c1ach Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witajcie ! Chodzi mi po głowie kupno lusterka mocowanego na kasku. Dlaczego na kasku ? Przede wszystkim nie zajmuje miejsca na kierownicy, nie urwę go nigdzie (np. gdy rower się przewróci albo ktoś na stojaku je złamie), żaden kierowca wyprzedzający "na gazetę" go nie zachaczy, nie będzie przeszkadzało podczas jazdy w terenie (gdzie jak wiadomo lusterka raczej zbędne). Zawsze też przyda się podczas jazdy w grupie, gdzie nie trzeba będzie odwracać głowy za partnerami. Szukałem na forum, ale wszystkie posty sprzed kilku lat, kiedy takich lusterek w PL praktycznie nie można było kupić (nastawienie raczej negatywne). Teraz już jest tego trochę na allegro. Czy ktoś używa np. takiego lusterka ? Jak to się trzyma na kasku, no i najważniejsze czy nie przeszkadza wygodzie podczas jazdy, pole widzenia jest wystarczająco duże ? Na bikestats kilka osób jeździ z pododbnym lusterkiem i twierdzą, że to świetna rzecz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Gadżet który może być niebezpieczny przy upadku. Ilu już widziałeś rowerzystów śmigających z takim wynalazkiem? Odradzam. Poczekaj na inne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Może skontaktuj się z tym Panem: http://www.bikestats.pl/rowerzysta/Tigris Bezustannie korzysta z takiego lusterka na szosie. Niebezpieczny... raczej nie, zefal stosuje nietłukące się lusterka, bardziej niebezpieczne wydają się być okulary lub sam upadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Czy ktoś używa np. takiego lusterka ? Jak to się trzyma na kasku, no i najważniejsze czy nie przeszkadza wygodzie podczas jazdy, pole widzenia jest wystarczająco duże ? Kiedyś, bardziej z ciekawości, niż potrzeby kupiłem Zefal Spy - wydaje mi się że są identyczne wielkościowo, lub bardzo podobne, a różnią się jedynie mocowaniem. O ile pole widzenia jest zadowalające (choć ktoś kto miał do czynienia z normalnym, dużym lusterkiem, choćby Cateye, powie pewnie że jest fatalne), to jakość obrazu kiepska (lusterko jest zrobione chyba z jakiegoś tworzywa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Faktycznie jakość obrazu nie powala na kolana, w google jest trochę fotek Zefal Spy w akcji (choć pierwsze (link) i ostatnie zdjęcie jest nieostre akurat na lusterkach). http://a2.vox.com/6a00ccff84f428985d00e398a0655a0001-500pi Pytanie tylko jak to się ma do Zefal Z-eye Bo raczej nie chcę sobie na nim zepsuć wzroku...na razie czekam aż sprzedawca odpowie na maila. Ale raczej chyba trzeba sobie odpuścić ten wynalazek... Did not like the convex mirror. Images were not clear. I tossed it and bought a flat mirror. I possibly installed this incorrectly, but the mirror detached halfway through my ride and rested on my ear. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Czy znajdzie się ktoś na forum, kto miał okazję przetestować lusterko rowerowe Zefal Z EYE do kasku KLIK Opcja bardzo ciekawa, tym bardziej dla tych którzy często śmigają po mieście (nie lubię krakowskich kierowców...). PS oczywiście poza wyżej wymienionymi dwoma anglojęzycznymi wpisami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.