Skocz do zawartości

[Opony] Do MTB na asfalt.

Tomaszwinner

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników!

Jest to mój pierwszy post na tym forum :P

Mam pytanie:

Posiadam rower MBIKE Renegade 0.5 Model 2009.

Posiada on opony: Schwalbe Rocket Ron 2,25

Jednakże ja preferuje 95% asfalt a tylko 5% błoto i inne.

I te opony, które mam to są typowo na teren, mam już na nich zrobione 600-700km.

Jakie mi polecacie opony? Na asfalt głównie...

Semi-slick a może slicki? Jeśli teraz mam oponę 2,25 to mogę założyć oponę 1,95 albo nawet troszkę mniejszą?

Zależy mi na tym żeby były lekkie, miały małe opory toczenia i aby się dało całkiem dużo napompować :whistling:

Cena? W sumie to nie wiem, jak możecie to podajcie mi 2 opcje:

50 za sztukę

i 100 za sztukę :)

w PLZ oczywiście :)

PS. I rozumiem dętka też by musiała być 1,95 przy oponie 1,95?

• Mod Team
Napisano

Jak szeroką oponkę możesz założyć to zależy od szerokości obręczy - możesz sprawdzić w środku obręczy, tam jest napisane.

Jeśli w 95% jeździsz po asfalcie to chyba najlepsze będą slicki, ja polecam IRC Smoothie ( 1.25 lub 1, zobacz, czy któreś pasują - oczywiście 1 beda miały mniejsze opory) kosztują jakieś 80PLN/kmpl. ciśnienie do 6.5 atm.

Co do dętek to zalecane jest stosowanie odpowiednich dętek do odpowiednich opon, ale różne rozmiary też mogą pasować.

Napisano

Każde. Zasada jest taka że opona powinna być szersza od obręczy. Najwęższa wersja IRC Smoothie (trudno dostępne), czy Maxxis Detonator (łatwo dostępne) ma 1 cal szerokości, a to jest 25mm.

Napisano

Zgodnie z informacjami producenta, możesz tam włożyć oponę do 1.75" ( http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DISCOVERY.htm )

Nie ma czegoś takiego jak dętki dokładnie 1,95 :P Każda dętka ma swój przedział stosowania, przeważnie raczej do wielgaśnych

opon trzeba trochę innych dętek. Ja korzystam z tych samych dętek zarówno do Rocket Ronów 2.1" jak i Schwalbe Speedcruiser

1,5" (koło 59 zł) którą gorąco polecam, choć zgodnie z tym co pisze producent niekoniecznie może pasować - zapytać

w sklepie.

Napisano

Zgodnie z informacjami producenta, możesz tam włożyć oponę do 1.75" ( http://www.weinmanntek.com/Products/MTB/DISCOVERY.htm )

Nie ma czegoś takiego jak dętki dokładnie 1,95 :P Każda dętka ma swój przedział stosowania, przeważnie raczej do wielgaśnych

opon trzeba trochę innych dętek. Ja korzystam z tych samych dętek zarówno do Rocket Ronów 2.1" jak i Schwalbe Speedcruiser

1,5" (koło 59 zł) którą gorąco polecam, choć zgodnie z tym co pisze producent niekoniecznie może pasować - zapytać

w sklepie.

W tym samym poście powołujesz się na zalecenia podane przez producentów, oraz je negujesz, ogarnij się trochę.

Widziałem nie jeden rower na szerokich obręczach z calowymi oponami i jakoś jeździł.

Napisano

Opona 1,25 to będzie tylko na asfalt , 1,5 to coś podobnego do opon w rowerach crosowych -zastosowanie będzie zależało od rodzaju bieżnika .

Jako oponę uniwersalną zaproponuję Kendę SBE 1,9 ( albo 1,95 nie pamiętam ) jest dość gruba ale dobrze idzie po asfalcie . W wersji zwijanej dość lekka . Dętki - maxis super/ultra light . Tanie, lekkie .

Ja w łatwym terenie używam opon Ritchey crosmax 26*1,4 . Wersja drutowa ok 470g . Ale to bardziej crosowe niż asfaltowe opony .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...