Skocz do zawartości

[przełożenia] a smukłe łydki

customkicks

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak i innym kobietom zależy mi na smukłych łydkach. Jednak nie mogę tego zrozumiec. Jazda na jakich przerzutkach przełożeniach pomoże mi wysmuklic łydki, bez powiększania mięśni? Lekkich czy ciężkich? I w ogóle jakie to przerzutki przełożenia? 1,2,3 czy 4,5,6?

Nie wydaje mi się żeby masa przerzutek miała jakieś realne znaczenie. Różnica pewnie nie wyniesie więcej niż kilkaset gram :P

Mówiąc poważnie to jak coś ma wysmuklić to jazda z wysoką kadencją (szybko obracając pedałami), bo wtedy używa się mniejszej siły. Do tego służą bardziej miękkie przełożenia (mały iloraz ilości zębów z przodu przez ilość z tyłu). Jeśli się nie mylę to też niskie numery z tych co podałaś. Nie jestem jednak ekspertem w tej kwestii, chodź mi jako efekt uboczny wzrostu formy się wyszczupliły :)

Tak jak i innym kobietom zależy mi na smukłych łydkach. Jednak nie mogę tego zrozumiec. Jazda na jakich przerzutkach pomoże mi wysmuklic łydki, bez powiększania mięśni? Lekkich czy ciężkich? I w ogóle jakie to przerzutki? 1,2,3 czy 4,5,6?

powiekszyc miesnie? musialabys byc facetem lub przejsc na kuracje hormonalna. Jesli genetycznie nie masz lydek o obwodzie 50cm to nie masz sie czego bac. Jedynie od roweru mozesz zmniejszyc ilosc tkanki tluszczowej na calym ciele - w tym i na lydkach co moze spowodowac ze miesnie lydek beda lepiej eksponowane. Natomiast obwody na pewno sie nie zwieksza. Smialo smigaj.

z tego co wiem, to przerzutki Shimano XTR potrafią wysmuklić nogi - tu możesz porozglądać się za starszymi modelami np. rd-m950 - ponoć robią to znacznie lepiej niż te nowe, które są bardziej nastawione na wysmuklanie ud.

w miarę dobrze działają też Sramy X.9 i X.0 - lekkie ażurowe konstrukcje zapewniają wspaniałe przeżycia Twoim łydkom.

Hmm, długo się zastanawiałem, jak zmienić tytuł tego wątku (w oryg. Lekkie i ciężkie przerzutki). Rzadko się zdarza tytuł pasujący do Manii Lekkości a treść do tego działu ;).

Wracając do tematu, twarde przełożenia i niska kadencja (szybkość kręcenia) sprzyjają wzroście siły i masy mięśniowej, tak że jeśli zależy Tobie tylko na wyszczupleniu bez przyrostu mięśni to raczej powinnaś jeździć na jak najlżejszych przełożeniach z dużą kadencją.

z tego co wiem, to przerzutki Shimano XTR potrafią wysmuklić nogi - tu możesz porozglądać się za starszymi modelami np. rd-m950 - ponoć robią to znacznie lepiej niż te nowe, które są bardziej nastawione na wysmuklanie ud.

w miarę dobrze działają też Sramy X.9 i X.0 - lekkie ażurowe konstrukcje zapewniają wspaniałe przeżycia Twoim łydkom.

:D

Wracając do tematu, twarde przełożenia i niska kadencja (szybkość kręcenia) sprzyjają wzroście siły i masy mięśniowej, tak że jeśli zależy Tobie tylko na wyszczupleniu bez przyrostu mięśni to raczej powinnaś jeździć na jak najlżejszych przełożeniach z dużą kadencją.

pytanie o lydki zadaje kobieta a nie facet także kadencja większa jedynie uchroni ją przed kontuzją i przeciążeniami. Przyrost masy mięśniowej w tym wypadku naprawdę nie wchodzi w grę booooooooooo rozmawiamy o łydkach KOBIETY. No ale ja się nie znam :icon_wink:

Zgadza się :) Ja mam zwyczaj jeździć na najtwardszych przełożeniach, z niską kadencją i mogę jedynie potwierdzić zjawisko "puchnięcia" mięśni nóg :D Z wysoką kadencją to nie wiem czy wysmukla ale sądzę że skoro niska powoduje rozrost mięśni i siły to pewnie wysoka wysmukla nogi :)

Ja tam raczej obserwuję, że nic nie rośnie, tylko jak ktoś już wyżej wspomniał, wszystko się urzeźbia, twardnieje i formuje z okrągłego klucha na kanciaste rzemienie.

No nie wiem, według mnie pupa ładnie się zaokrągla :icon_question: Ale chyba dużo od predyspozycji danej osoby zależy.. :icon_wink:

• 3 tygodnie później...

Jak chcesz jezdzic bez naciskania na pedaly to kup sobie hulajnoge :).

Nie chodzi o to zeby nie naciskac na pedaly, tylko o to zeby szybko krecic. Wiecej obrotow na mniejszym obciazeniu da taka sama predkosc, a kolana beda mniej obciazone. Powiesz ze to mala roznica.

A biegaczom dla unikniecia kontuzji kolan zaleca sie bieganie raczej po asfalcie niz po plytach chodnikowych czy betonie, bo asfalt jest bardziej sprezysty ;).

Aha :)

Już powoli zaczynam to rozumieć. Ale kwestia "mniejszego obciążenia" jako dającego "taką samą prędkość" trochę mnie zastanawia. Zdaje się, że bardziej masz na myśli podjazdy i zwiększenie obrotów na bardziej miękkich przełożeniach (czy jak to tam fachowo nazwać :P). Na płaskim tych korzystnych zależności raczej nie uzyskamy.

Ilosc obrotow korba na minute fachowo nazywa sie kadencja.

Dlaczego na plaskim wysoka kadencja nie mialaby byc korzystniejsza? 30km/h mozna jechac i przy kadencji 60 rpm, i przy 90 rpm, w tym drugim przypadku obciazenie jest znacznie mniejsze. Dodatkowo wyzsza kadencja oprocz odciazenia kolan ulatwia usuwanie kwasu mlekowego z miesni.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...