Skocz do zawartości

[Rama] do 500 zł

Szogun123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuję wytrzymałej ramy XC. I od razu uprzedzam, że nie interesuje mnie dokładanie 100 zł czy więcej.. te kilkanaście zł ewentualnie mogę, ale 500 zł to i tak dla mnie wysoka granica. Głównie ma dla mnie znaczenie wytrzymałość. Kolejna rzecz to wspomniany model Accenta - El Nino - obecnie mam stalową ramę od Hexagona V2 (r. 2005) i mam następujące pytania: Czy El Nino będzie dużo wytrzymalsza? Czy będzie dużo sztywniejsza?

Jest jednak parę rzeczy, które mnie odpychają od tej ramy... sporo się naczytałem niestety negatywnych opinii, o odprysującym lakierze, słabym malowaniu i pękających rurach w tylnym trójkącie.. Jeśli nie El Nino to proszę o zaproponowanie innej ramy do 500 zł. W grę raczej na pewno nie wchodzą używki. Pytam tak właściwie tylko dlatego ponieważ nigdy w życiu nie miałem aluminiowej ramy :icon_mrgreen: i nie wiem jak odnosi się ich wytrzymałość w stosunku do stali.

Ps. jeżdzę bardzo dużo i chciałbym, żebym kolejne 5 lat jeździł na niej z czystym spokojem. Niestety nie stać mnie na częstszą wymianę ramy.

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

O wytrzymałości ciężko mi porównywać, ale pewnie będzie podobnie.

Sztywność na pewno się poprawi.

W tej cenie uważam, że jest to świetna rama.

Sztywna i nieźle wykonana.

Lakier może nie jest najlepszy, ale bez przesady.

W każdej rami jak uderzy o nią kamień powstaje odprysk,

w El Nino jest on może trochę większy niż w innych ramach.

Powstają one tylko pod dolną rurą i na tylnych dolnych widełkach,

ale tylko w miejscu obok bocznych klocków opony.

O pękających tylnych widełkach nie słyszałem.

Gdybym miał jeszcze raz wybierać ramę do 500 zł to ponownie wybrałbym El Nino.

Napisano

Kup ramę Krossa Level od A2 do A8 z roku 2008 na Allegro za 250zł i masz ramę dużo lepszą niż ten El Nino.

Co do ram aluminiowych, to owszem są lżejsze ale nie ma co ukrywać... tracą swoje właściwości. Może nie w taki sposób, że Ci pęknie, ale będzie z pewnością bardziej wiotka.

Generalnie trochę prawdy w tym jest, że rama alu 2-3 lata i do kosza, ale to głównie zależy od tego jak często jeździsz i w jakim terenie. Jakieś skoki etc. bardzo szybko wyeksploatują ramę do XC. Ale 5 lat spokojnie na ramie Krossa przejedziesz, może nawet nie zauważysz braku sztywności... Generalnie im ramy lżejsze tym szybciej tracą swoje właściwości(a rama Krossa się do tych nie zalicza), ale dużo zależy też od użytego stopu alu i jego dalszej obróbki.

Ale zobacz, że rama Krossa jest tania, wobec czego za te 500zł kupisz sobie 2 takie i masz spokój przynajmniej na te 4-6 lat ;)

Napisano
up ramę Krossa Level od A2 do A8 z roku 2008 na Allegro za 250zł i masz ramę dużo lepszą niż ten El Nino.

Nad tym też myślałem ale... skąd taka różnica w cenie. Krossowe kosztują 250 zł a El Nino 450 zł! Więc jakim cudem ta tańsza może być lepsza? :icon_wink:

Co do ram aluminiowych, to owszem są lżejsze ale nie ma co ukrywać... tracą swoje właściwości. Może nie w taki sposób, że Ci pęknie, ale będzie z pewnością bardziej wiotka.

Dużo bardziej wiotka? Mam trochę pary w nogach i nawet przy stalowej od Hexa czuję, że trochę latam na boki.

Generalnie trochę prawdy w tym jest, że rama alu 2-3 lata i do kosza, ale to głównie zależy od tego jak często jeździsz i w jakim terenie. Jakieś skoki etc. bardzo szybko wyeksploatują ramę do XC. Ale 5 lat spokojnie na ramie Krossa przejedziesz, może nawet nie zauważysz braku sztywności... Generalnie im ramy lżejsze tym szybciej tracą swoje właściwości(a rama Krossa się do tych nie zalicza), ale dużo zależy też od użytego stopu alu i jego dalszej obróbki.

2-3 lata i do kosza? :P to ja może lepiej zacznę zbierać na tytanową ;)

na razie nie biorę udziału w XC, bo właśnie mam za słaby sprzęt, ale... w przyszłym roku już bym chciał spróbować, skakać nie skaczę ale uwielbiam bardzo szybko jeździć po bardzo nierównym terenie, po górzystych lasach z korzeniami itp...

na wadze mi tak bardzo nie zależy - na razie sam próbuję schudnąć :woot:

powiedz mi jeszcze jak ma się stop 6061 do 707.. coś tam i jak dużo daje hydroformowanie oraz trójcieniowanie.

W tej cenie poszukałbym CORRATEC X-Vert Motion - przynajmniej ładniejsza

a jak z jej wytrzymałością i sztywnością? bo waga mnie raczej nie interesuje :icon_wink:

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...