Skocz do zawartości

[Korba]Wymiana tylko na jaką?

MaroS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nadszedł czas na wymianę korby, tylko pytanie na jaką (aby największa tarcza miała 44)? budżet to ok 300-350zł. Moje podzespoły napędu to:

przerzutka przód: SLX FD-M661 Down Swing

przerzutka tył: Shimano Deore RD-M511

Łancuch: Sram PC-971

Kaseta: Sram PG-950

Manetki: Deore LX dualcontrol

A i rama to Giant AluxX 6061 - IHS, FluidForm (2007)

I teraz pytanie lepiej kasete truvativ'a czy shimano? oraz jaki model będzie porządny, obecnie jezdzę asfalt/las ale planuje przystosować go do lekkiego XC

weź SLX M660

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=korba+slx

do wyboru pozostaje długość ramienia 170 lub 175mm

zależne jest to od długości twoich nóg, jeśli masz 180+ cm to weź 175mm

175mm

zalety: lepsza dźwignia = mniej siły, szybciej jedziesz

wady: łatwiej zawadzić korbą o podłoże w ciasnych zakrętach

170mm

zalety/wady - odwrotnie jak wyżej ;)

Witam. Podepne się do tematu, bo tez szykuje sie do wymiany korby. Kwota którą dysponuje to również ok 350 zł. Napisaliscie ze deore bedzie nie wiele gorsza od slx nie bedzie duzej róznicy. Tylko jak wchodze na allegro to strasznie ich tam duzo, i nowe modele z niższej pólki prawie zachaczaja cena o starsze modele z wyzszej półki, dlatego nie za bardzo sie orientuje, co bedzie lepsze. Rower to Giant Yukon-

RZERZUTKA PRZEDNIA: Shimano FD-C50

PRZERZUTKA TYLNA: Shimano Deore RD-M531

KASETA/WOLNOBIEG: Shimano CS-HG40, 11-32, 8 biegów

ŁAŃCUCH: KMC Z51

Pewnie przydałoby sie tez zmienic przednia przerzutke, bo teraz to jakas starszna budżetówka i sie troche juz wyrobiła, bo w tej chwili korba jest krzywa i łancuch ciagle ociera, deore chyba powinna wystarczyc? Tylko tu znowu to samo, ceny baaaaardzo rózne: deore za 63zł i xt za 60 zł. No i jeszcze sa jakies modele SLX za 65 zł ;p

A powiedzmy FSA albo RACE FACE np http://allegro.pl/item1177566386_nowa_korba_fsa_moto_pakiet_nowa_175mm.html ??

Czy sie nie pchac to i zostac przy Shimano?

Witam!!

Kiedyś miałem ten sam problem co wy.Budzet 350zł i problem to a moze to.Myślałem nad Deore LX i SLX.

Duzo osob mowi ze pomiedzy tymi korbami nie ma zbytnio roznic tylko waga. Roznia sie suportami jak sie nie myle Slx ma ten sam co XT chyba:).

Wybrałem SLX testuje go bardzo ostro od jakis 1600km.Wszystko chodzi BDB sztywność wysoka i zmiana biegów szybka dzieki nacinami blatami..

Ja bym wybrał SLX :)

Dobry wybór przednia przerzutka slx'a ja w moim Yukonie z 07' już dawno ją wymieniłem również na slx'a (Tyle że down swing) ok 1500 przebiegu, 0 luzów, działa sprawnie. A tego Turney'a nie można nazwać przerzutką xd 0 kultury pracy to jakiś zart konstruktorów gianta że dali ją do yukona.

Zgadzam się w 100%. Nie można było dołożyć do 15 zł które ta przerzutka kosztuje drugich 15 i dołożyć coś co będzie jako tako działało? ;pMaroS, pytanie do Ciebie- jesteś zadowolony z Yukona? Coś zmieniałeś? Mnie czeka mała modernizacja, i na pewno muszę wymienić korbę, ale zastanawiałem się tez nad kołami całymi razem z piastami, bo rower jest ciężki i ma duże opory toczenia. Jakieś podpowiedzi? No i bym zapomniał- lepiej kupić przykładowo za taka sama cenę starszy model SLX czy najnowszy model Deore?

Wersja z 07', Prawie cały napęd prócz korby (czekam aż dojdzie), po ok 6k km na razie wymienione (SLX FD-M661 Down Swing, Łancuch: Sram PC-971, Kaseta: Sram PG-950, Manetki: Deore LX dualcontrol i klocki do V'ek na author'a 3cc), A na następny sezon planuje wymienić dętki / opony / siodełko / amora na (tore lub epicona) oraz tarczówki Avid J3. Chcę zejść do 11-12 kg bo waga i sztywność ramy jest Ok.

A i ostatecznie nie zamówiłem korby SLX'a tylko Deore LX FC M582 (różnica z slxem to 15g) za 249 tylko nie wiadomo czy będzie dostępna czekam na odp sklepu

No to napęd też chyba wymienię na Twój wzór. Z tego co czytałem w napędzie właśnie sram wypada chyba lepiej od Shimano. Znalazłem fajny zestawik [url="http://allegro.pl/item1160453604_zestaw_kaseta_sram_pg_980_pc_971_okazja_ciclo.html"[/url] tylko rzecz w tym że wczoraj dostałem mandacik 300zł za wyprzedzanie na skrzyżowaniu, także musi poczekać, a jestem pewien ze już się nie pojawi, bo cena jest naprawdę bardzo dobra. Co do manetek, to chyba jak na razie jest zbędne, bo za jakiś czas pójdą prawdopodobnie Juicy 5 i wtedy i tak będę musiał zmieniać na jakieś manetki (bo deore lx jest chyba zintegrowany). Także dzięki za podpowiedzi. p.s jeszcze mi powiedz gdzie dostałeś ta korbę, bo na allegro nie ma, są tylko koronki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...