ursusek Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Miałem założony łańcuch Shimano HG-73 i po 850 km odmówił posługi .Dokładnie zuzył się w 90%.Rowerem jeżdziłem w większości w terenie (drogi leśne,szutrowe i błotko) .Było dużo podjazdów,zjazdów itp,generalnie rower był eksploatowany w terenie.W drugim rowerze mam również ten sam łancuch,mam przejechane 1750 km i jest zużyty w 50%.Mam pytanie,czy w/w łańcuch to taka tandeta czy jego żywotność jest tak krótka ?.Dbałem o napęd,systematycznie łańcuch był myty i smarowany,w zasadzie po każdym dłuższym wypadzie z racji tego że mam spinkę i łatwo było to zrobić.Drugie pytanie - czy łańcuch HG-50 jest dużo gorszy od HG-73 ?.Pozdrawiam.
intruz Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 W jaki sposób oceniasz te procentowe zużycie ? Przeskakuje już ?
ursusek Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Napisano 5 Sierpnia 2010 Po prostu byłem w serwisie i zmierzyli mi jak bardzo naciągnęty jest łańcuch (jest taki przyrząd do sprawdzania) . Jeszcze nie przeskakuje,ale podczas wczorajszej przejażdzki po lesie łańcuch zaczął "pracować" jakoś dziwnie głośno i to mnie zaniepokoiło.Po umyciu i po organoleptycznym sprawdzeniu łancucha zauważyłem że niektóre ogniwa mają ponadnormatywne luzy.
Mod Team Odi Napisano 5 Sierpnia 2010 Mod Team Napisano 5 Sierpnia 2010 Marketingowy bełkot mający na celu zmusić klienta do zakupu nowego łańcucha. To mój HG-93 po 11kkm musiał być zużyty co najmniej w 700% Dokup najwyżej drugi łańcuch i jeździj na zmianę.
ursusek Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Napisano 5 Sierpnia 2010 Może i masz rację z tym marketingowym bełkotem .Ale faktem jest że niektóre ogniwa w moim łańcuchu dostały takich luzów że z obawy przed zerwaniem łańcucha kupiłem nowy.
Welniak Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Kurcze chciałbym wiedzieć jakie to jest 100% zużycie. Jeżeli dwie pary ogniw mają długość 25,4mm to łańcuch zużyty w 100% ma długość 50,8mm na dwóch ogniwach? Bezsens. Czy łańcuch CN-HG50 jest dużo gorszy od CN-HG73? Zależy do jakiego napędu. CN-HG50 jest do napędów sześcio, siedmio i ośmiorzędowych , natomiast CN-HG73 jest już łańcuchem dziewięciorzędowym.
intruz Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Też mam na swoim łańcuchu spore luzy w ogniwach. A pracuje to on głośno jak go nie smaruję
ursusek Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Napisano 6 Sierpnia 2010 Kurcze chciałbym wiedzieć jakie to jest 100% zużycie. Jeżeli dwie pary ogniw mają długość 25,4mm to łańcuch zużyty w 100% ma długość 50,8mm na dwóch ogniwach? Bezsens. Czy łańcuch CN-HG50 jest dużo gorszy od CN-HG73? Zależy do jakiego napędu. CN-HG50 jest do napędów sześcio, siedmio i ośmiorzędowych , natomiast CN-HG73 jest już łańcuchem dziewięciorzędowym. Przepraszam,miałem na mysli łańcuch HG-53 .
Welniak Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Krążą opinie, że CN-HG53 często się zrywa. Ja się z tym spotkałem tylko raz i to z winy właściciela, który próbował redukować biegi cisnąć ostro pod górkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.