Skocz do zawartości

[koło] po zmianie opony piszczy mi tarcza na sucho...

Tomig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie, zmieniłem ostatnio gumy i po założeniu koła, dopompowaniu jakość coś dziwnie mi piszczało raz na czas podczas jazdy. Zaczałem więc szukać i trafiłem na ... tarcze hamulcowe. No i mam w związku z tym pytanie czy zrobiłem coś nie halo przy zakładaniu?

Ps. tylko bez żartów w stylu "to posmaruj je":woot:))

Napisano

ustawiałeś zacisk?? Jak nie to zrób tak: odkręć trochę zacisk (tak żeby swobodnie się poruszał ) ,naciśnij klamkę i trzymając ją dokręć zacisk

Napisano

Musisz ustawić zacisk , to nie będzie piszczało . Zacisnąć klamkę i skręcić  .

Rockrider ma hamulce mechaniczne. Taki sposób regulacji mechaników nie sprawdza się ze względu na nieruchomy klocek. Jeśli się tak postąpi, klocek nieruchomy będzie dociśnięty do tarczy. Tak przynajmniej jest w moich MX4. Sposób regulacji opisany przez was sprawdza się przy hamulcach hydraulicznych.

Faktem jest, że heble należy podregulować jeśli ocierają.

Poza tym, kolega Tomig napisał, że piszczą mu raz na jakiś czas, co w przypadku hamulca przedniego może sugerować wiotki widelec przedni. Więcej szczegółów proszę, kolego Tomig.

Napisano

Rockrider ma hamulce mechaniczne. Taki sposób regulacji mechaników nie sprawdza się ze względu na nieruchomy klocek. Jeśli się tak postąpi, klocek nieruchomy będzie dociśnięty do tarczy. Tak przynajmniej jest w moich MX4. Sposób regulacji opisany przez was sprawdza się przy hamulcach hydraulicznych.

Faktem jest, że heble należy podregulować jeśli ocierają.

Poza tym, kolega Tomig napisał, że piszczą mu raz na jakiś czas, co w przypadku hamulca przedniego może sugerować wiotki widelec przedni. Więcej szczegółów proszę, kolego Tomig.

Wow, udało mi się faktycznie tył nie piszczy i nie hamuje ale przód niestety nie piszczy ale za to ociera. Odkręciłem i faktycznie kicha. Musze coś jeszcze pokombinować bo tył po prostu jeszcze raz ustawiłem koło i git. Może przód tez mi się lapnie. :P

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam mi również tylnie koło piszczy strasznie i mnie to cholernie dobija, nie wiem co tak piszczy mam hamulce tarczowe i jak powoli rower ruszyć do przodu albo do tyłu do strasznie piszczy! Coś nasmarować? (ale co) czy ustawić czy co? Pomóżcie..

Napisano

br-m525.jpg jak sama nazwa wskazuje jest to co "zaciska" tarcze

No ok wiem, mam takie samo tyle że nie na zacisk a imbus. A to co zaciska tarcze zrobiłem jak w powyższym pisali inni i nic, nadal tarcza ociera i piszczy, ale nawet kiedy luzuje na maksimum zacisk (że klamka nawet nie łapie) to i tak piszczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...