aaalata Napisano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Witam. Mam zestawy hamulców: - hayes nine, tarcze hayes 160mm, w rowerze wycieczkowym - shimano (nie wiem jakie) hydrauliczne ze zbiorniczkiem wyrównanwczym, tarcze shimano 203mm, w fullu, który wożę na wyciągu kołami-do-góry i shimano się zapowietrzają (znany problem, opisany w instrukcji do tych hamulców) Postanowiłem zamienić hamulce, bez zmiany tarcz (tzn hayesy do fulla do tarcz shimano, shimano do wycieczkowego do tarcz hayesa). Po wymianie tylko przedniego hamulca i krótkiej przejażdżce zauważyłem, że podczas hamowania (hayes na tarczy shimano), nie wiem nawet jak to określić... Czuć jakby "ażurowość" tarczy, delikatne szarpanie odczuwalne na kieronicy "w rytm" dziurek w tarczy... Zastosowałem adaptery tak-jak-były w rowerach dotychczas, hamulce trafiły w dobre miejsce, nie trą o tarcze, nie są krzywo, ani za wysoko, ani za nisko... Na oko wszystko powinno być dobrze. Czy to normalne i "się ułoży"? Czy też wykonałem operację niedozwoloną? pzdr. wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Szczerze nie wiem, ale w drugą stronę (zaciski Shimano na tarczach Hayes jest ok). Co do samego zapowietrzania to jest to trochę bujda, bo naprawdę dobrze odpowietrzone hamulce nie będą miały tego problemu. Ewentualnie na czas wyciągu zaciśnij czymś klamki - to odcina zbiornik wyrównawczy od układu, choć nie wiem czy w klamkach Shimano ostatniej generacji też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 7 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Najprawdopodobniej ma to związek z "ułożeniem" się klocków do tarczy. Klocki Hayes'a ułożyły się do tarcz z innymi wycięciami i teraz muszą jakby dotrzeć sie do tarcz Shimano. Ja bym sie nie przejmował i jeździł. Podobna sprawa jest z mocno ażurowyn\mi tarczami Ashima Airotor/Dartmoor Nano z tym, że w przypadku tych tarcz zjawisko to występuje stale (nie tylko czuć ale i słychać jakby terkotanie). Ty juz wiesz co..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.