kamfan Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Przyzwyczailem sie do lancuchow Wippermann Connex i nie chcialbym zmieniac ich na inne. Ostatnio uzywalem trzech Connexow 908, ale sa one drogie i zastanawiam sie czy nie przerzucic sie na Connex 900, w zwiazku z tym mam 2 pytania: 1. Czy jedyna roznica konstrukcyjna pomiedzy lancuchami Connex 900, 904 i 908 polega na tym, ze pierwszy nie ma niklowanych ogniw a pozostale maja (zewnetrze i/lub wewnetrzne ogniwa)? 2. Czy niklowanie ogniw oprocz tego ze zabezpiecza przed wilgocia/rdza oraz umozliwia latwiejsze czyszczenie wplywa w znaczacy sposob na zywotnosc lancucha, powiedzmy ze porownujemy Connex 908 i Connex 900 czy niklowanie moze wydluzyc zywotnosc lancucha o 20%, zakladajac, ze bedziemy oba lancuchy dokladnie konserwowali (czyscili oraz smarowali)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 3 Sierpnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Spróbuję coś do pkt2. Moje subiektywne odczucia: Niklowane ogniwa dają mniejsze tarcie między płytkami łańcucha co może wydłużyć jego żywotność (??) Łatwiejsze utrzymanie łańcucha w czystości, łatwiej się usuwa nagromadzony bród, syf się gorzej trzyma śliskiej powierzchni niklu może to mieć wpływ na trwałość(??). Powłoka niklu po pewnym przebiegu i tak zostanie uszkodzona więc zabezpieczenie antykorozyjne tak ale nie przez długi okres eksploatacji. Wygląd bardziej atrakcyjny (??). Miałem epizod z łańcuchem niklowanym ale trwałość nie była powalająca więc wróciłem do bardziej przystępnych cenowo. Jak dla mnie wyłącznie estetyka. Wytrzymałość to również sworznie. Są to moje odczucia/obserwacje może wpływ na mój łańcuch miały inne komponenty napędu, kaseta, korba? W moim przypadku trwałość napędu daje zmiana w odpowiednim czasie łańcucha na drugi (trzeci) aż do zajechania całego zestawu. Zamiana co ok. 500km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.