Ecia Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Spróbuj - bo warto 8) . Ale nic na siłę... Pozdrówko dopingujące :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 18 Października 2005 Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Możliwości jest wiele: nieodpowiedni rozmiar(najczęściej dobiera się niestety soczewki, które gabinet ma na stanie, okropeczność), alergia na materiał, z którego wykonana jest soczewka (wystarczy czasem zmienić na soczewki innej firmy, pomaga), uczulenie na płyn do soczewek, przenoszenie soczewek(na początku należy zakładać je na kilka godzin, zwiększając systematycznie czas użytkowania). Na początku zawsze czuje się soczewki na oku, musi ono przyzwyczaić się do ciała obcego; przeważnie następuje też podrażnienie przy zakładaniu (na początku każdy robi to niewprawnie, często powodując urazy rogówki). Nie powinno się też używać soczewek przez cały czas, zalecane jest użytkowanie ich wymiennie z okularami. Osobiście używam soczewek jednodniowych, tylko do jazdy na rowerze, po przyjeździe do domu zdejmuję je i wyrzucam nie bawiąc się z płynami i przechowywaniem. Jako podstawowe narzędzie korekcji wzroku są dosyć drogie(około 75 zł za 30 szt.), używane sporadycznie są bardzo ekonomiczne. Jednocześnie są to "najzdrowsze" soczewki, nie można ich przenosić, czy też źle wyczyścić, co znacznie zmniejsza ilość możliwych powikłań. ZDECYDOWANIE ODRADZAM LASEROWĄ KOREKCJĘ WADY WZROKU!!! [ Dodano: 2005-10-18, 22:58 ] http://wuphysicians.wustl.edu/news.asp?navID=&ID=485 http://www.hmc.psu.edu/healthinfo/r/eyesurgery.htm [ Dodano: 2005-10-18, 22:59 ] Problemy występujące po takiej korekcji są opisane na tych stronach w łagodny sposób :grin: [ Dodano: 2005-10-18, 23:00 ] http://www.nowywzrok.pl/page/lasik_006.html [ Dodano: 2005-10-18, 23:02 ] http://www.windsurfing.pl/index.php?dzial=11&show=1057 [ Dodano: 2005-10-18, 23:02 ] no i najważniejsza strona: http://www.optometria.info.pl/bielawski/in...p?go=powiklania [ Dodano: 2005-10-18, 23:03 ] Krajowa Służba Zdrowia w Wielkiej Brytanii anulowała plan udziału Singapuru w przeprowadzaniu operacji laserowych na oczach "free on the NHS" - na koszt służby zdrowia, po dochodzeniu w sprawie wykonywania operacji laserowych na oczach, przeprowadzonych przez NICE - Krajowy Instytut Klinicznej Doskonałości (wpływową komisję doradczą służby zdrowia). Instytut powiadomił, że laserowe operacje wzroku są "zbyt ryzykowne"z dwóch głównych powodów. Pierwszym powodem wątpliwości był fakt, że po 10 latach dostępności LASIK, efekty długoterminowego rozrzedzenia rogówki nie są znane. Drugą obawą Instytutu było to, że "znaczny" procent ludzi, którzy zostali poddani zabiegowi LASIK, miał pooperacyjne problemy z widzeniem, zwłaszcza nocą, a u mniejszej ilości osób pojawiały się poważne kłopoty ze zdrowiem oczu (...). Instytut NICE rozpocznie teraz pełne dochodzenie w sprawie laserowych operacji oczu, które planuje zakończyć w tym roku. Brytyjska krajowa organizacja kliniki laserowej rozpoczęła już walkę obronną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 20 Października 2005 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2005 jesli ryzyko jest mniejsze niz 1% to ja sproboje, za 7 lat. satystycznie wieksze jest ryzyko wypadku samochodowego... p.s. ladnie sie 3 zarowka zaswiecila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolumb Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Mi okulistka powiedziała że soczewki kontaktowe można nosić od 20-21 roku życia gdy gałka oczna przestaje sie rozwijac (mówiła, że hamują jej rozwój). Jednak mam znajomych, którzy są w moim wieku (17 lat) i od ładnych paru lat noszą soczewki i nic im się nie dzieje. Widzę że paru użytkowników forum poniżej 21 lat też nosi i mam pytanie: jak to jest u was? Słyszeliście o czymś takim? Ps. Może Jareczek jako optyk wyjaśni czy moja okulistka się myli czy po prostu częśc ludzi o tym nie wie (albo po prostu to olewa i nosi)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 20 Października 2005 Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Mi okulistka powiedziała że