benek0407 Napisano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam !! Zastanawiam się nad zmianą kół i chce kupić je po v-ki i tarcze, czy jest sens do amorka xcr zakładać jakikolwiek hamulec tarczowy przy wadze wraz z rowerem ponad 100 kilo. Głownie martwię się czy to będzie bezpieczne i czy nie trafi szlak amorka po bardzo krótkim czasie (XCR high end to to nie jest). Nie poruszam się w ciężkim terenie (bo nie ma takiego w okolicy prawie), głownie asfalt, ale przy takiej masie hamulce mają co robić zatrzymując mnie z powiedzmy 30km/h. Z czasem mam zamiar zmienić amorek, ale nie wiem kiedy się dorobię zbędnej gotówki (obecny amorek mam od kwietnia). Więc warto się pakować w tarcze drodzy koledzy bikerzy? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam !! Zastanawiam się nad zmianą kół i chce kupić je po v-ki i tarcze, czy jest sens do amorka xcr zakładać jakikolwiek hamulec tarczowy przy wadze wraz z rowerem ponad 100 kilo. Głownie martwię się czy to będzie bezpieczne i czy nie trafi szlak amorka po bardzo krótkim czasie (XCR high end to to nie jest). Nie poruszam się w ciężkim terenie (bo nie ma takiego w okolicy prawie), głownie asfalt, ale przy takiej masie hamulce mają co robić zatrzymując mnie z powiedzmy 30km/h. Z czasem mam zamiar zmienić amorek, ale nie wiem kiedy się dorobię zbędnej gotówki (obecny amorek mam od kwietnia). Więc warto się pakować w tarcze drodzy koledzy bikerzy? :-) Moim zdaniem, nie bardzo jest sens. Jeśli nie jeździsz dużo po błocie, w deszczu, jeśli nie zjeżdżasz dużo to tarcze są tylko zbędnym balastem. Jeśli Twoje V-ki nie wystarczają, pomyśl nad kupnem innych, lepszych np Avid SD7. Jeśli chodzi o amortyzator, ja ważę więcej, mam XCM-a, tarczówki 185 mm z przodu i jakoś luzów nie łapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Witam. Jeśli nie jeździsz w teren to spokojnie V wystarczą. Ewentualnie zmiana na jakiś wyższy model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek0407 Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Dzięki za info !! V-ki mam deore kupione niedawno, może zastanowię się nad lepszymi klockami np z 3 rodzajami gumy bo te które mam to na mokrym szału nie robią. Jeszcze raz dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro73 Napisano 8 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Miałem niedawno ten sam dylemat, robiłem przednie koło i też zastanawiałem się nad tarczówką. Przemyślałem i zrezygnowałem, w terenie jeżdzę mało, najwyżej po lesie. Jedyne co zrobię to przy najbliższej okazji kupię jakiegoś lepszego V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Bez względu na rodzaj hamulców jaki teraz wybierzesz to zdecydowanie warto mieć mocowanie pod tarczę. Teraz nie będzie Ci potrzebne, ale pół roku poczujesz potrzebę zmiany i po prostu przykręcisz brakujące elementy a nie będziesz sie glowił nad zmianą kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Myślenie przyszłościowe ma przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 12 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Z tym ze tanie tarczowki ( a o takich chyba jest tu mowa) nie sa wcale lepsze od dobrych v-brake'ow, a sprawiaja wiecej klopotow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
benek0407 Napisano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Temat nieaktualny kupiłem po okazyjnej cenie magury hs11. Jestem jednak trochę zdziwiony ich pracą. Modulacja jest o wiele lepsza, ale żeby zablokować koło z tyłu to potrzeba więcej siły niż przy moich v-brakeach, podobna sytuacja ma się z przodem na vkach stanąć na kole nie było problemu. Fakt że są to używane hamulce i może klocki muszą się dotrzeć do mojej obręczy, ustawiłem je wydaje mi się odpowiednio, może to przez obręcz? musiałbym ją spróbować odtłuścić, lub kupić nowe klocki?, choć te nie są zużyte jeszcze. Ma ktoś podobne doświadczenia? (kół jeszcze nie zmieniłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Temat nieaktualny kupiłem po okazyjnej cenie magury hs11. Jestem jednak trochę zdziwiony ich pracą. Modulacja jest o wiele lepsza, ale żeby zablokować koło z tyłu to potrzeba więcej siły niż przy moich v-brakeach, podobna sytuacja ma się z przodem na vkach stanąć na kole nie było problemu. Fakt że są to używane hamulce i może klocki muszą się dotrzeć do mojej obręczy, ustawiłem je wydaje mi się odpowiednio, może to przez obręcz? musiałbym ją spróbować odtłuścić, lub kupić nowe klocki?, choć te nie są zużyte jeszcze. Ma ktoś podobne doświadczenia? (kół jeszcze nie zmieniłem) Kiedyś sprawdzałem HS33 i te hamulce są po prostu słabe. V-ki to był lepszy pomysł IMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczerb Napisano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Miękkie klocki powinny nieco pomóc. Nie bez powodu zawsze się wzbraniałem przed nowymi magurami z krótką klamką - ostatnie jakie posiadałem to HS24 "Move" i tam siły nie brakowało z racji długiej dźwigni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 11 Września 2010 Udostępnij Napisano 11 Września 2010 nie bez przyczyny swego czasu polowa polskich "tralowcow" smigala na Magurach HS33 jak brakuje Ci sily, to wpadnij na choody.pl (chyba) i poszukaj tematu o zalewaniu/dbaniu i klockach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.