Skocz do zawartości

[suport] BB91 press-fit - podkładka 2,5 mm

Ananiasz

Rekomendowane odpowiedzi

Zabrałem się do montażu suportu press-fit i mam problem. Zgubiłem gdzieś podkładkę 2,5 mm, która była w zestawie (a przynajmniej instrukcja twierdzi, że powinna tam być). Czy jest jakiś magiczny patent, żeby tę podkładkę czymś zastąpić? Niedługo będę kupował korbę i w zestawie będzie zwykły suport razem z podkładkami, czy jedna z nich może pasować w to miejsce?

• 3 tygodnie później...

Niestety sam sobie muszę odpowiedzieć...

Więc niech hzostanie dla potomnych: podkładki od wkręcanego suportu NIE pasują do press-fita.

W związku z tym pojawiło się nowe pytanie (może tym razem ktoś będzie znał odpowiedź): Co się stanie, jeśli tej podkładki nie użyję? W instrukcji stoi napisane, że trzeba ją użyć jeśli rama ma szerokość mufy (czy jaktam się to zwie) 89,5 mm, a nie trzeba jeśli ma 92 mm. Nie trzeba długo się zastanawiać żeby stwierdzić, że u mnie OCZYWIŚCIE jest 89,5... Czy jak wmontuję suport beż tego ustrojstwa, to nie da się ustawić korby, czy będzie ona latać na boki? A może po prostu nie da się wyregulować przerzutek? Czy ktoś może mi poradzić, czy też mam po prostu kupić kolejny, nowy suport?

W to wchodzi normalna oś korby jak w zwykłym HT2? Zmierz po prostu odległość od miejsca wyjścia osi z prawej korby do początku nacięć wielowpustu po prawej. Jeśli ta wartość będzie mniejsza lub równa 89,5 to powinno wejść bez luzu, ale pozostaje problem tego, że nakrętka do regulacji luzów może się nie opierać na lewym ramieniu. To można obejść ściskając korby czymkolwiek do dokręcenia śrub mocujących właściwych. Jest jeszcze jedna opcja - dać podkładkę z tworzywa (nie może być zbyt twarda) na oś pomiędzy łożysko (lub oba) a ramię korby. No i zawsze można spróbować gdzieś dorobić tą właściwą podkładkę z pierwszego posta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...