soczewki kontaktowe można nosić od 20-21 roku życia gdy gałka oczna przestaje sie rozwijac (mówiła, że hamują jej rozwój). Jednak mam znajomych, którzy są w moim wieku (17 lat) i od ładnych paru lat noszą soczewki i nic im się nie dzieje. Widzę że paru użytkowników forum poniżej 21 lat też nosi i mam pytanie: jak to jest u was? Słyszeliście o czymś takim?Ps. Może Jareczek jako optyk wyjaśni czy moja okulistka się myli czy po prostu częśc ludzi o tym nie wie (albo po prostu to olewa i nosi)? Przed 20 rokiem trzeba po prostu dość często chodzic na kontrole i wttedy jest wszystko ok. Przed 20-21 rokiem zycia nie można nosić chyba tylko np. rocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 22 Października 2005 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Mi okulistka powiedziała że soczewki kontaktowe można nosić od 20-21 roku życia gdy gałka oczna przestaje sie rozwijac (mówiła, że hamują jej rozwój). Jednak mam znajomych, którzy są w moim wieku (17 lat) i od ładnych paru lat noszą soczewki i nic im się nie dzieje. Widzę że paru użytkowników forum poniżej 21 lat też nosi i mam pytanie: jak to jest u was? Słyszeliście o czymś takim?Ps. Może Jareczek jako optyk wyjaśni czy moja okulistka się myli czy po prostu częśc ludzi o tym nie wie (albo po prostu to olewa i nosi)? paradoksalnie to bylby plus soczewki dla krotkowzrocznych :!: hamujac rozwoj galki ocznej, zwlaszca w poziomie moga przyczynic sie do poprawy wzroku. nie wiem jak to sie ma do dalekowzrokowcow, naszczescie to nie moje zmartwienie. ja nosze soczewki i jestem zadowolony. ale od razu mowie ze oczy ludzkie nie sa przyzwyczajone do rzadnych cial obcych :!: nawet tak dopasowanych jak soczewki kontaktowe dlatego nie polecam siedziec z soczewkami na oczach przed ekranem przez dlugi czas. oczy tez potrzebuja odpoczynku i dotlenienia oczywiscie to tylko teoria. jak wiele innych dotyczacych optyki... p.s. moja mama jest okulistką :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 22 Października 2005 Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Heh, byłem wczoraj na szkoleniu zorganizowanym przez firmę J&J. Według nich nie ma żadnych przeciwskazań, aby osoby nawet w młodym wieku nosiły soczewki kontaktowe. Oczywiście muszą one być odpowiednio dobrane, należy przestrzegać zasad użytkowania, przy doborze specjalista musi zdiagnozować, czy nie ma jakichś dolegliwości wykluczających możliwość użytkowania soczewek. Jednym zdaniem : wiek nie ma znaczenia. Najzdrowsze są oczywiście soczewki jednodniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 23 Października 2005 Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Moja 15-letnia koleżanka nosi soczewki od 2 lat i nie ma żadnych problemów. W okularach pamiętam ją raz, chyba wtedy zgubiła to pudełeczko ze szkłami. :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majak Napisano 24 Października 2005 Udostępnij Napisano 24 Października 2005 @ma(j)ster Kilka lat i pewnie zmienisz nastawienie do laserowej korekcji wzroku. @Piterpak Ty to już mnie zaskoczyłeś na max'a. Z Twoją wadą to nawet przez myśl by mi nie przeszła korekcja laserem :twisted: i jeszcze mówisz, że nie ma wyjścia Pogadaj Ty lepiej z okulistą! Albo zajrzyj w linki od Jareczka, widać, że gość zna fach Rozumiem, że od niedawna nosisz kontakty (okulary). Idzie się przyzwyczaić, powiem więcej. Kontaktów nie noszę, bo w okularach wyglądam naprawde spoko (nie moja własna opinia). Dlatego też na rowerek mam okularki z wymienionymi szkłami. Owszem, na codzień to w nich bym nie chodził, ale na rowerek wystarczają. W dodatku koszt wymiany szkieł nie jest ogromny. Kwestia tylko dobrania odpowiednich oprawek. Tak więc wracając trochę na właściwe tory. Gdybym nosił kontakty to pewnie też bym w nich jeździł. Ponieważ nosze okularki to bawienie się dodatkowo z kontaktami średnio mi odpowiada. A okulary i tak na rower trzeba zakładać. Przynajmniej Ja bez okularów nie wsiadam na rower, kamienie i kurz spod kół to nieprzyjemna sprawa. No i ten wiatr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpak Napisano 27 Października 2005 Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Majak, może i mam małą wadę, ale myśle że i tak pogłębi mi sie ona do -1 czy coś około. Tak czy naczej wady nie mogę mieć ŻADNEJ, a okulary nie wchodzą w grę, przynajmniej w tym zawodzie, do którego cały czas dążę. