zoscar Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Witam wszystkich. Już od dawna planowałem zakupić nowy, lekki rower rower, ale pisząc na forum doradzono mi złożyć. Wziąłem się do planowania i wyszło mi takie coś: Bar Ends: (Rogi) Boplight Team Białe Bar Plugs: (Korki do kierownicy) ? Bottle Cage: (Koszyk na bidon) Elite Custom Race Brake (Front): (Hamulec przedni) Avid Elixir 5 Brake (Rear): (Hamulec tylny) Avid Elixir 5 Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) Avid Elixir 5 Cables: (Pancerze i linki) Jagwire Ripcord Cassette: (Kaseta) Shimano Deore XT CS-M770 Chain: (łańuch) KMC X9L złoty Crankset: (Korby) Shimano Deore XT Derlr (Front): (Przerzutka przednia) Shimano Deore XT MD-M770 Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano Deore XT RD-M772-GS Fork: (Widelec) Rock Shox Reba SL Frame: (Rama) Boplight Maraton Team 19' Grips: (Gripy) Boplight Handlebar: (Kierownica) Jagu MTB-Shocking Handlebar Tape: (Owijka) ? Headset: (Stery) Octane One Warp 2 Pedals: (Pedały) Crankbros Egg Beater C Seat: (Siodło) Boplight Team White Seatpost: (Sztyca) Jagu S-Lite Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) KCNC Shifters: (Manetki) Shimano Deore XT Rapidfire Plus Skewers: (Zaciski koł) A2Z QR Carbon Spacers: (Podkładki pod mostek) ? Starnut: (Gwiazdka) ? Stem: (Mostek) Boplight Race Biały Tire (Front): (Opona przednia) Maxxis Cross Mark Tire (Rear): (Opona tylna) Maxxis Cross Mark Top Cap: (Top cap) ? Tubes: (Dętki) Maxxis Ultralight Wheel Front: (Koło przednie) Jagu Elite Disc Wheel Rear: (Koło tylne) Jagu Elite Disc Teraz mam kilka pytań: 1. Tam gdzie wstawiłem "?" tzn, że nie za bardzo wiem o co chodzi 2. Według schematu powinienem mieć ramę 19', ale czy to dobry wybór? (wzrost:170cm, od ziemi do krocza:86 cm). 3. Co myślicie o tym zestawie? 4. Może doradzicie jakieś zmianyna lepsze, lub lżejsze (Projekt wyszedł mi, że będzie kosztować trochę ponad 7000 zł i nie chciałbym przekraczać tej granicy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Zamiast owijki gripy http://www.forumrowerowe.org/topic/74552-gripy-kcnc/ (w komplecie korki do kierownicy). A rama może być trochę duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Rama będzie na pewno za dużo. Możesz zrobić jakiś poglądowy rysunek jak mierzyłeś długość nogi? A najlepiej skorzystaj z tego http://www.competitivecyclist.com/za/CCM?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO i podziel się wynikami. Zamiast wynalazków (kół) wybierz coś sprawdzonego. Poszukaj kół na DT 240s, lub pójdź śladem wielu rowerzystów i poskładaj koła ZTR/Novatec/Revo. Zaciski kół... może lepsze Dartmoor? Lżej i taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Rama na pewno nie bedzie za wysoka, (przy nodze 86cm 17" moglo by sie okazac za mala) moze byc tylko za dluga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 7 tys za taki rower? delikatnie mowiac kpina, na rame boplighta raczej nie godza sie swiadomi faceci o klasycznych proporcjach ciala, za wspomniana kwote najlepiej chyba kupic http://allegro.pl/item1170099292_mbike_renegade_evo_17_2010r_super_pakiet.html zmienic rame i kola na cos znanego i sprawdzonego...maksymalnie 8tys, a rower 2x lepszy niz ten rozpisany przez ciebie co do 170cm wzrostu i 86cm nogi...na pewno dobrze zmierzyles? mam 188 i noge ze 2cm dluzsza, a nogi mam relatywnie dlugie (mierzysz do krokozwisu, czy do samego konca?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Dobra, dzięki. Właśnie o takie wypowiedzi mi chodziło. No to zrezygnuję z tego Boplighta i raczej wezmę mbike, trochę zmieniając w nim niektóre rzeczy ( np. koła). Zmierzyłem się jeszcze raz przy ścianie i mój wzrost to 170 cm, a odległość od podłogi do krocza 85 cm. Według obliczeń powina być 19'. 17' na pewno będzie za mała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 mam 186 i rama treka 19.5 jest idealna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Albo źle mierzysz. Albo jesteś żyrafą albo ja z nabialem mamy koślawe nieproporcjonalnie krótkie nóżki. :-) Ja przy wzroście 170 mam 76cm od krocza do podłogi. Chyba, że mierzyłeś zgiętą nogę po zewnętrznej . Może kup ramę na której będziesz godnie budował swój wymarzony sprzęt? Ewentualnie kup rower i wywal ramę + koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Tak patrzę na geometrię mbika i porównuję sobie z mojm GT. Bardziej zbliżony on jest do 17' renegade'a niż do 19, a jeżdzi mi się na nim dobrze. Zmierzyłem długość nogi tak jak było pokazane w filmiku z odnośnika ukaniex'a. Z pomocą poziomicy, centymetra i drugiej osoby wynik to 83 cm. Chyba jestem jakimś