Skocz do zawartości

[hamulce] avid elixir CR vs. XTR

Gość JGa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

stoję przed wyborem hamulców, mam do wyboru:

- Avid Elixir CR Carbon

- Shimano XTR

wiem że avid to avid ale czy nie warto zainteresować się xtr-em? Słyszałem że xtr jest słabszy od xt czy chociażby od slx. Za to elixir ma problem z jakimiś dźwiękami podczas hamowania (możecie przybliżyć ten problem?). To nie jest temat nad rozważaniami co jest lepsze DOT / Mineralny.

potrzebuje hamulców nieawaryjnych i dość silnych bo mieszkam w górach. Treaz ujeżdżam juicy 7-przód oraz juicy 3-tył i nawet sobie chwalę ale przyszedł czas na upgrade. Aha czytałem też że xtr ma problem z cieknącymi klamkami i nieodbijaniem jednego z tłoczków, proszę też o opinie użytkowników avida o porównanie między elixir CR a jakieś shimano

byłbym zapomniał, xtr jest znacznie lżejszy od CR co nie jest bez znaczenia

Napisano

mam elixiry cr i siłą wygrywają z slx choc na tych drugich jeździłem z 10 min

w sitmano po kilku chamowaniach przednia klamke dociskałem do oporu w moich wystrzelilbym jak z katapulty

Napisano

właśnie boję się trochę i płyn w shimano gdyż zagotowanie juicy 7 na kilku zjazdach w okolicy nie stanowi problemu a ważę 62kg, zresztą mam ksywę adekwatną do prędkości zjeżdżania :woot:

A jak z awaryjnością elixirów?

Napisano

W pierwszych seriach zdarzaly sie wady produkcyjne ale juz dosc dlugo nikt sie nie skarzyl wiec pewnie zostaly wyeliminowane. Posiadam Elixiry R i polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...