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 28 Października 2005 Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Moja 15-letnia koleżanka nosi soczewki od 2 lat i nie ma żadnych problemów.W okularach pamiętam ją raz, chyba wtedy zgubiła to pudełeczko ze szkłami. :lol: tak tylko przy stanie zapalnym oka, przeziebieniu itp. nie powinno sie nosic soczewek, a wiele ludzi to olewa, przekonalem sie o tym wlasnie ostatnio. teraz mam na 2 tygodnie przerwe w noszeniu soczewek i pozostaly okularki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Moje wada wzroku wymusza noszenie soczewek kontaktowych (nawet gdybym miał "0" to też musiałbym nosić te szkiełka). Ale ja używam soczewki twarde - kosztują majątek, za to działają doskonale. Oczywiście bez okularów na rower nie wsiadam - muchy tylko na to czekają... :twisted: Najbardziej uciążliwe w użytkowaniu soczewek jest konieczność ściągania ich na noc (i czyszczenia). Zajmuje to mniej więcej tyle co mycie zębów, żartuję sobie czasami że mam dwie pary zębów do umycia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Easyrider moglbys napisac cos wiecej o tych soczewkach twardych? Bo nazwe znam ale nigdzie ich nie widzialem PS: Troche nam temat wcięło (z 3 strony :/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Soczewki twarde stosuje się tylko gdy jest to niezbędne (np. przy stożku rogówki). Są mniej komfortowe, trudne do dopasowania (oko przyzwyczaja się do nich ponad miesiąc). No i drogie są - moje kosztuję 950 zł za sztukę - według producenta starczają na rok, według okulisty na dwa... (a według mnie na 4... :twisted: ) Na dodatek specjalistów oferujących takie soczewki jest tylko kilku w polsce... pewnie dlatego za wizytę musiałem 170 zł zapłacić :eek: Ale efekt końcowy rekompensuje wszystkie wady - mimo swojego wieku widzę lepiej niż młodzież z "sokolim wzrokiem" ps. z wielu tematów strony wcięło... i wątki z 2005 roku pojawiają się "na górze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Ja aktualnie jeżdżę na rowerku w soczewkach i okularach przeciwsłonecznych. Bez okularów, moje oczy podczas szybkiej jazdy okropnie łzawią, soczewki jednak nie wypadają. Chcę nabyć okularki z możliwością wstawienia do nich korekcji, żeby było taniej Pani w pewnym sklepie zaśpiewała mi za takie 670zł Czy jest coś tańszego? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Kwietnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Yah0o_121 : http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...&hl=okulary http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...&hl=okulary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Easyrider to skoro oko przyzwyczaja sie do tych soczewek przez miesiąć to w czym są takie rewelacyjne? Najbardziej interesuja mnie dwie kwestie: 1. Czy trzeba je zdejmowac na noc tak jak miekkie soczewki 2. Czy można w nich pływać (w miękkich się nie da bo sie odklejaja przy kontakcie z woda) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczupak Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o zalety soczewek kontaktowych - praktycznie wszystkie obecnie sprzedawane mają filtr UV. A dla mnie największą ich zaletą w porównaniu z okularami korygującymi to nieograniczone pole widzenia, co na rowerze jest ogromnym plusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maras 79 Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Używam soczewek kontaktowych od 10 lat i nie ma skutków ubocznych. To była b. dobra decyzja- większe pole widzenia i wygoda w uprawianiu sportów. Noszę soczewki 1 roczne i przy takich pozostanę, pomimo, że okulista zachęca mnie do 1 miesięcznych (możliwe, że chodzi mu o kasę). W skali roku wychodzi to kilkukrotnie drożej, a z moimi sprawdzonymi nie ma problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Co do zakupu soczewek to polecam Allegro. Tam