Skocz do zawartości

[hamulce] tarczówki zamiast v-ek

michiix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam rower firmy "Kellys" model "Salamander" rower ma przerzutki deore lx (chyba) z tyłu, a z przodu zwykłe deore. Na wstępie zaznaczam że w sprawie rowerów i sprzętu rowerowego jestem totalnie tępy. Mój rower ma hamulce v-brakee, (tak to się nazywa ?) a chciałbym wymienić je na tarczowe. Słyszałem ze by to zrobić będę musiał wymienić jeszcze piast. jeśli tak to jaki piast miałbym brać. no i oczywiście hamulce. nie zależy mi na niczym ważne żeby dobrze hamowały i były bardzo tanie ;P słyszałem że mechaniczne to bubel ale ja nie mam kasy na inne czekam na propozycje ;D

PozdrawiaM!

Moim zdaniem, jeżeli nie masz kasy na tarczówki, to zostań przy V-kach. Oprócz wyglądu nic w rowerze nie zmienisz, a śmiem twierdzić, że pogorszysz. Najtańsze mechaniczne tarczówki, to zwykły bubel na pokaz :/ V-ki które posiadasz, są zdecydowanie lepsze :P

nie powiedziałem że nie wystarczają, po prostu maże o tarczówkach ;D

no więc ile kasy musiał bym dać żeby wszystko było bum cyk cyk ? Praktycznie to mój budżet jest niewiadomy bo to zależy na ile namówię rodziców :P

dlaczego niby nie ? te wszystkie tanie hydrauliki są przereklamowane. Kolega mam hydrauliczne tektro a ja Avidy bb5, wazymy tyle samo do tego jego rower jest lzejszy i ma lepsze opony. Były 2 testy (kilka pró:whistling:: przy około 35km/h i 20km/h według licznika. Rowerki zatrzymywały się na identycznej odległości (różnice paru centymetrów w zależnosci od szybkości reakcji). Oczywiscie mowa tu o rozsądnym hamowaniu w płaskim terenie na asfalcie, no i wiadomo nikt nie hamował na max. bo to skonczylo by się pewnym lotem przez kiere.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...