Skocz do zawartości

[rower] potrzebuję pomocy w wyborze kupna roweru

rob1000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

potrzebuję pomocy w wyborze jak w temacie chodzi przede wszystkim o dopasowanie roweru do mojej wagi 125 kg jak i również jakości tych rowerów, jestem laikiem i nie wiem na co zwracać uwagę podczs kupna

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tourer.rs.3/4702/39376/ tourer przypadł mi do gustu z wyglądu

http://www.unibike.pl/voyagergts.html unibike też nie nie jest zły ale jednak....

proszę o pomoc

Napisano

Unibike ma lepszy osprzęt, a mianowicie przerzutkę tylną i obręcze (z tego co słyszałem to giant w rowerach z niższej półki nie montuje wzmacnianych obręczy)

Napisano

Co znaczy lepszy osprzęt? nie znam się na tym ale w jednym i w drugim osprzęt jest shimano czy można coś bliżej?

Napisano

Dość dziwnie radzi ci kubuka ! Fakt Unibike ma niektóre komponenty lepsze - ciut lepsze ,ale ma 21 biegów ! Ja stawiam na Gianta .Pomimo słabszej przerzutki ma 24 biegi - to klasa wyżej ! No i rama - na pewno lepsza , a koła to Giant robi własnie mocne ( rower za 1700 to średnia klasa ). Zresztą nie bedę się rozpisywał o różnicach miedzy rowerami tylko zwrócę ci uwagę na kilka rzeczy :

No twoja waga ...standardowo rowery nie są obliczone na takie obciążenia . Amortyzator , amortyzowama sztyca - te elementy raczej nie wytrzymają -tzn będziesz je dobijał do końca - nie wiem czy długo pożyją . Wątpliwości budzi też regulowany mostek - jak sie tak solidnie oprzesz ... Koła to zagadka - takie wylajtowane obliczane są na 90 - 100 kg -te w giancie na pewno będą ciężkie ( specjalność firmy :icon_cool: ) myślę że wytrzymają .

Co bym radził ? - Dobra rama (giant jest ok ) , sztywna sztyca , dobry amor albo sztywny widelec , zwykły mostek .

Zebyś mnie dobrze zrozumiał ! Są rowery na którycch możesz śmiało jeździć - mam kolegę ponad 100 jeździ na ramie Cr-Mo ,wszystko sztywne , standardowe 2-komorowe obręcze 36szprych .

Poszukaj na tym forum http://ngt.pl/ . Jest tu temat o trekingach dla solidnych gości .

Napisano

Przede wszytkim dzięki za odpowiedź, z tego co zrozumiałem to giant jest solidniejszy i powinien wytrzymać konkretne obciążenie, moja jazda to nie będzie extremum raczej spokojna turystyka, ale z drugiej strony jak się kupuje rower za 1700 lub blisko tej kwoty to dobrze by było mieć w miarę porządny i wytrzymały sprzęt, ponieważ jak już wspomniałem jestem totalnym laikiem i właściwie tylko się przymierzyłem do tych dwóch rowerów to z nich lepiej czułem się na giancie. W sklepie mówią że spoko że nawet 130 kg wytrzymają no ale wiadomo oni chcą sprzedać więc mówią co klient chce usłyszeć. Jeśli ktoś miałby jakiś inny pomysł na rower do takiej wagi to byłbym wdzięczny.Jeszcze jeden rower wpadł mi w oko tym razem z neta http://www.kross.pl/rower/76-Trans_Alp.html w podobnej cenie

Napisano

Unibike ma zdecydowanie lepszy osprzęt al;e ze względu na to że Giant ma kasetę a nie wolnobieg warto go kupić. Piasty na łożyskach maszynowych będą bardziej wytrzymałe na Twoją masę

Trans Alp jest najlepszy z nich wszystkich. ma świetny osprzęt i również łożyska maszynowe. i najbardziej się go opłaca kupić. myślę że za około 1500 zł go dostaniesz już. Amortyzator posiada regulację twardości więc bez problemu możesz go ustawić pod swoją masę tak żeby nie dobijał do końca

Napisano

a mogę wiedzieć czym się różni kaseta od wolnobiegu lepsze do jazdy czy mniej awaryjne? czy ten trans alp ma kasetę czy wolnobieg?

