Skocz do zawartości

[napęd] jaki najlepszy do 250 zł ?

mocnyfull17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Zamierzam zmienić cały napęd na nowy; korba,kaseta,suport,łańcuch i chciałbym zasięgnąć opinii ekspertów w doborze odpowiedniego aby spełniał takie oto warunki:

-długość ramion korby 170mm

-współpraca z kasetą 8 rzędową

-blaty 44,32,22 najlepiej wymienne

-mufa 68mm

-mocowanie dowolne

Chciałbym aby ten cały zestaw był w miarę wytrzymały i trochę posłużył.Wiadomo że za taką cenę dużo wymagać nie można ale sądzę że może coś się znajdzie

Z góry Dziękuję i Pozdrawiam !!

Witam!!!

Zamierzam zmienić cały napęd na nowy; korba,kaseta,suport,łańcuch i chciałbym zasięgnąć opinii ekspertów w doborze odpowiedniego aby spełniał takie oto warunki:

-długość ramion korby 170mm

-współpraca z kasetą 8 rzędową

-blaty 44,32,22 najlepiej wymienne

-mufa 68mm

-mocowanie dowolne

Chciałbym aby ten cały zestaw był w miarę wytrzymały i trochę posłużył.Wiadomo że za taką cenę dużo wymagać nie można ale sądzę że może coś się znajdzie

Za jakieś 7 dni będę sprzedawał korbę Alivio. Ma jakieś 2 miesiące, czyli jest świeża. Dałem 105 zł.

Mogę Ci ją sprzedać za 70 PLN. Ma 42 zęby, osłonę, wymienne tarcze i gwarancję na 2 lata :(

Na 8 rzędów polecam Ci korbę 42-u zębną. Bo będziesz miał problemy z przerzutką przednią.

Suport to tylko VP, lub Kinex na łożyskach maszynowych. Te plastikowe po jednej stronie Shimano pęka, lub trzeszczy... Nie polecam.

Jak chcesz handlować to od tego jest giełda.

Ciekawy jestem jaki jest związek napędu 8 biegowego z zębatką 42? :( Pewnie taki, że chcesz mu opchnąć tą korbę. Mi nawet najtańszy Tourney obsługiwał 44 ząbki, to kwestia regulacji wysokości.

Korbę weź pod Octalink bo kwadrat szybciej łapie luzy.

http://allegro.pl/item1174818406_korba_shimano_fc_m442_octalink.html

http://allegro.pl/item1177705055_shimano_deore_fc_m470_octalink_hollowtech_nowa.html

O Jezu, jak nie jemu sprzedam to komu innemu :P Korba jest prawie nowa, a chcę za nią pół ceny...

Nie powinno się mieszać korb i przerzutek przednich 8-ek z 9-ami. No ale wszystko jest możliwe. W GO Sport ostatnio widziałem rower z kasetą 9 i łańcuchem 8, hehehe!

Szanujący się producenci rowerów zawsze dają przerzutki (przednie) od Tourneya do Alivio do korb 42 zębnych.

A od Deore wzwyż do korb 44-zębnych. Dlaczego tak robią? Możesz mi wytłumaczyć?

Właśnie u mnie na stole leżą dwie przerzutki przednie. Alivio i Deore LX. I nawet średnio inteligentny szympans by zauważył że mają ZUPEŁNIE INNE WÓZKI... :excl:

Tourney obsługiwał Ci 44 ząbki? Może i obsługiwał. A mi Deore LX obsłuży korbę Alivio dopiero wtedy, kiedy znacząco podniosę przerzutkę to góry. A nie wiem czy to dobre? Shimano zaleca odległość przerzutki od korby 1-3 mm.

I jeszcze w serwisie mi powiedzieli że na korbach 42 i 44 zęby są zupełnie inne te nacięcia, czy tam frezowania od wewnętrznej stronie blatów, dzięki którym układa się łańcuch na korbie. No i świadczą o tym też naklejki: na korbie Alivio "Hyperdrive", a na Deore "Mega Drive Train"

Prawdopodobnie wezmę tą shimano deore hollowtech mam ją od ręki w rowerowym za 120 zł.I jeszcze mam pytanie odnośnie tych długości ramion czy jak przejdę na 175mm to poczuje jakąś różnicę?

Jak masz powyżej 175cm wzrostu to korba 175mm jest wręcz wskazana. Różnicy wielkiej nie ma, raczej efekt psychologiczny działa.

Marin78 różnica jest taka, że ja jestem praktykiem a Ty jesteś tylko teoretykiem, który opiera się na opiniach ignorantów z serwisu (tak ignorantów bo to ludzie przepadkowi zatrudnieni na chwilę) i marketingowym bełkocie Shimano.

Szanujący się producent, napęd 9 biegowy, korba 44t i z przodu Alivio. Mam dalej wymieniać?

http://www.giant-bic...isc/4730/37145/

Zupełnie inne wózki? No i co z tego? Problem czasami jest z przerzutką od Deore wzwyż i łańcuchu 8 biegowym bo wózek jest wąski i może obcierać przy pewnych kombinacjach biegów. W drugą stronę nie ma problemu, jest nawet lepiej bo szerszy wózek umożliwia jazdę na większych przekosach.

Jak masz powyżej 175cm wzrostu to korba 175mm jest wręcz wskazana. Różnicy wielkiej nie ma, raczej efekt psychologiczny działa.

