Skocz do zawartości

[mostek] jaka dlugość 110 czy 100

tomulus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krótko i na temat. Wymieniam m.in mostek w starym w sumie rowerze kellys oxygen. Stary mostek to - Kalloy Uno ahead - wydaje mi się ze posiada duzy kąt nachylenia, jego długość to 100m mierzone od środka kierownicy do śruby. Kupuje wszystko w sklepie internetowym i prośba o pomoc czy kupić 100 czy 110. Nowy mostek - KCNC

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=31&products_id=2004

Jeśli nowy mostek posiada +/- 5* to przypuszczam że sie obniży kierownica a co za tym idzie skróci długość. Czy nie lepiej kupić 110mm w takim wypadku.

Dzięki za pomoc ale nie mam jak porównać mostków a kupuje w necie.

tom

Napisano

Poczytaj o geometrii roweru, a szczególnie o tym jak długość mostka wpływa na sterowność oraz zdolnośc pokonywania podjazdów i zjazdów, a następnie wyciągnij wnioski. Sam proponowałbym jednak do roweru XC mostek o długości 90-100mm. Więcej lub mniej jedynie w szczególnych przypadkach.

Napisano

Rama niestety należy do wagi ciężkiej, nie jest to szczyt marzeń jednak na nowy rower przyjdzie jeszcze poczekać. Mierzyłem w sumie przed chwilą i wyszło mi że jak założę 100mm to "skróci się kierownica", ponieważ obniży się z racji mniejszego kąta nachylenia mostka - chyba że cos żle robilem. Trudno tak naprawdę przymierzyć na sucho jaka będzie pozycja podczas jazdy;

• Mod Team
Napisano

Jeżeli stary mostek ma duży kąt to horyzontalnie jest krótszy. Nowy z mniejszym katem jest horyzontalnie dłuższy i jaszcze go wydłużasz o 10mm? Czy może ja coś mylę?

Fakt że jeżeli założysz na minus to będzie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...