intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Dziś podczas zmiany dętki postanowiłem wyczyścić też wolnobieg. Ale zaciekawiło mnie dziwne pykanie w nim (nie, nie podczas obracania nim). Wczoraj prowadząc rower zauważyłem że obracają się pedały kiedy szedłem, a także że wolnobieg zdecydowanie ciężej się obraca. Kiedy zdjętym kołem obracam (ani oś ani wolnobie się nie poruszają, trzymam za obręcz) to wewnątrz wolnobiegu słychać pykanie, tak jakby w środku jakieś części się przewracały, dość drobne. Co to może być ? Dodam że nigdy nie rozbierałem wolnobiegu, może są w nim jakieś łożyska i właśnie strzelił je szlag ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczerb Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Rozbieranie wolnobiegu się nie opłaca kompletnie. Oś jest prosta? Generalnie w wolnobiegu nie ma raczej tyle miejsca, żeby coś tam mogło zauważalnie latać. Jak dla mnie trzeba zdjąć wolnobieg, rozebrać piastę i obejrzeć oś, miski, bieżnie, łożyska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Piastę mam rozebraną, oś wyjęta (tak, jest krzywa ale to chyba w przypadku wolnobiegu oczywiste). Kulki wyjęte (nie uszkodzone), całość wyczyszczona ze smaru a nadal kiedy obracam kołem w powietrzu coś w środku lata.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Przeskakują zapadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Nawet kiedy nie obracam wolnobiegiem tylko KOŁEM w powietrzu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Jeżeli obracasz kołem w powietrzu i wolnobieg się kręci razem z kołem to nie jest to wina wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Nie kręci się Po prostu zachowuje się tak jakby coś w środku niego się znajdowało (nie wiem jakieś kamyki albo coś, trudno to określić). W każdym razie obracam tylko obręcz, oś wyjęta a wolnobiegiem nie ruszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 A powiedz mi jak czyściłeś ten wolnobieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intruz Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Nie czyściłem go, to znaczy nie tym razem. Wcześniej poprostu używałem pędzelka umoczonego w benzynie ekstracyjnej, szmatki na śrubokręcie żeby dojść pomiędzy zębatkami i dobrze wyczyścić. Nigdy go nie rozbierałem. EDIT: To dziwne, lecz teraz wyczyściłem go sposobem podanym wyżej i nagle zaczął chodzić jak po maśle.. Prawdopodobnie benzyna ekstracyjna dostała się do jego wnętrza. Lecz jak wyparuje to pewnie znów będzie ciężko chodził, bo przecież to nie smar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemolinko Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 benzyna momentalnie paruje mozliwe ze ten stary smar sie roztarl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Odpowiedź jest prosta wypłukałeś smar z łożysk wolnobiegu, dlatego słychać "latające" kuleczki w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.