Marin78 różnica jest taka, że ja jestem praktykiem a Ty jesteś tylko teoretykiem, który opiera się na opiniach ignorantów z serwisu (tak ignorantów bo to ludzie przepadkowi zatrudnieni na chwilę) i marketingowym bełkocie Shimano.

Szanujący się producent, napęd 9 biegowy, korba 44t i z przodu Alivio. Mam dalej wymieniać?

http://www.giant-bic...isc/4730/37145/

Zupełnie inne wózki? No i co z tego? Problem czasami jest z przerzutką od Deore wzwyż i łańcuchu 8 biegowym bo wózek jest wąski i może obcierać przy pewnych kombinacjach biegów. W drugą stronę nie ma problemu, jest nawet lepiej bo szerszy wózek umożliwia jazdę na większych przekosach.

Nie jestem tylko teoretykiem. Właśnie dłubię dzisiaj w rowerze. I muszę przyznać że Alivio z porzodu działa lepiej z korbą Alivio niż Deore LX która ma mniejsze wcięcie po wewnętrznej stronie wózka. Przez co przy ustawieniu jej w odległości 1-3 mm. w stosunku do największego blatu, klinuje się wewnętrzna strona wózka na 2 tarczy. Po prostu nie wchodzi z 2 biegu na 3.

Muszę ją dać sporo wyżej. Ale wtedy może być kłopot z zejściem z 3 na 2. Rozumiesz o co chodzi?

O wycięcie, a nie o szerokość wózka. Więc chyba tak, czy siak muszę kupić korbę na 44 zęby, aby przejść na 9 biegów.

Z korbą Alivio jest to chyba niemożliwe.

Nie jestem tylko teoretykiem. Właśnie dłubię dzisiaj w rowerze. I muszę przyznać że Alivio z porzodu działa lepiej z korbą Alivio niż Deore LX która ma mniejsze wcięcie po wewnętrznej stronie wózka. Przez co przy ustawieniu jej w odległości 1-3 mm. w stosunku do największego blatu, klinuje się wewnętrzna strona wózka na 2 tarczy. Po prostu nie wchodzi z 2 biegu na 3.

Muszę ją dać sporo wyżej. Ale wtedy może być kłopot z zejściem z 3 na 2. Rozumiesz o co chodzi?

O wycięcie, a nie o szerokość wózka. Więc chyba tak, czy siak muszę kupić korbę na 44 zęby, aby przejść na 9 biegów.

Z korbą Alivio jest to chyba niemożliwe.

A odnośnie Gianta... to dają też łańcuch KMC do rowerów za 2.000 zł.

Taki łańcuch wyciągnąłem w jeden miesiąc, robiąc na nim 1000 km.

To jest tajwańska firma z amerykańską nazwą. Trzepią rowery na potęgę. Są chyba najbardziej rozpoznawalną firmą rowerową na świecie. Prawie wszyscy myślą że to firma z USA. Tak, czy siak sprzedadzą każdy rower, więc wsadzają tam wszystko co popadnie. A Cannondale, Marin, Schwinn, Kona??? Większość ludzi nawet nie wie co to jest...

Znów wychodzi Twoja niewiedza. KMC robi łańcuchy dla Shimano, więc znów żeś nie trafił ze swoim czepialstwem. Stać Cię na taki łańcuch? http://www.hadronsport.com/index.php?main_page=product_info&cPath=39&products_id=1268 pewnie nie, więc odpuść sobie ocenianie producenta po 1000km na najtańszym łańcuchu.

Znów wychodzi Twoja niewiedza. KMC robi łańcuchy dla Shimano, więc znów żeś nie trafił ze swoim czepialstwem. Stać Cię na taki łańcuch? http://www.hadronsport.com/index.php?main_page=product_info&cPath=39&products_id=1268 pewnie nie, więc odpuść sobie ocenianie producenta po 1000km na najtańszym łańcuchu.

Wiem, dlatego go kupiłem. Czterech sprzedawców krzyczało że to: SHIMANO!!! SHIMANO!!! SHIMANO!!!

A poza tym zachowujesz się bardzo niegrzecznie jak na Administratora. Obrażasz mnie i oceniasz mój stan majątkowy, na podstawie nawet nie wiem jakiej. Bo przecież mnie nie znasz. A jeśli nawet byłbym biednym człowiekiem???

To co? To dla Ciebie tacy ludzie się nie liczą?

A odnośnie przerzutek to widzę, że masz małe pojęcie jeśli nie wiesz że Deore LX się klinuje na korbach 42 zębnych...

Człowieku przestań zaśmiecać tematy swoją niewiedzą. Niewiedzą, którą pokazujesz tutaj jak i przy okazji porównania XCRa do Tory. Dla mnie dyskusja jest skończona, bo jak brakuje Ci argumentów to się bierzesz za ocenianie mojej kultury. Podany przykład łańcucha miał Ci tylko uzmysłowić jak bardzo jesteś w błędzie oceniając tą firmę.

A odnośnie przerzutek to widzę, że masz małe pojęcie jeśli nie wiesz że Deore LX się klinuje na korbach 42 zębnych...

Trzeba czytać ze zrozumieniem, to co piszę :thumbsup:

Problem czasami jest z przerzutką od Deore wzwyż i łańcuchu 8 biegowym bo wózek jest wąski i może obcierać przy pewnych kombinacjach biegów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...