Skocz do zawartości

[Osprzęt] zmieniac czy zostawic

gargi1966

Rekomendowane odpowiedzi

Witam otóż kupiłem około 3 miesięcy temu rowerek wheeler pro 39 z 2009 roku w wersji z sr suntour xcr i avid 3, jeździ się nim nawet fajnie ale mam małe odczucie, że chciałbym w nim coś zmienić mam skromny budżet około 500zł na drobne podmianki szczególnie chodzi mi o napęd. Doradźcie mi co można by w nim zmienić czy nie zmieniać nic i jeździć jeszcze sezon, dwa na obecnie posiadanym sprzęcie.

Nie jestem zbyt mocny w tej dziedzinie ale wybrałem sobie kilka rzeczy, do nowego napędu co o tym sądzicie:

Przerzutka Shimano XT tylna Top Normal "SHADOW" - 200zł

Shimano XT manetka prawa - 149zł

Kaseta Shimano LX CS-M580 - 100zł + łańcuch sram jakiś lub wipperman 905 lub 4 nie pamiętam dokładnie modelu

Mój osprzęt:

AMORTYZATOR PRZÓD - SUNTOUR XCR 80MM z blokada skoku na kierownicy

PRZERZ TYŁ/PRZÓD - SHI DEORE/SHI ALIVIO

MANETKI/ŁAPY HAMULCOWE - SHI ALIVIO/Avid juicy three

HAMULCE - Avid juicy three

KASETA - SHIMANO CSHG30-8I

ŁAńCUCH - SHIMANO HG-40

KORBA - SHIMANO FCM-311

Zadaj sobie wpierw pytanie czy konieczna jest wymiana jakiegokolwiek elementu.Nie wiem ile km już zrobiłeś na swoim rowerze i w jakim terenie jeżdzisz ?.Taka wymana poszczególnych elementów tak dla samego widzimisie jest bez sensu.Jeśli wszystko działa prawidłowo,nic nie strzela to po prostu jeżdzij i nic nie wymieniaj.Pieniądze zainwestuj w wycieczki krajoznawcze lub coś innego.Pozdrawiam

Wymiana napędu zupełnie bez sensu, bo do badziewnej korby chcesz założyć LX/XT. Mówię badziewna bo wiele osób skarżyło się, że ząbki się krzywią, odpadają itd.

Jak dla mnie to korba od razu powinna pójść na śmietnik.

Masz już pedały i buty SPD? Jak nie to na nie wydaj te 500zł a wyniki będą lepsze niż wymiana napędu na siłę.

Nie, nie posiadam tych butów i pedałów SPD i czy Schwefel chodzi ci o coś takiego:

http://centrumrowerowe.pl/Pages/DetaleProduktu.aspx?id=10203081019&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-08&utm_content=10203081019&AspxAutoDetectCookiesuport=1

http://www.probikes.pl/index.php?item=198

I jeszcze jedno pytanie w tych butach można jeździć na normalnych pedałach? Chodzić? Ta moja korba ma już delikatne skrzywienie fabryczne, mówię fabryczne, bo jak składali go w sklepie to pewnie skrzywili. Jaką korbę byś mi zaproponował ?

Ursusek zrobiłem już około 500km na nim jeżdżę w rożnym terenie bo mieszkam na wsi.

• Mod Team

500 km to tyle co nic.

Jeździj dopóki komponenty nie zaczną dawać oznak zużycia.

Chodzi o takie buty i pedały.

Z normalnymi pedałami używanie butów SPD jest raczej niewygodne,

bo są pozbawione dużej ilości bieżnika (ub jest bardzo twardy),

który pomaga w trzymaniu nogi na pedale.

Chodzenie jest również bardzo utrudnione, bo byty są sztywne.

Oczywiście krótkie odcinki bez problemu można przejść,

dłuższych z doświadczenia nie radzę.

Podsumowując w butach SPD trzeba jeździć i to najlepiej z pedałami SPD.

To właściwie buty mi są nie potrzebne i te pedały, bo aż tak wielkich potrzeb nie czuje żeby zmieniac pedały na tych co mam jeździ mi się dobrze, a czy mógłby ktoś ocenić te komponenty co sobie wybrałem ewentualnie na wymianę:

Przerzutka Shimano XT tylna Top Normal "SHADOW" - 200zł

Shimano XT manetka prawa - 149zł

Kaseta Shimano LX CS-M580 - 100zł + łańcuch sram jakiś lub wipperman 905 lub 4 nie pamiętam dokładnie modelu

i jakaś korba ale nie wiem już jaka doradźcie coś i oceńcie ten sprzęt

ja Ci podam przykład mój mam od miesiąca treka 4300 ma on torę 318 maviki crossridy hample avid j5, napęd mam alivio a przednią przerzutkę altus... w niczym mi to nie ujmuje czekam poprostu aż mi napęd odmówi posłuszeństwa, pamiętaj że napęd jest "zużywalny" więc moim zdaniem zainwestuj lepiej pierwszą kasę w rzeczy które posłużą Ci najdłużej. Suntour XCR i shimano XT raczej nie idą w parze :wub:

Aha, no dobra pojeżdżę na nim, a co ty chcesz od XCR'a na razie nie ma luzów nic mu nie dolega przy mojej wadze nie ugina się dalej niż 5cm, jak siadł kolega 100kg wagi to prawie do końca dobijał, ale dobra co ja tu będę gadał. Mam okazję kupić części sporo taniej wiec "napaliłem się na xt" i ewentualnie rs dart3, albo rs reba, a XCR'a się zhandluje. ;) Nawet jak bym kupił napęd XT razem z korbą to jak bym go nie założył to bym go sprzedał, wiecie o co biega :icon_lol:

A pozatym do tego co byś chciał zmienić, to po zmianie komponentów z tyłu może Ci się przód "gryżć" gdyż SHIMANO FCM-311 jest 42t oraz Alivio jest przystosowane do 7/8 a przy 9 powinno działać ale może ocierać łancuch o wózek itp.

Przy takim niskim przebiegu nie ma sensu wydawać 500 złociszy. Na co ? po co ?

Niech kasa sobie leży na koncie i zbieraj dalej. Jak ci napęd odmówi posłuszeństwa to dopiero zmień.

No i rozumiem, że XT to większy szpan na ulicy. Trzeba ochłonąć i pomyśleć racjonalnie : )

Też mam ochotę pozmieniać kilka rzeczy w rowerze, ale po co wymieniać coś co jest dobrej klasy i dobrze jeździ ?

Dzięki za wszystko, zostawię ten napęd(chyba, ze krzywa korba się może rozlecieć to ją wymienię) zakupiłem pedały i buty SPD i powiem wam, że lepiej się jeździ ;) ale jeszcze wypinać szybko nie umie i troche gleb było.

Ps: mój brat mieszka w niemczech i złomował pralkę, zauważył ramkę z amorem i okazało się że to nowa rama od cube'a z fox talas 32 amor śmiga tylko lekko lakier podrapany, a co najfajniejsze odkupil go po cenie zlomu ^ ^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...