Patryke Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Spodenki Rockrider SIX (szaro-czarne) Producent: Rockrider (marka Decathlon) Model: 2008 Czas użytkowania: 2 lata Typ: Krótkie spodenki ze zintegrowaną wkładką Ilość kieszeni: 3 przód, 1 tył Dodatki: Uchwyt do kluczy Cena: 100 PLN Słowem wstępu Osobiście nie przepadam za obcisłymi spodenkami z Lycry i poszukiwałem czegoś praktyczniejszego z paroma kieszonkami. Regularnie odwiedzając Decathlon tym razem wybór padł na krótkie spodenki Rockrider – jednej z wielu marek francuskiego sklepu. Tak na marginesie - we Francji sam sklep jak i jego produkty są bardzo popularne, u nas dopiero się przebija. Wykonanie Chociaż spodenek nie zdobią metki DuPont’a, materiały prezentują się bardzo solidnie. W newralgicznym miejscu tj. w kroczu i w okolicach styku z siodłem zastosowana jest tkanina o większej gramaturze – mniej przewiewna, ale za to bardzo wytrzymała. W pozostałych miejscach użyta została zdecydowanie lżejsza i lepiej oddychająca tkanina z charakterystyczną kratką materiałów Rip-Stop. Całość wzbogacają solidne zamki YKK. Wkładka Pampers jest zintegrowany ze spodenkami za pomocą wewnętrznych spodenek zakończonych na udach antypoślizgowymi końcówkami. Wszystko względnie dobrze się trzyma i zbytnio nie przesuwa. Niewielki ruch wkładki po dłuższej jeździe jest nieunikniony. Jeśli chodzi o samą wkładkę to jest dość płaska, cienka i co za tym idzie – twarda. Do tego szeroka, ukierunkowana na wypady rekreacyjne. Chociaż osobiście mi to nie przeszkadza, bardzo dobrze się jeździ nawet na dłuższych dystansach. Po dwuletnim użytkowaniu nie zauważyłem, aby się mocno zbiła. W innych spodenkach mam wkładkę o podobnych wymiarach wykonaną z CoolMax’u i nie odczuwam zbytniej różnicy. Może po prostu mój tyłek w tym względzie jest niewrażliwy. W opisie produkty nie ma nic wspomnianego o działaniu antybakteryjnym, bynajmniej czasem po wypadzie trzeba ją wyprać, zwłaszcza w lecie kiedy najwięcej się pocimy. W tym względzie produkty z CoolMax’u wypadają o zdecydowanie lepiej. Użytkowanie Spodenki są regulowane jedynie w pasie za pomocą sznurka i stopera. Rozwiązanie pozwala na bardzo szybkie dostosowanie obwodu, ale równie szybko się luzuje. Dlatego proponuje zawiązać nadmiar sznurka na kokardkę i problem mamy rozwiązany. Do dyspozycji mamy w sumie cztery kieszenie – trzy na przedzie i jedna na tyle. Dwie, główne frontowe są zamykane skośnymi zamkami, do tego są bardzo obszerne i mogą pomieścić spore przedmioty. Ich konstrukcja utrudnia wyjmowanie drobnych rzeczy, np. monet, bo potrafią schować się w jednym z narożników. Trzecia kieszeń jest umieszczona na lewej nogawce tuż pod jedną z głównych, za zamykanie odpowiada pojedynczy rzep. Jest idealna do szybkiego, nagłego chowania np. rękawiczek kiedy wchodzimy do sklepu czy okularów jak nam zaparują na wykańczającym podjeździe. Jedyną tylna kieszonkę zamyka się rzepem i dedykowana jest do przechowania kluczy, mamy nawet do tego specjalny uchwyt. Działanie sprawdzone w 100%, nigdy nie musiałem otwierać domu łomem. Podsumowanie Osobiście zakup uważam za jak najbardziej udany, po dwóch latach ciężko jest się dopatrywać większych oznak zużycia. Rzepy cały czas dobrze trzymają, ząbki w zamkach są na miejscu. Spodenki bardzo dobrze mi przez ten czas służyły, praktycznie na większości moich wypadów rowerowych. Idealnie nadadzą się do AM, Enduro i turystyki, głównie ze względu na dobrze rozmieszczone kieszenie. Dodatkowo wbrew pozorom gruby materiał nie powoduje nadmiernego nagrzewania w lecie, jeździło mi się cały czas komfortowo nawet w 34 st. upale. Drobnym kosmetycznym niedociągnięciem jest mocowanie wewnętrznych spodenek z wkładką, zastosowany elastyczny materiał od wew. spodenek z wkładkę ściąga ten zewnętrzny i nogawki lekko się marszczą. Plusy + Wytrzymałość, solidność konstrukcji + Dobrze rozplanowane kieszenie + Design + Cena Minusy - Twarda wkładka może nie wszystkim pasować - Marszczący się materiał - Słabo trzymający stoper Zdjęcia: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi