Skocz do zawartości

[hamulce] Czy tak powinny działać?

Laik0rowerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Proszę o wyrozumiałość, bo na rowerach się praktycznie nie znam, a tym bardziej na nazwach jego części.

Mam problem z hamulcami w rowerze Kross Hexagon V2 Są one zamontowane fabrycznie. Klasyczne V-ki, ale ich nazwy nie znam.

Kiedy przysunę klocki bliżej koła, podczas hamowania wyślizgują się one oddalając od koła, choćby nie wiem jak mocno były dokręcone. Podkręcałem już linkę, ale nic to nie daje, bo ruchomy element, na którym znajduje się klocek przy hamowaniu zaczyna ocierać o oponę, a skuteczność hamowania jest dalej słaba.

Nie wiem czy coś z tymi hamulcami robić, czy wymienić na inne V-ki czy nie. Budżetu mam bardzo mało. Już wiele razy byłem z tym w serwisie.

Proszę o wyrozumiałość, bo na rowerach średnio się znam, chociaż jeżdżę regularnie 5 razy w tygodniu około 13km.

Pozdrawiam

może masz je zatłuszczone, proponował bym przetrzeć obręcze w benzyną, klocki też.

Z Twojej wypowiedzi nie wywnioskowałem jak masz je ustawione, linka powinna być jak najbardziej naciągnięta, ale tak aby nie ocierało. Możesz regulować pokrętłem przy klamce (naprężenie linki), śrubkami przy hamulcu spowoduje to przesunięcie w jedną bądź drugą stronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...