Skocz do zawartości

[koło] Jaki to obwód koła ?

powwer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, nie mam pojęcia jaki już mam wpisać obwód koła w licznik,

mam wpisane obecnie 2100mm, i mi się zdaje, że coś jest nie prawidłowo, ponieważ, jak biegam tą trasą co rowerem jeździłem to inaczej footpad wskazuje, a gps wskazuje tak samo jak footpad, a licznik rowerowy już inaczej mierzy

więc:

obwód koła:

54-559 26x 210 [54-559]

co daje z tabeli:

2070mm dla 26x 2,125 [54-559]

albo

2114mm dla 26x 2,00 [54-559]

albo

2133mm dla 26x 2,125 [57-559]

albo

2030 [203cm] które sam zmierzyłem, ale wątpię aby było w miarę dokładnie

rower to rockrider 6.3

więc które mam wpisać ?? bo nie chcę każdego po kolei wpisywać i testować w ten sposób...

Napisano

Czyli według tabelki sigmy powinno być 2114 :)

ok, dzięki, ale jesteś pewny ??

no bo tam [w tabelach] jest napisane: 26x 2,00 albo 26x 2,0

czy to będzie na pewno poprawne

mam licznik sigmy :)

Napisano

Kiedyś już to mówiłem: ZMIERZYĆ!

Dlaczego? A dlatego:

Opona: Kenda Small Block Eight (SBE), rozmiar 26/2.35

Ciśnienie: 3.7 atm

Obwód koła z instrukcji licznika Sigma BC1200: brak takiego rozmiaru

Obwód koła zmierzony bez obciążenia (3 próby, średnia):2095

Obwód koła zmierzony pod obciążeniem (3 próby, średnia):2048

Gdybym sugerował się wyłącznie instrukcją, wprowadziłbym do licznika obwód koła najbliższego rozmiarem z tabelki (26/2,125) czyli 2133

Błędy pomiaru licznika.

Za wartość referencyjną przyjmuję zmierzony obwód koła czyli 2,048m.

Dystans 1 kilometra to 488,28 obrotu koła

Błąd wskazania wynikający z pomiaru bez obciążenia: 22,94 metra na każdy kilometr (2,29%)

Błąd wskazania wynikający z przyjęcia obwodu koła najbliższego rozmiarem z tabelki: 41,5 metra na każdy kilometr (4,15%)

Obwód koła z instrukcji licznika Sigma BC1200 najbliższy zmierzonemu: 2051 dla koła o rozmiarze 26/1.6

Napisano

ok, dzienks, jednak spróbuje przy najbliższej okazji zmierzyć z 3 razy [z obciążeniem i bez] wiadomo wezmę średni wynik z obciążeniem ale z ciekawości zmierzę oba

tylko będę musiał napompować koła :D

a tym czasem wezmę jakiś wynik z tabeli najbliższej odpowiadającej

• 1 rok później...
Napisano

Witam, podłącze się pod temat bo nie chce tworzyć nowego

posiadam koła 26x1,95 50-559

wg tabeli do licznika powinienem wpisać 2089, natomiast licząc sposobem polecanym (pełny obrót koła z obciążeniem po utwardzonej powierzchni) obwód koła wynosi 1998, czy jest to możliwe by była aż taka rozbieżność między tabelą a własnym pomiarem (mierzone parę razy). Czy w ogóle ktoś z was dla takiego rozmiaru opon obliczył obwód taki jak ja, lub podobny - czyli 1998? coś mi się nie zgadza.

Napisano

hmmm to oprocz licznika potrzebna jest solidna detka widze :P

nie wiem ile normalnie srednio sie zuzywa powietrza, ale u mnie to pewnie kilka atm / 100km przejechane ... ale naprawdę az takie duze roznice moga wyjsc?

Napisano

z linka powyżej korzystałem, ale obliczając sam po obciążeniem trochę mało mi wyszło, rower jest nowy ma ok 150km przejechane, ciśnienie w oponach fabryczne chyba ok 3,5 atm. przy mojej wadze 91kg ugięcie jest niewielkie. No nic chyba tak zostawię albo kiedyś zmierzę z jakimś samochodem

dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...