Napisano

No chyba nic nie zrozumiałeś . Napisałem ,że ja wybrał bym Gianta , że ma lepszą ramę , prawdopodobnie mocne koła i 24 biegi . Amor , sztyca , mostek - i w giancie i w unibiku budzą moje wątpliwości . Może trzeba je będzie wymienić na lepsze lub sztywne . Jeszcze raz zachęcam do poszukania na forum NGT.

Skoro w sklepie tak mówią to może tak jest - w końcu to oni daja ci gwarancję/rękojmię . Czasem w sklepach pracują uczciwi ludzie .

Ten kross wygląda całkiem ok - ma dobry napęd i chyba najlepszy amor . O kołach krosa nic nie wiem .

Napisano

No cóż im więcej czytam tym mniej wiem co człowiek to inna opinia, przeryłem to forum ngt, mnóstwo ciekawych opini ale każdy ma swój typ, jedni wolą unibikie inni gianta itd. w sumie to nic nie wiem. Przemyślę w niedzielę i w poniedziałek kupię, napisze na co padł wybór, pozdrawiam

Napisano

Bo nie ma najlepszego roweru . Gdyby tak było wszyscy by na nim jeździli . Jeden ma lepsze to drugi tamto . W tej klasie cenowej zawsze trzeba iść na kompromisy . Każdy radzi wg własnej wiedzy ,upodobań i doświadczeń . Obiektywnie Kross jest ok i wszystko jest na dość równym poziomie ale nie znam wytrzymałści ramy i kół . Giant to dobra rama , Gianty które znam mają mocne koła . Unibiki dają przeważnie lepszy osprzęt niż konkurencja ( w tej samej grupie cenowej ) ale kosztem sporego ciężaru . Czytałem mało pochlebne opinie o ramach unibike . A ten model ma dodatkowo 21 biegowy napęd

.

Napisano

Kubuka Ty masz chyba zły dzień . Kross waży 16,5kg - dla roweru z pełnym wyposażeniem w tej klasie cenowej to nie jest zła waga . Giant waży ponad 17 ,a unibike prawie 18 . Zreszta przy wadze jeźdźca ta waga nie ma znaczenia .

Napisano

wolnobieg jest to zespól zębatek nakręcanych na piaste a kasetę nakładamy na piastę. I to drugie rozwiązanie jest lepsze gdyż piasta na łożyskach maszynowych nie powoduje gięcia osi lub jej pęknięcia. ponadto łożyska maszynowe są całkowicie bezobsługowe często uszczelniane i nawet nie musisz ich smarować i Trans Alp ma właśnie kasetę

Napisano

Dumanie nad wolnobiegiem jest trochę bez sensu w tym temacie, bo Unibike też ma kasetę.

A co do wagi to radzę sie wybrać do sklepu, gdzie takową mają i zważą wyżej wymienione modele, bo inaczej to sie można zdziwić po zakupie konfrontując ciężar roweru z tym podanym w specyfikacji.

Napisano

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jednym zdaniem to wygląda tak wszystkie te rowery mają kasetę więc plus, giant ma dobrą ramę i mocne koła więc plus, kross dobry osprzęt plus, wychodzi na to że unibike odpuszczam skupiam się na krosie i giancie, dam znać co kupiłem

Napisano

Witam wszystkich po krótkiej przerwie właśnie stałem się posiadaczem giant tourer rs3. Dzisiaj była pierwsza przejażdżka i muszę powiedzieć że jestem mile zaskoczony do tej pory jeździłem na jakimś starym krosie takim marketowym z pierwszych lat produkcji ale jazda na tym rowerze to jest to, do tej pory nie miałem porównania między kasetą a wolnobiegiem a teraz widzę że jest różnica na korzyść kasety, oczywiście na razie zrobiłem może 20 km ale mimo to jest znaczna różnica, dzięki wszystkim za opinie jak pojeżdżę trochę więcej napiszę o moich odczuciach bardziej profesjonalnie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No tak przegrał ale za giantem przemawiało to że ma porządną ramę i na moją wagę jest akurat. Powiem tak ten rower jest super i oczywiście nie chwalę bo go mam ale dlatego że jazda tym rowerem to jest naprawdę frajda zrobiłem już około 200 kilometrów i jestem zadowolony dopasowany jest do mnie prawie akurat i nadaje się zarówno do terenu niezbyt ekstremalnego jak i do szosy jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...