michiix Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Witam! Posiadam rower firmy "Kellys" model "Salamander" rower ma przerzutki deore lx (chyba) z tyłu, a z przodu zwykłe deore. Na wstępie zaznaczam że w sprawie rowerów i sprzętu rowerowego jestem totalnie tępy. Mój rower ma hamulce v-brakee, (tak to się nazywa ?) a chciałbym wymienić je na tarczowe. Słyszałem ze by to zrobić będę musiał wymienić jeszcze piast. jeśli tak to jaki piast miałbym brać. no i oczywiście hamulce. nie zależy mi na niczym ważne żeby dobrze hamowały i były bardzo tanie ;P słyszałem że mechaniczne to bubel ale ja nie mam kasy na inne czekam na propozycje ;D PozdrawiaM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Moim zdaniem, jeżeli nie masz kasy na tarczówki, to zostań przy V-kach. Oprócz wyglądu nic w rowerze nie zmienisz, a śmiem twierdzić, że pogorszysz. Najtańsze mechaniczne tarczówki, to zwykły bubel na pokaz :/ V-ki które posiadasz, są zdecydowanie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ile masz kasy :? Takie podstawowe pytanie. I podeślij linka do roweru. Gdzie i jak jeździsz. Żeby zmienic tylko piasty a nie koła, to piasty musza być takie same jak oryginalne tylko z mocowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michiix Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 od 0 do max. 400zł po lasach najczęściej lecz po asfalcie też się zdarzy. jak ? hmm rekreacyjnie... ;D tj. robię czasami jakieś wyczyny z hamowaniem ale ogólnie to nie szaleje... to nie BMX. http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/40/Kellys.Salamander.grey/ (cos takiego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Faktycznie w tym budżecie będzie ciężko o coś sensownego. Proponuje na przód: - v-ki xt 760 z równoległym prowadzeniem I ewentualnie czerwone clarksy, jeśli te hamulce Ci nie wystarczają. Ubotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michiix Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 nie powiedziałem że nie wystarczają, po prostu maże o tarczówkach ;D no więc ile kasy musiał bym dać żeby wszystko było bum cyk cyk ? Praktycznie to mój budżet jest niewiadomy bo to zależy na ile namówię rodziców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 od 500zł mozesz mysleć, tyle ja dałem za Avidy BB5 i nowe koła ( bardziej sie opłaca niz piasty i szprychy i skladanie tego do kupy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Hamulce wybrałbym już hydrauliczne, coś pokroju Avidów Juicy Three (o ile je jeszcze dostaniesz). Do tego piasty i szprychy - w sumie wyszłoby ponad 700 zł, ale zestaw już będzie sensowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michiix Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 aha dziękuje za pomoc. niestety wstrzymam się z zakupem bo nie mam środków ;P pozbieram te 800zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 4 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No i jeszcze trzeba mieć mocowanie w rami i amorku na zaciski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BadMax Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Z tego linka, którego podałeś widać, że masz mocowanie na tarcze z tylu i z przodu w systemie IS. To dobra wiadomość dla Ciebie Ramy nie musisz zmieniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkoslaw Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 No to tak jak wszędzie: Soczyste 3 od Avida. Nie kupuj mechanicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 dlaczego niby nie ? te wszystkie tanie hydrauliki są przereklamowane. Kolega mam hydrauliczne tektro a ja Avidy bb5, wazymy tyle samo do tego jego rower jest lzejszy i ma lepsze opony. Były 2 testy (kilka pró: przy około 35km/h i 20km/h według licznika. Rowerki zatrzymywały się na identycznej odległości (różnice paru centymetrów w zależnosci od szybkości reakcji). Oczywiscie mowa tu o rozsądnym hamowaniu w płaskim terenie na asfalcie, no i wiadomo nikt nie hamował na max. bo to skonczylo by się pewnym lotem przez kiere. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BadMax Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Nie wiem czy taki test jest obiektywny... są różne techniki hamowania. Chyba, że umówiliście się, że siedząc na siodełkach, nie zmieniając pozycji wciśniecie hamulce do poziomu przyczepności opon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 noom coś takiego, nie twierdze ze to było całkiem obiektywne ale jak na domowe warunki to wiecej zrobić nie moglismy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michiix Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 ten rower z linka nie jest dokladnie taki sam tj. mam inny kolor ramy ale takiej nie znalazłem... ale koła i rame (oprócz koloru) ma taką samą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.