pieuk Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Witam Rozglądam się za dwiema oponami w okolicach 2,0"-2,1" i cenie ok 50 zł/szt (może być ciut więcej, wysyłka itp) Moje typy to: - Continental Race king 26x2,0 (lub ewentualnie 2,2" (np: http://allegro.pl/item1174847503_opona_continental_race_king_26x2_0_nowa_drut_560g.html) - Maxxis Crosmark 2,6x2,1 (np: http://allegro.pl/item1177926630_opona_maxxis_crossmark_26x2_10_60_tpi_zobacz.html) - Kenda Karma 26x2,0 (W tej kwocie to nawet kevlarowe, ale nie koniecznie muszą) (np http://allegro.pl/item1170898990_kenda_kobra_26x2_00_zwijana_60tpi_kevlar_k885.html) Teren 65% asfalt (również dziurawy, "poklejony"), reszta to drogi szutrowe, żwirowe, leśne ujeżdżone ścieżki itp., okazyjne błotka i piasek na drodze. Staram się nie wyjeżdżać w deszczu, ale zdarza mi się wracać po i lepiej, by się poprawnie spisywały na mokrym. W rowerze nie posiadam na razie amorka, więc chciałbym, by opony nieco amortyzowały nierówności. Szukam opon cichszych od obecnie zamontowanej z przodu Kendy Kobry 2,6x2,0. Ewentualnie proszę o inne propozycje. Dopuszczam również stosowanie różnych na przód i tył.
ugupu Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Kenda w piasku czy w błocie rady sobie nie da za dobrze. Maxxis to opona na suche warunki, polecana do nawierzchni gruntowych, Continental zaś ma dobrą przyczepność w tej wersji ale łatwo ją przebić. Ze swej strony poleciłbym Twojej uwadze oponę Kenda Small Block Eight, trochę droższą niż te, które wybrałeś. Jest bardzo dobra na twardych nawierzchniach każdego rodzaju (oprócz głębokiego piachu), ma niskie opory toczenia oraz daje radę na mokrym. Ja mam opony o rozmiarze 2.35 i dają też odrobinę komfortu a opory toczenia są na akceptowalnym poziomie.
kubek20 Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Karma nabita do 3,3 bara daje rade na mokrym i dość szybko się oczyszcza, a nie tak jak SBE która zapchana błotem pozostaje ciężkim slickiem przez długi czas. Ja brałbym karmy
Tomash Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 O Crossmarkach mogę powiedzieć, że to może nie najlżejsze, ale fajne, szybkie oponki na suche warunki. Jak pojawia się chociaż trochę błota, to zapomnij o jakiejkolwiek przyczepności.
robercik1904 Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Mam karmy i śmigam na nich 2 sezon i są to ekstra uniwersalne oponki... Kumpel przesiadł się z saguaro na karmy i jest zadowolony, nie zapychają się w piachu lobią figlować ale dają rade a na ubite drogi bajka fajnie lecą. Polecam
Dario82 Napisano 6 Sierpnia 2010 Napisano 6 Sierpnia 2010 Co do Continental-i to faktycznie łatwo się się przebijają w terenie, po prostu zbyt miękka guma jest, co do reszty to nie miałem do czynienia jeszcze.
descanting Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Karma 2.0 kevlar super guma, lekka, nabita w rejony 3.6 -4 dopiero gładko jedzie. Wada: miękka mieszanka a klocki już od nowości są na środku ścięte więc po ok.1000 km zrobiły mi się slicki prawie Continetal Race King - do niczego. Conti to tylko Vertical, Vapor, Gravity Maxxis - dobre
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.