Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Może masz rację. Zastanawiałem się czy fox ze skokiem 80mm nie był by dla mnie lepszy.

Chodzi mi oczywiście o mój wzrost, ok 170cm. Chociaż moje myślenie może być błędne :)

Edytowane przez mjotka
Napisano

Z tym widelcem to nie przesadzaj, też mam 170cm i wystarczy że muszę używać stołka żeby coś zdjąć z szafek ;) W mojej meridzie mam rebę 120 i jest ok. Stołka do wsiadania nie trzeba... Rama 18 cali. Za jakiś czas mam zamiar przetestować 100mm i 80 ale tylko ze względu na to że rowery na mojej ramie wychodziły z 80tkami. 120mm trochę zaburza geo. Większy skok mi raczej nie potrzebny, spróbuję czy pozycja będzie bardziej "ścigancka". Może w przyszłości zagości coś fs 120/120.

Napisano (edytowane)

Może mi ktoś napisać coś o zaciskach J&L Titanium (konkretne o wersję 30g)?

Da się na tym jeździć?

Edytowane przez mjotka
Napisano

Doszedłem do wniosku, że jednak boję się jeździć na zaciskach J&L 30g. Kupiłem zaciski Soul Kozak.

Zmiany:

- zaciski Fulcrum 138g na Soul Kozak 58g - zysk 80g

- wcześniej zdjęte ale nie wpisane monitorki od manetek, aktualnie mają 250g z linkami i alu śrubami - zysk 22g

Aktualna waga całości to: 9678g

Napisano
jednak boję się jeździć na zaciskach J&L 30g. Kupiłem zaciski Soul Kozak

Gdyby jeszcze Soul-kozak byłby synonim wytrzymałości i długowieczności... :teehee:

Napisano

Gdyby jeszcze Soul-kozak byłby synonim wytrzymałości i długowieczności... :teehee:

Patrząc na ich "świetne" piasty i na temat na lb - KLIK, to bał bym się raczej Kozaków, a nie J&L :]

Napisano (edytowane)

Widziałem ten temat, jest to jedyny zacisk tej firmy jaki widziałem uszkodzony. W reszcie tematu pisano, że zaciski u innych działają bez zarzutu. Wszystko idzie zniszczyć, a zacisk wystarczy za mocno dociągnąć i w końcu musi siąść. A piasty to wydmuszki, temu siadają.

Edytowane przez mjotka
Napisano

Znalazłem chyba 5 czy 6 osób jeżdżących na zaciskach J&L, jak na razie bezproblemowo. Ale stwierdziłem, że kilka gram mnie nie zbawi a nikt mi gwarancji nie da z jakiego stopu są one wykonane. Zaciski Soul Kozak też powinny dać radę. Jedyny przypadek jaki znalazłem to właśnie ten z lb. Pewnie za mocno zamknął zacisk, w ten sposób nawet na miejscu idzie go przeciągnąć. Co do lekkich piast i w ogóle wszystkich podzespołów należy się spodziewać, że jest coś za coś, muszą być słabsze. Karbonowy wózek przy przerzutce też pewnie za mocny nie jest, a dużo ludzi go ma. Każdy ma swoje zdanie, gdzieś czytałem, że szprychy dt revo są słabe, jeździłem i jakoś żadna nie padła.

• 1 miesiąc temu...
Napisano (edytowane)

Dzisiaj będę docinał, 4,5cm za długa sterówka. Ale w aktualnym stanie +270g.

Edytowane przez mjotka
Napisano

Pewnie za mocno zamknął zacisk

Wybacz stary, ale "pewnie", to nie masz pojęcia o czym piszesz. Biorąc pod uwagę moje doświadczenie z rowerowym sprzętem (także zawodowe) doskonale wiem, jak traktować lekkie komponenty. Gdybyś się chwilę zastanowił i pomyślał jak mogło dojść do tego konkretnego pęknięcia wiedziałbyś, że prędzej winne mogło być zbyt lekkie zamknięcie niż teorie o "przeciągnięciu". Oczywiście gdybyśmy mieli gdybać, a użytkownikiem byłby niedoświadczony w tej materii biker...

Większość osób, które znam jeśli jeździ na zaciskach Soul Kozak, to ma stalową a nie tytanową wersję. In plus zaliczam szybki i bezproblemowy zwrot gotówki. Z komponentów Soul, które testowałem i zostały w moim rowerze mógłbym polecić korki do kierownicy i nakrętkę kasety (choć ta w najbliższym czasie będzie wymieniona na tytanową od CK). A wracając do zacisków-przerzuciłem się na tytanowe New Ultimate i tym razem nie obawiam się, że coś mi pęknie gdy śmigam w górach.

Napisano

Wybacz stary, ale "pewnie", to nie masz pojęcia o czym piszesz.

Moim skromnym zdaniem, każdy będzie podejrzewał to z czym miał do czynienia, ja spotkałem się z przypadkiem kiedy za mocno dociśnięty zacisk po prostu pękł.

Aktualne foto:

http://www.mj88.republika.pl/forumrowerowe/025.JPG

http://www.mj88.republika.pl/forumrowerowe/026.JPG

Przyszłe zmiany:

- siodełko na Selle Italia slr 135, 165 lub 180 czarne (te co było sprzedałem, mam założone velo coś tam)

- sztycę na taką bez off setu

- manetki jeszcze nie wiem co (xt sprzedane, miałem trochę nobu microshift ale mocno mi nie pasowały, za ciężka praca)

Napisano

Manetki, jeśli nie zraziłeś się do gripshiftów - Sram attack. Chodzą leciutko, czasem nawet za lekko :)

I już chyba wiem kto tak psioczył na foxa i narobił godzinę spóźnienia dla mojej ramki :icon_mrgreen:

Napisano

Gripy odpuszczam.

I już chyba wiem kto tak psioczył na foxa i narobił godzinę spóźnienia dla mojej ramki :icon_mrgreen:

Mały ten świat jednak :) Ja też czekałem 1,5 godziny.

Napisano

Jak mamy się licytować, to ja czekałem sumarycznie 2.5h :) Ale najważniejsze, że wsio jest ok.

Ale już na poważnie, nie masz trochę za wysokiej ramy? Bo o ile na długość pewnie jest ok, to przekroku wielkiego nie masz.

Napisano (edytowane)

No ramka jest na styk, przy amorze 80 poszła jeszcze trochę w dół. Delikatny prześwit jeszcze jest i jak na razie jeszcze sobie nic nie uszkodziłem :)

Edytowane przez mjotka
Napisano

Chlopaki, tak zapytam, interes byl robiony na trzezwo? :icon_wink:

Z tego co widziałem to przy zakupie foxa wszyscy byli trzeźwi :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...