Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Witam wszystkich użytkowników! Jest to mój pierwszy post na tym forum Mam pytanie: Posiadam rower MBIKE Renegade 0.5 Model 2009. Posiada on opony: Schwalbe Rocket Ron 2,25 Jednakże ja preferuje 95% asfalt a tylko 5% błoto i inne. I te opony, które mam to są typowo na teren, mam już na nich zrobione 600-700km. Jakie mi polecacie opony? Na asfalt głównie... Semi-slick a może slicki? Jeśli teraz mam oponę 2,25 to mogę założyć oponę 1,95 albo nawet troszkę mniejszą? Zależy mi na tym żeby były lekkie, miały małe opory toczenia i aby się dało całkiem dużo napompować Cena? W sumie to nie wiem, jak możecie to podajcie mi 2 opcje: 50 za sztukę i 100 za sztukę w PLZ oczywiście PS. I rozumiem dętka też by musiała być 1,95 przy oponie 1,95?
Mod Team safian Napisano 7 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 7 Sierpnia 2010 Jak szeroką oponkę możesz założyć to zależy od szerokości obręczy - możesz sprawdzić w środku obręczy, tam jest napisane. Jeśli w 95% jeździsz po asfalcie to chyba najlepsze będą slicki, ja polecam IRC Smoothie ( 1.25 lub 1, zobacz, czy któreś pasują - oczywiście 1 beda miały mniejsze opory) kosztują jakieś 80PLN/kmpl. ciśnienie do 6.5 atm. Co do dętek to zalecane jest stosowanie odpowiednich dętek do odpowiednich opon, ale różne rozmiary też mogą pasować.
Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Mam obręcze 559x21 :/ Więc są bardzo szerokie :/ Jakie na to slicki założy? A opony mam 2,1 a nie 2,25
Karol318 Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Każde. Zasada jest taka że opona powinna być szersza od obręczy. Najwęższa wersja IRC Smoothie (trudno dostępne), czy Maxxis Detonator (łatwo dostępne) ma 1 cal szerokości, a to jest 25mm.
k0nr4d Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Zgodnie z informacjami producenta, możesz tam włożyć oponę do 1.75" ( http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DISCOVERY.htm ) Nie ma czegoś takiego jak dętki dokładnie 1,95 Każda dętka ma swój przedział stosowania, przeważnie raczej do wielgaśnych opon trzeba trochę innych dętek. Ja korzystam z tych samych dętek zarówno do Rocket Ronów 2.1" jak i Schwalbe Speedcruiser 1,5" (koło 59 zł) którą gorąco polecam, choć zgodnie z tym co pisze producent niekoniecznie może pasować - zapytać w sklepie.
Karol318 Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Zgodnie z informacjami producenta, możesz tam włożyć oponę do 1.75" ( http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DISCOVERY.htm ) Nie ma czegoś takiego jak dętki dokładnie 1,95 Każda dętka ma swój przedział stosowania, przeważnie raczej do wielgaśnych opon trzeba trochę innych dętek. Ja korzystam z tych samych dętek zarówno do Rocket Ronów 2.1" jak i Schwalbe Speedcruiser 1,5" (koło 59 zł) którą gorąco polecam, choć zgodnie z tym co pisze producent niekoniecznie może pasować - zapytać w sklepie. W tym samym poście powołujesz się na zalecenia podane przez producentów, oraz je negujesz, ogarnij się trochę. Widziałem nie jeden rower na szerokich obręczach z calowymi oponami i jakoś jeździł.
Tomaszwinner Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Napisano 7 Sierpnia 2010 Ale chyba 1,25 lub chociaż 1,5 mogę włożyć? Bo wyczytałem tu na forum, że jak wew. opona ma 21 to zew ma 26. I jakie dętki możecie polecić?
WaGiant Napisano 8 Sierpnia 2010 Napisano 8 Sierpnia 2010 Opona 1,25 to będzie tylko na asfalt , 1,5 to coś podobnego do opon w rowerach crosowych -zastosowanie będzie zależało od rodzaju bieżnika . Jako oponę uniwersalną zaproponuję Kendę SBE 1,9 ( albo 1,95 nie pamiętam ) jest dość gruba ale dobrze idzie po asfalcie . W wersji zwijanej dość lekka . Dętki - maxis super/ultra light . Tanie, lekkie . Ja w łatwym terenie używam opon Ritchey crosmax 26*1,4 . Wersja drutowa ok 470g . Ale to bardziej crosowe niż asfaltowe opony .
Tomaszwinner Napisano 8 Sierpnia 2010 Autor Napisano 8 Sierpnia 2010 To chyba lepiej od tej Kendy idzie Rocket rot. Mi chodzi najlepiej o slicka, tylko jaki rozmiar? I jaką oponę wybrać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.