mutantem Jeśli bym wziął 17', zawsze mogę odsprzedać/oddać do sklepu, lub np.użyć mostka 120 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Pomierz sie caly, bo dlugosc nogi to tylko mowi na jakiej wysokosci powinno znajdowac sie siodlo a to mozna w latwy sposob ustawic dlugoscia sztycy, wazniejszym wymiarem jest dlugosc ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 83cm sa juz blizsze swiatu rzeczywistemu co do rozmiaru ramy - poszukaj 17,5-18", ew 17" z bardzo dluga gorna rura, mostek 120mm juz nieco uposledza prowadzenie roweru pomysl nad specem, scottem, merida - dostepne 18" z sensownymi geo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Bop jest dość krótki, spec będzie długi tak jak i trek np. 8500. Musisz się przymierzyć to kilku rowerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 za 6 kafli to kup Cube'a Reaction http://www.skiteam.pl/rower/Cube/reaction-k18-2009/ A w samym sklepie ski teama na 17 stycznia mają Cube Reaction i jeszcze rabat jakiś dostaniesz, na Sidzie XT, elixirach za 6800 chyba. To chyba ten: http://www.skiteam.pl/rower/Cube/reaction-e-r/ Opinie o ich sztycy raczej nie są dobre: http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/2391/Jagu.Elite/ Komentarz dotyczy gorszego modelu sztycy Jagu. Z kierą pewnie będzie to samo, czyli jeszcze raz się potwierdza, że nie warto pakować się w tani carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Mam tylko pytanie co do tych cube'ów. One mają amortyzator Fox, a znajomy mówił mi, że ponoć są one drogie w serwisowaniu. Czy to prawda? Tak patrząc na tego Mbika i czytając o nim opinię w MR to wybrałbym jego. Ewentualnie, gryby był problem z rozmiarem ramy mogę zmienić na: 1. http://allegro.pl/item1175519112_cube_reaction_racing_red_nowa_rama_mtb_18_cali.html 2. http://allegro.pl/item1180021838_rama_cube_reaction_sid_blue_18_nowa_2010.html 3. http://allegro.pl/item1156025824_k2_rama_scott_scale_40_rozmiar_m_2010_k2.html Może jeszcze jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 W jednym jest Fox a w drugim jest Sid Ten Mbike też jest cacy, no i zostaje Ci dużo kasy na jakieś ewentualne modyfikacje Niezły dylemat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 10 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 No dylemat jest. Najchętniej wziąłbym mbika z tą czerwoną ramą cube'a. Ale tak z ciekawości to prawda o tych Foxach? Ciekawy jest też ten niebieski cube, ale on ma gorsze hamulce, jest droższy. Za to ma lepszy amortyzator i (tak mi się wydaje) koła(DT Swiss). Mbika jest tańszy, ma lepsze hamulce, i stylistycznie podoba mi się bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 cuba sobie daruj, sa lepsze ramy co do foxa to zalezy jaka charakterystyke pracy preferujesz, wg mnie reba jest przyjemniejsza, no i bez problemu sam zrobisz serwis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoscar Napisano 12 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 W tym roku spece jakoś mi się nie podobają. Tak przeglądam Katalog rowerowy i wpadła mi w oko rama Author Egoist. Sensowna cena i waga, dostępny rozmiar 17,5'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 o deklarowanej masie zapomnij, gdybys sie decydowal, to poszukaj, czy nie pekaja czasem, bo z authorem roznie bywalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Panowie wiecie może gdzie można dostać ramy Superior? Ciekawa propozycja i jak dobrze pamiętam waga jak i cena godne uwagi. Canyon robi też przyjemne ramy/rowery ale na stronie producenta poza ceną nie ma złamanego słowa o wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Panowie wiecie może gdzie można dostać ramy Superior? Ciekawa propozycja i jak dobrze pamiętam waga jak i cena godne uwagi. Canyon robi też przyjemne ramy/rowery ale na stronie producenta poza ceną nie ma złamanego słowa o wadze. http://www.superior.cz/pl/dystrybutori/dystrybutori-eu.html?stat=27&druh= Kiedyś na allegro było kilka nowych ram, może od nich.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Wybaczcie, że tu pytam ale może i kolega zoscar się zainteresuję. :-) Co do ramy Bop wg mnie będzie za duża. Jeśli chcesz to na allegro jest za 600zł kup teraz 17". Ta firma dubleshock ma niezły b...ałagan ale koniec końców napisałem pokornie z pytaniem o ramy. :-) Jak czegoś się dowiem to poinformuję bo sprzęt naprawdę jest ciekawy. Co do propozycji ramy. Zobacz sobie w bike-arena ramę Viper X-Team. Cena i waga oraz wykonanie przemawiają ZA. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Te Vipery mają trochę krótką górną rurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.