Skocz do zawartości

[Łańcuch] - Trwałość

ursusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem założony łańcuch Shimano HG-73 i po 850 km odmówił posługi :).Dokładnie zuzył się w 90%.Rowerem jeżdziłem w większości w terenie (drogi leśne,szutrowe i błotko) :icon_mrgreen:.Było dużo podjazdów,zjazdów itp,generalnie rower był eksploatowany w terenie.W drugim rowerze mam również ten sam łancuch,mam przejechane 1750 km i jest zużyty w 50%.Mam pytanie,czy w/w łańcuch to taka tandeta czy jego żywotność jest tak krótka ?.Dbałem o napęd,systematycznie łańcuch był myty i smarowany,w zasadzie po każdym dłuższym wypadzie z racji tego że mam spinkę i łatwo było to zrobić.Drugie pytanie - czy łańcuch HG-50 jest dużo gorszy od HG-73 ?.Pozdrawiam.

Napisano

Po prostu byłem w serwisie i zmierzyli mi jak bardzo naciągnęty jest łańcuch (jest taki przyrząd do sprawdzania) :).

Jeszcze nie przeskakuje,ale podczas wczorajszej przejażdzki po lesie łańcuch zaczął "pracować" jakoś dziwnie głośno i to mnie zaniepokoiło.Po umyciu i po organoleptycznym sprawdzeniu łancucha zauważyłem że niektóre ogniwa mają ponadnormatywne luzy.

• Mod Team
Napisano

Marketingowy bełkot mający na celu zmusić klienta do zakupu nowego łańcucha. To mój HG-93 po 11kkm musiał być zużyty co najmniej w 700% ;) Dokup najwyżej drugi łańcuch i jeździj na zmianę.

Napisano

Może i masz rację z tym marketingowym bełkotem ;).Ale faktem jest że niektóre ogniwa w moim łańcuchu dostały takich luzów że z obawy przed zerwaniem łańcucha kupiłem nowy.

Napisano

Kurcze chciałbym wiedzieć jakie to jest 100% zużycie. Jeżeli dwie pary ogniw mają długość 25,4mm to łańcuch zużyty w 100% ma długość 50,8mm na dwóch ogniwach? Bezsens.

Czy łańcuch CN-HG50 jest dużo gorszy od CN-HG73? Zależy do jakiego napędu. CN-HG50 jest do napędów sześcio, siedmio i ośmiorzędowych

, natomiast CN-HG73 jest już łańcuchem dziewięciorzędowym.

Napisano

Kurcze chciałbym wiedzieć jakie to jest 100% zużycie. Jeżeli dwie pary ogniw mają długość 25,4mm to łańcuch zużyty w 100% ma długość 50,8mm na dwóch ogniwach? Bezsens.

Czy łańcuch CN-HG50 jest dużo gorszy od CN-HG73? Zależy do jakiego napędu. CN-HG50 jest do napędów sześcio, siedmio i ośmiorzędowych

, natomiast CN-HG73 jest już łańcuchem dziewięciorzędowym.

Przepraszam,miałem na mysli łańcuch HG-53 :P.

Napisano

Krążą opinie, że CN-HG53 często się zrywa. Ja się z tym spotkałem tylko raz i to z winy właściciela, który próbował redukować biegi cisnąć ostro pod górkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...