gdzie wczesniej kupowalem soczewki w sklepach kosztowaly one dokladnie 2 razy wiecej niz pozniej zaczalem placic na Allegro... Oczywiscie to rozwiazanie jest dobre tylko dla osob, ktore juz nosza soczewki a nie dopiero je sobie dobieraja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kylos91 Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Pozwolę się podłączyć pod ten temat. I choć moja wiadomość może bardziej kwalifikuje się do luźnych pogaduszek to mam jednak do Was jedno pytanie - jak u Was wyglądała pierwsza aplikacja soczewek kontaktowych w gabinecie? Byłem w środę w gabinecie no i na początku badania i lekarz stwierdziła -1,75 w lewym i -1,25 w prawym oku i też coś z astygmatyzmem, ale soczewki normalne bo na taką wadę nie robią Więc zostałem zapytany czy chciałbym 2 tygodniowe czy może miesięczne? Z racji, że 2-tygodniowe Johnson&Johnson Oasys BC (krzywizna): 8.4, DIA (średnica): 14.0 są dla oka zdrowsze powiedziałem że właśnie te. Ale oczywiście zapytałem się, czy później będę mógł przejść na te miesięczne Air Optix Aqua o krzywiźnie BC 8.6 oraz DIA 14.2 (główne ze względów finansowych). Uzyskałem odpowiedź twierdzącą Czy to naprawdę nie ma znaczenia jaka jest krzywizna? A może u Was na pierwszej aplikacji wkładaliście do oka po kolei soczewki o różnych krzywiznach? Żeby było ciekawiej to razem z zestawem tych Oasys dostałem również 5 par jednodniowych 1-Day Accuve Moist o krzywiźnie BC 8.5 oraz DIA 14.2... I już jeden dzień je miałem na oku i nie zauważyłem różnicy, ale chyba nieco lepiej leżą Za 2 tygodnie mam wizytę kontrolną, zamówiłem już na allegro soczewki o marki Ciba Vision 1-dniowe o krzywiźnie BC 8.6 oraz DIA 13.8 ... i chyba zabiorę ze sobą te wszystkie soczewki żeby sprawdziła czy wszystkie dobrze leżą... Jak możecie to powiedzcie jak to u Was było :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 W moim przypadku podczas pierwszej wizyty okulista zbadał moje oczy, założył na próbę soczewki i kazał przyjść za godzinę lub dwie. Wszystko było ok. W zasadzie od tamtej pory parametry pozostały bez zmian tj. BC 8,7, DIA 14,5. Tylko po konsultacji z okulistą zwiększyłem ostatnio moc do -1,75. Być może jest jakaś granica tolerancji skoro okulista nie miał żadnych uwag do tych miesięcznych soczewek o trochę innych parametrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 No, z tą tolerancją to ja bym uważała... Po to są produkowane soczewki o różnych krzywiznach, żeby właśnie dopasować je do swoich oczu. Ja noszę soczewki o krzywiźnie 8,7 - kiedyś dostałam za darmo parę 8,6... niby tylko 0,1 mm różnicy - i już obraz załamywał mi się na brzegach, patrzyło się jak przez denka od słoików. Nie dotrwałam do końca miesiąca - całe szczęście, że to były darmówki... Dziwny jakiś ten twój okulista... na oczach naprawdę nie warto eksperymentować, bo można sobie zrobić nieodwracalną krzywdę. I tu przy okazji - na dobry początek - uprzedzam, żeby wziąć sobie mocno do serca zalecenia dotyczące higieny i postępowania z soczewkami. A nade wszystko nie nosić ich po upływie terminu ich przeznaczenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejek16 Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Nie wypada mi się nie zgodzić z Ecią. Higiena to podstawa. Soczewki dwutygodniowe to dwutygodniowe, a nie dwumiesięczne. Do jazdy używaj okularów bo przesuszysz i będzie niekomfortowo. Z tego co pamiętam, gdy kupisz soczewki to poradę okulisty masz za darmo. Więc nic nie stoi na przeszkodzie abyś, gdy skończą ci się soczewki poszedł do innego salonu optycznego i przebadał oczy raz jeszcze. Teraz jest niby OK, ale nie szkodzi sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 16 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Kiedyś kupiłem 1 parę z krzywizną 8.7 zamiast 8.6 i było strasznie, zakładanie zajmowało 10min bo po mrugnięciu okiem znów wypadały. Co do kupowania soczewek - kupuję na www.szkla.com, mają fajne promocje i dodają płyny pielęgnacyjne. Mam jeszcze takie pytanie: czy wam też bardziej pasują soczewki Johnsona niż Bauscha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.