roth Napisano 3 Sierpnia 2010 Napisano 3 Sierpnia 2010 Co może być powodem, że tarcza piłuje zacisk? Regulacja się skończyła, jest maksymalnie zacisk odsunięty od koła na adapterze a i tak nie jest tarcza prowadzona po środku zacisku. Powoduje to piłowanie i nierówne ułożenie klocków. Jeden tłoczek jest schowany a drugi wystaje te 2-3 mm. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam
Artursx1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Napisano 3 Sierpnia 2010 Skoro tarcza trze o zacisk to zawsze można podłożyć podkładki pomiędzy adapter a zacisk wtedy zacisk pójdzie w górę i nie będzie tarło . Proponuje tez cofnąć tłoczki na maxa i ustawić hebel .
roth Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Napisano 3 Sierpnia 2010 Hej, dzieki za odpowiedz. Może źle napisałęm ale tarcza nie trze bo zacisk jest za nisko. Trze a w zasadzie wytarła bok rowka w którym sie porusza. Czyli nie ma problemu gora/dół tylko prawo/lewo. Pisząc o regulacji mam na mysli prawo/lewo, bliżej lub dalej koła. Zacisk jest maksymalnie możliwie odsunięte od koła a i tak brakuje 2-3mm alby tarcza przechodzila idealnie przez środek zacisku.
Artursx1 Napisano 3 Sierpnia 2010 Napisano 3 Sierpnia 2010 No to podkładasz podkładki pomiędzy adapter a ramę i zacisk idzie dalej od koła i ustawiasz wtedy naciskając klamkę i skręcając .
roth Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Napisano 3 Sierpnia 2010 Zła strona. Jeśli podłożę podkładkę to tylko pogłębie problem. Dało by cos tylko spiłowanie adaptera żeby był dlej od koła. Ale tu musi być cos innego. Bardziej myślę o dodaniu drugiej podkładki między konus a kontrującą. Ponieważ nie znalazlem edycji to odpisuje pod swoim postem. Poszperałem w kartach technicznych i wygląda na to że ktoś grzebal w piascie i pominął dwie uszczelki o numerze 7 z diagramu http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M475-2198_v1_m56577569830608924.pdf Gdzie takie cos można dostac, albo czy ktos ma odstąpić z padniętej piasty?
ugupu Napisano 4 Sierpnia 2010 Napisano 4 Sierpnia 2010 Zła strona. Jeśli podłożę podkładkę to tylko pogłębie problem. Dało by cos tylko spiłowanie adaptera żeby był dlej od koła. Ale tu musi być cos innego. Bardziej myślę o dodaniu drugiej podkładki między konus a kontrującą. Ponieważ nie znalazlem edycji to odpisuje pod swoim postem. Poszperałem w kartach technicznych i wygląda na to że ktoś grzebal w piascie i pominął dwie uszczelki o numerze 7 z diagramu http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/FH/EV-FH-M475-2198_v1_m56577569830608924.pdf Gdzie takie cos można dostac, albo czy ktos ma odstąpić z padniętej piasty? Załóż 2 podkładki na oś pomiędzy piastą i ramą i po problemie. A o te uszczelki pytaj w serwisach, tam będą mieli najprędzej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.