 100kg.Zero problemów radzę ponownie się zgłosić do servisu. Zyczę udanej walki z pedałami 1. jeżeli chodzi o wagę to raczej domyślnie człowiek 100 kilowy nie kupi pedałow za 10zł dla dzieci 2. z tego co wiem są uniwersalne
Mod Team michuuu Napisano 10 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 10 Sierpnia 2010 Pedał lewy od prawego różni się gwintem, nie zamienisz bo nie wkręcisz.
Mod Team Odi Napisano 11 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2010 Co do masy jeźdźca to może mieć ona znaczenie przy superlekkich, wyczynowych pedałach, ale takich pewnie nie szukasz. Twoje pedały najpewniej były źle skręcone, albo miały jakąś wadę.
lajtspid Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 Większość pedałów na oznaczenie na ośce: L i R (lewy i prawy).
razorjack Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 lewy pedał ma inny gwint od prawego - nie da się ich dowolnie wkręcać/zamieniać.
lucas2525 Napisano 11 Sierpnia 2010 Napisano 11 Sierpnia 2010 jak już wcześniej było pisane pedały różnią się gwintem i mają oznaczenia na końcu tej śruby L lub P więc nie da rady sie pomylić. A żeby nie zakłądać nowego tematu i zaśmeicać forum mam swoje pytanie. Czesto jeżdżę na rowerze głównie po asfalcie, kostce brukowej itp ale czasem trzeba wskoczyc na jakis wiekszy kraweżnik lub gdy jadę przez drogę polną lub leśną czesto staje na pedały przez co strasznie sie niszcza w te wakacje wymienialem je juz 3 razy, i kolejna para do wymiany (wczoraj pękł prawy). Chcę założyć nowe (ale nie całe bo sa dobre tylko końcówki gdzie jest miejsce na buty) i mam pytanie. 1 chce założyć metalowe pedały jakiej firmy kupie dobre ale nie drogie pedaly ? 2 na co narażone są metalowe pedały i czy zakupie ich waga ma znaczenie ? 3 czy w ogóle oplaca sie wymieniac plastikowe na metalowe? 4 jakiego materiału używa się do ich wyprodukowania ? pozdrawiam
Mod Team Odi Napisano 11 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 11 Sierpnia 2010 1. Np. VP z aluminiowym korpusem i stalową ramką (30-40zł) 2. Odpowiedz sobie sam czy waga roweru/pedałów ma dla Ciebie znaczenie. Technicznie to bez różnicy. 3. Jak najbardziej tak i moim zdaniem najlepiej na takie ze stalową ramką, szczególnie przy Twoich problemach. 4. Stal, aluminium, plastik.
pomirot Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Jeśli tak "zjadasz" pedały to może warto dołożyć parę złociszy i kupić z łożyskami maszynowymi. Są dużo trwalsze niż zwykłe. Cena około 100 zł za platformy, np. takie: http://www.sklep.rowery.com.pl/index.php?products=product&prod_id=2781
lucas2525 Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Odi i pomirot dzieki za pomoc zastanowie się pooglądam w necie i na pewno wybiorę coś lepszego niż zwykłe plastiki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.