Skocz do zawartości

[rower] fr/enduro, zaczynam - co wybrać, proszę o rady! ok. 5.000

Arh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaczynam moją przygodę z rowerem, i chcę dokonać właściwego wyboru, a tu mam pewność, że ludzie znają się na rzeczy. Tak więc opiszę to co mnie interesuje: pociąga mnie szybka i ekstremalna jazda po parkach, lasach, górkach ale również chce szybko się przemieszczać po mieście, nie chodzi mi raczej o długie dystanse ( nie chce robić jakiś magicznych tricków - tylko szybko i widowiskowo jeździć po każdym rodzaju terenu a szczególnie w dzikich ostępach naszego kraju ;) ). Zanim napisałem ten temat poprzeglądałem forum i stwierdziłem ze to chyba najwłaściwsze miejsce na mój temat a raczej mój dylemat, i tu przejdę do rzeczy:

#1 Proszę o rade co wybrać w tym przypadku, bo opisałem mój cel najdokładniej jak mogłem - zastanawiam się nad 2 typami rowerów: FR - Freeride oraz Enduro. Który z nich bardziej by mi pasował? Zaczynam wiem to ale, nie chce otrzymać w odpowiedzi jakiegoś szajsu dla totalnych amatorów. ( Jeśli chodzi o moje dane; jeśli w ogóle to będzie potrzebne - 178cm, 73 kg )

#2 Jeżeli już zdecydowałeś co bardziej mi będzie pasowało - chciałbym byś podał mi konkretne propozycje z Allegro, lub chociaż gdzie mam szukać i jak najdokładniejsze szczegóły czym mam się kierować wybierając ten typ roweru a nie inny. ( Oczywiście wierze w waszą bezinteresowność i mam nadzieję, że ktoś wskaże mi propozycje konkretnych aukcji :] ).

#3 Tak zamierzam, się zając tym na poważnie, i robić to o czym zawsze marzyłem. Jeśli chodzi o kwestie finansowe to do dyspozycji mam ok. 5000zł +/- cena może się wahać o parę setek w górę czy w dół ale myślę ze granica to 5300zł. CHODZI mi o rower + najtańszy osprzęt spełniający jakieś tam wymogi i estetyczne i bezpieczeństwa, więc wypowiadajcie się podając realnie dobre zestawy + osprzęt z linkami jeśli łaska :icon_lol:

Za wszelką konkretną pomoc - DZIĘKUJE, z góry bardzo proszę o wasze Porady ;)

Napisano

zastanowiłeś się czy ma to być full czy ht?

jeżeli często jeździsz po górach to warto się zastanowić nad fullem a jeżeli nie to lepiej zainwestować w lepsze graty i kupić HT za 5k możesz mieć piękna maszynę

Napisano

Ciężko coś doradzić . Będziesz skakał coś na rowerze czy tylko jeździł szybko po parku itp ?  Jeśli coś chcesz poskakać dobrym wyborem byłby full . W sumie full zawsze jest dobrym wyborem , ale za to w rowerze na sztywnej ramie byś miał lepszy osprzęt  .  Ja na twoim miejscu wybrałbym taki :

http://allegro.pl/item1185118237_gt_sanction_1_0_2009_ostre_enduro_fox_talas.html złożony jak widać bardziej pod FR , o ramach GT słyszałem dobre opinie o foxie też . Rower wygląda na zadbany oraz ma super osprzęt , do tego jakieś pedały kupić i jazda .  Cena wydaje się dobra . 

Napisano
http://allegro.pl/it..._fox_talas.html złożony jak widać bardziej pod FR , o ramach GT słyszałem dobre opinie o foxie też . Rower wygląda na zadbany oraz ma super osprzęt , do tego jakieś pedały kupić i jazda . Cena wydaje się dobra .

Coś mi się nie chce wieżyć... Taki rower za taką cenę! Przecież tam ma osprzęt Fox-a,Crank Brothers i Shimano Saint.

Do tego napisane jest że rower ma niby bardzo mały przebieg - takie rowery raczej nie tracą 60% swojej wartości!

Napisano

Ciężko coś doradzić . Będziesz skakał coś na rowerze czy tylko jeździł szybko po parku itp ?  Jeśli coś chcesz poskakać dobrym wyborem byłby full . W sumie full zawsze jest dobrym wyborem , ale za to w rowerze na sztywnej ramie byś miał lepszy osprzęt  .  Ja na twoim miejscu wybrałbym taki :

http://allegro.pl/item1185118237_gt_sanction_1_0_2009_ostre_enduro_fox_talas.html złożony jak widać bardziej pod FR , o ramach GT słyszałem dobre opinie o foxie też . Rower wygląda na zadbany oraz ma super osprzęt , do tego jakieś pedały kupić i jazda .  Cena wydaje się dobra . 

albo to jest "gorący"towar albo wadliwy...cudów nie ma :-)

Napisano

Pomiedzy FR i Enduro masz przeciez AM(All Mountain) wiec dla Ciebie jak znalazl. Za 5k to polecam uzywanego Gianta Reigna albo lepiej Reigna X lub ich odpowiedniki innych marek. Co do konkretnych ofert to generalnie bardzo mala jest podaz takich rowerow. Maja tez taka wade ze jest stosunkowo niewielka regulacje dlugosci sztycy wiec zeby poszalec na podjazdach, zjazdach i skokach trzeba wydac jeszcze kilkaset zl na regulowana sztyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...