Skocz do zawartości

[rower]Co wybrać - Kross Evado 1.3, Kellys Neos 2009, Kellys Exquisite 2010

zyrafa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, szukam opinii dot. trzech rowerów: Kross Evado 1.3 2010, Kellys Exquisite 2010, Kellys Neos 2009. Za Neosem przemawia cena ok. 1700 zł. Pozostałe dwa za około 2000 do 2400. Evado droższy ale za to z Magurą. Pozatym Evado jest polski i na wygląd chyba najbardziej mi się podoba. Czy do tych dwóch droższych warto dopłacać mając Neosa za 1700 ?Chętnie poczytam opinie osób mających dobre rozeznanie w osprzęcie. Zresztą wszelkie opinie mile widziane.

Pozdrawiam

Żyrafa

Napisano

Witam,

jeśli budżet jest sprawą priorytetową to wybrałbym Neosa z 2009, bo w jeździe nie odczujesz aż tak istotnych różnic pomiędzy nim , a pozostałą dwójką. Natomiast, jeśli kwota 2400 jest do wydania na ''spokojnie'' to wolałbym dołożyć jeszcze 200 zł (wiem, że łatwo tak pisać ;) ) i wziąć tego Kellysa. Głównie z powodu bardzo dobrych korb oraz amortyzatora, który jest już modelem powietrznym.

P.S.Jeśli cena 2400, o której wspomniałeś, odnosi się do Evado to tutaj masz go taniej. Dla mnie główną zaletą tego roweru nie są Magury, a jego koła, złożone na dobrych obręczach i piastach.

Napisano

Cześć, dzięki za odpowiedź a co sądzisz o amorze w trzech moich typach, zdaje się że wszystkie mają ten sam model. Może ktoś jeszcze wypowie swoje zdanie ?

Pozdrower

Żyrafa

Napisano

Zgadza się, we wszystkich trzech rowerach jest ten sam model (sprężyna/olej). Jak na rowery crossowe to już są dobre amortyzatory. Dodatkowo Neos 2009 i Evado mają te same korby i manetki z tej samej grupy. Kross ma lepszą tylną przerzutkę (b. dobra), a Kellys trochę lepszą kasetę. Jeśli chodzi o ramy to Neos ma ciut dłuższą górną rurę i zdecydowanie krótszą główkę sterową. Tak to wygląda w szczegółach.

Napisano

No i wybrałem się do sklepu przymierzyć Evado. Sprzedawca jakoś nie zachwycał się modelem 1.3. Twierdził, że zwłaszcza hamulce to jakaś ekstrawagancja rzadko u nas spotykana. Przymierzyłem się do Evado 1.2, geometria ramy ponoć ta sama i mam bardzo przyjemne odczucia co do komfortu. Poczekam jeszcze trochę, idzie jesień więc może być jeszcze taniej.

Pozdrower

Żyrafa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...