tomulus Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 Krótko i na temat. Wymieniam m.in mostek w starym w sumie rowerze kellys oxygen. Stary mostek to - Kalloy Uno ahead - wydaje mi się ze posiada duzy kąt nachylenia, jego długość to 100m mierzone od środka kierownicy do śruby. Kupuje wszystko w sklepie internetowym i prośba o pomoc czy kupić 100 czy 110. Nowy mostek - KCNC http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=31&products_id=2004 Jeśli nowy mostek posiada +/- 5* to przypuszczam że sie obniży kierownica a co za tym idzie skróci długość. Czy nie lepiej kupić 110mm w takim wypadku. Dzięki za pomoc ale nie mam jak porównać mostków a kupuje w necie. tom
Fenthin Napisano 9 Sierpnia 2010 Napisano 9 Sierpnia 2010 Poczytaj o geometrii roweru, a szczególnie o tym jak długość mostka wpływa na sterowność oraz zdolnośc pokonywania podjazdów i zjazdów, a następnie wyciągnij wnioski. Sam proponowałbym jednak do roweru XC mostek o długości 90-100mm. Więcej lub mniej jedynie w szczególnych przypadkach.
tomulus Napisano 10 Sierpnia 2010 Autor Napisano 10 Sierpnia 2010 Rama niestety należy do wagi ciężkiej, nie jest to szczyt marzeń jednak na nowy rower przyjdzie jeszcze poczekać. Mierzyłem w sumie przed chwilą i wyszło mi że jak założę 100mm to "skróci się kierownica", ponieważ obniży się z racji mniejszego kąta nachylenia mostka - chyba że cos żle robilem. Trudno tak naprawdę przymierzyć na sucho jaka będzie pozycja podczas jazdy;
Mod Team michuuu Napisano 10 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 10 Sierpnia 2010 Jeżeli stary mostek ma duży kąt to horyzontalnie jest krótszy. Nowy z mniejszym katem jest horyzontalnie dłuższy i jaszcze go wydłużasz o 10mm? Czy może ja coś mylę? Fakt że jeżeli założysz na minus to będzie odwrotnie.
tomulus Napisano 10 Sierpnia 2010 Autor Napisano 10 Sierpnia 2010 Wolę się upewnić, zapytać na forum przed zakupem jaką długość wybrać.
nabial Napisano 10 Sierpnia 2010 Napisano 10 Sierpnia 2010 100 albo nawet 90...o ile teraz masz odpowiednia dlugosc mostka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.