Skocz do zawartości

[Wolnobieg Shimano MF-TZ21] Do wymiany ?

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podczas zmiany dętki postanowiłem wyczyścić też wolnobieg. Ale zaciekawiło mnie dziwne pykanie w nim (nie, nie podczas obracania nim). Wczoraj prowadząc rower zauważyłem że obracają się pedały kiedy szedłem, a także że wolnobieg zdecydowanie ciężej się obraca. Kiedy zdjętym kołem obracam (ani oś ani wolnobie się nie poruszają, trzymam za obręcz) to wewnątrz wolnobiegu słychać pykanie, tak jakby w środku jakieś części się przewracały, dość drobne. Co to może być ? Dodam że nigdy nie rozbierałem wolnobiegu, może są w nim jakieś łożyska i właśnie strzelił je szlag ?

Rozbieranie wolnobiegu się nie opłaca kompletnie. Oś jest prosta? Generalnie w wolnobiegu nie ma raczej tyle miejsca, żeby coś tam mogło zauważalnie latać. Jak dla mnie trzeba zdjąć wolnobieg, rozebrać piastę i obejrzeć oś, miski, bieżnie, łożyska.

Nie czyściłem go, to znaczy nie tym razem. Wcześniej poprostu używałem pędzelka umoczonego w benzynie ekstracyjnej, szmatki na śrubokręcie żeby dojść pomiędzy zębatkami i dobrze wyczyścić. Nigdy go nie rozbierałem.

EDIT: To dziwne, lecz teraz wyczyściłem go sposobem podanym wyżej i nagle zaczął chodzić jak po maśle.. Prawdopodobnie benzyna ekstracyjna dostała się do jego wnętrza. Lecz jak wyparuje to pewnie znów będzie ciężko chodził, bo przecież to nie smar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...