1415chris Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zazdroszcze ale w sumie to oczywiste kobiece dlonie potrafia zdzialac wiele Bez lusterka to moglbym co najwyzej wydlubac sobie oko, raz mi sie zdarzylo ze na szczeszie tylko jedna soczewka mi wypadla podczas jazdy.... dla mnie to byla wtedy jazda... nie bylo mi hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mnie okulista, u którego po raz pierwszy zakładałam soczewki, od razu zabronił używania lusterka . Powiedział, że jeśli raz się przyzwyczaję do lustra - nie będę się potem umiała bez niego obejść. No, i miał rację - teraz nie umiem zakładać/zdejmować soczewek przed lustrem . A zakładanie i zdejmowanie na ślepo bardzo się przydaje - np. w nocy... albo w warunkach polowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pannier Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Opcja okularowa od razu odpada, nie ma żadnej dyskusji. Generalnie noszenie zwykłych soczewek podczas wypraw już przerabiałem, nie było problemów nigdy. Obecnie myślę o rozwiązaniu Day&Night głównie z lenistwa, zawsze to łatwiej bez, bądź co bądź w warunkach polowych uciążliwego, zakładania soczewek. Więc opcja jednorazowych wiele nie zmienia. No i takie 30 par to pewno trochę miejsca zajmuje? Higiena jest utrudniona, ale wiadomo że z soczewkami i tak trzeba jakoś dać radę - zawsze jest ta awaryjna butelka wody, czy też jak mówicie chusteczki nawilżane, które tym razem na pewno wezmę. No i lusterko MUSI być. W życiu bym nie ubrał szkła bez lustra, no nie ma szans. Wybiorę się za kilka dni do okulisty i zapytam co myśli o tych Day& Night. Zdam relację na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 10 Marca 2009 Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Night&Day. Z jednej strony fajna sprawa - nosimy je sobie 30 dni i nocy bez zdejmowania. Podobnie z Purevision Bauscha, czy też Eyeoxy Duality firmy Cooper Vision. Z drugiej strony - wskazane są częstsze kontrole u specjalisty, no i ryzyko niektórych powikłań wzrasta nawet kilkunastokrotnie. Osobiście polecam jednodniowe Ewentualnie jeszcze jedna możliwość - Acuvue Oasys Johnsona- nosimy je dwa tygodnie w trybie dziennym, lub tydzień w trybie przedłużonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djtomas Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 teraz mam te pure vision D&N, chyba najlepsze soczewki jakie nosiłem ostrość idealna nawet pod koniec miesiąca nie wysuszają się, nie uwierają, nie rozmazują obrazu jedynie ostatnio jak szybko jechałem rowerem i zawiało mocniej to chyba mi przyschły mocniej i odczułem spory dyskomfort przez kilka minut w takie dni najlepiej założyć okularki przeciwsłoneczne POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 11 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 ... albo wozić ze sobą krople nawilżające, które można stosować na soczewki (np. PVP-Comod czy Systane). Oczywiście warto mieć czyste ręce, aby brudnymi nie gmerać przy oczach - więc albo przed zakropleniem je opłukać, albo jeździć w rękawiczkach z długimi palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.