Skocz do zawartości

[wycieczka]Rowerem wzdłuż wybrzeża

eloo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W najbliższym czasie planuje wycieczkę wzdłuż całego naszego wybrzeża Bałtyku. Wyjazd rano z Warszawy pociągiem(tlk) do Elbląga, stamtąd przejazd na najbardziej wysunięty na wschód koniec wybrzeża, do granicy. Następnie zwiedzając ciekawe miejsca, opalając sie i kąpiąc w morzu powoli(mysle ze jakies 100-120km/dzien) będę zmierzał do Szczecina, skad jest pociąg powrotny(tlk). Noclegi pod namiotem, głównie na polach namiotowych, chyba ze napotkałbym fajne miejsce na rozbicie namiotu na dziko.

Zakladam ten temat zeby zapytac się o jakieś ciekawe, warte zobaczenia miejsca, jakies wasze doświadczenia w podróżowaniu rowerem po wybrzeżu. Może ktoś chciałby sie podłączyć to zapraszam serdecznie. Wyjeżdzam jak ogarne cały ekwipunek ale moge zawsze poczekac kilka dni.

Ogólnie nastawiam sie na powolone tempo raczej chciałem wypocząć na tym wyjeździe(w planach jest do 7dni) ale w razie czego można podkrecic tempo i zrobić ten wypad w 2-3dni.

Hej! Wyprawa brzmi bardzo sympatycznie, trzeba korzystać z aury ile się tylko da.. tylko, że ja niestety nie jestem w stanie wyjechać teraz na tydzień, myślałam bardziej o wypadzie weekendowym, maks. 4 dni. Hmm no i chyba nie jestem też taka sprawna co by przejechać ten cały dystans w tak krótkim czasie, ale gdybyś jednak zmienił plany i miał ochotę na krótszą wyprawę w średnim tempie to ja jestem za!!

Cześć.

Przez ostatnie parę lat 2 razy miałem przyjemność przejechać przejechać z moją panią rowerami trasę z Międzyzdrojów do Trójmiasta. Bardzo fajna wyprawa. Jechaliśmy częściowo asfaltami, częściowo terenem i w miarę możliwości plażą (miny turystów niezapomniane, polecam). Czasem piach przy samym morzu jest na tyle ubity, że spokojnie można jechać z sakwami i się nie zapadać.

Co do zwiedzania niestety nie pomogę, mało tego było, głownie kąpiele w morzu. Pochodziłem po promenadzie gwiazd w Międzyzdrojach, zjadłem gofra w Kołobrzegu, wpakowałem się z rowerem na wydmy w Słowińskim Parku Narodowym itp.

Na 100% odradzam nocleg w Mielnie, chyba że lubisz akcje typu podpity młodzian obsikujący Ci namiot :) .

W Ustce (nasza ulubiona miejscowość na trasie) polecam rozejrzeć się za jakimś lepszym polem namiotowym niż Camping Słoneczny - łazienki jak z PRLu.

Podsumowując, jeśli tylko pogoda dopisze na 100% będzie to fajna wyprawa.

hej

dzieki za odpowiedzi

Trasa wycieczki raczej nie ulegnie skróceniu jesli co to wydłużeniu, jedynie można ja szybciej zrobić. Sam mam bardzo mało czasu na takie wypady, wyjeżdżam bardzo rzadko a nad morze to już wogóle, więc musze wykorzystać okazję jak najbardziej i zwiedzić kawałek Polski.

Zastanawiam sie nad oponami jakie założyć Nobby nicki 2,25 na pewno zbyt agresywne, mam też komplet Racing Ralphów 2,1 ale tyl jest dosc mocno zużyty i w jednym miejscu szyty a sakwy, namiot i śpiwór będą troche ważyć. Mam jeszcze komplet detonatorów slicków 1,25 ale obawiam sie ze na takich cienkich gumach nie pojadę po plaży przy samej wodzie.

Hejka,

z nami jechały trekingi na wąskich oponkach i radziły sobie równie dobrze co mtb. Wszystko zależało od piachu. Jak był dobry to i na rolkach by sie pojechało (oczywiście żart).

Choć miejscami jadac lasem jak było sporo piachu to się grzęzło. Tu moje oponki (micheliny na błoto) miały spora przewagę, za to na asfalcie ehh ...

wybrałeś trudną opcję - ze wschodu na zachód - bo konfiguracja wiatrów jest u nas odwrotna, a nad morzem potrafi ostro powiać :-). Bierz szerokie opony Nobby. Nie ograniczają zbytnio na trudniejszych, nieutwardzanych drogach, a w zastosowaniach turystycznych ewentualne większe opory toczne niż slicków mają drugorzędne znaczenie.

Szczerze mowiąc nie myślałem wczesniej o wiatrach:) Dzieki. Może nawet lepiej jak zacznę od Szczecina, Świnoujścia bo jak uwinę sie szybciej i zostaną jakieś środki na koncie to zacznę zmierzać ku Warszawie przez Mazury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...