Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy] Problem hamulcem - piszczenie

MarekF1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam problem z hamulcem tarczowym przednim. Rower kupiłem wczoraj (Shimano "Born to run II") podczas pierwszej jazdy od razu klocek zaczą ocierać o tarczę lub na odwrót (nie wiem nie znam się jeszcze na tym) co zrobić aby przestał chrobotać i piszczeć ??? Jak się reguluje takie hamulce ?? I co zrobić aby klocek był odpowiedniej wielkości aby nie zahaczał o tarczę ??

Widzę że nikt nie chce pomóc koledze, wszyscy tylko ...

No nic do rzeczy, nie oszukujmy się hamulec nie jest jakiś wybitnie dobry i zakładam że jest na linkę. A więc proponuję poluzować troszkę linkę ew. przy klockach może być pokrętło lub śrubka do regulacji (nie wiem dokładnie co to za model hamulca dlatego się tylko mogę domyślać). Poza tym też posiadam hamulec tarczowy i na początku też troszkę obcierał (nawet po dokładnym wyregulowaniu) ale po paru ostrzejszych jazdach jak hamulec się dotarł jest idealnie ;].

Cytując kolege wyżej :

Najlepiej oddaj do serwisu a jak nie to zdemontuj te tarczówki do lansu i zamontuj porządne v-brake . ;):P

Może na początku tarczówka i jest dobra ale w takich rowerach nie trwa to dłużej niż tydzień o ile się na nim normalnie jeździ dlatego zamontowanie V-brake jest dobrym rozwiązaniem na dłuższą metę z tym rowerem.

• 2 miesiące temu...

Mam taki sam hamulec jak w born to run i jestem z niego zadowolony ,można go łatwo wyregulować ,jest na tyle silny by na suchym asfalcie wywalić mnie za kierownice. Jeździłem na nim 8miesięcy wymieniłem klocki i to tyle co przy nim robiłem. Jest to model ZOOM DB-450

A co do piszczenia to wystarczy przejechać kilkanaście kilosów i przestanie piszczeć a jak nie to poluzować linkę albo śrubę po drugiej stronie zacisku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...