Skocz do zawartości

[Ciśnienie w kołach przy jeździe enduro, mocne enduro,fr]

DuneR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jakie najlepiej ciśnienie ustawic w kołach (opona+dętka) do jazdy enduro w terenie, fr ?

Nie wiem czy to ma znaczenie ale posiadam opony Schwalbe Fat Albert 26/2,40, dla których wg zalecenie wytłoczonego na oponach min 2 bary (30 psi), max 4 bary (55 psi).

Z przodu i z tyłu ustawić takie samo ciśnienie?

I takie dodatkowe pytanko jak rozmiarowo dobierać opony do opon ? Są jakieś typowe reguły?

Napisano

Witam. Jeśli chodzi o pytanie pierwsze to tak około 2,5 - 3 bar sam musisz wyczuć co Ci odpowiada. Co do pytania nr 2 to za bardzo nie rozumiem o co Ci chodzi dobierać opony do opon?

Napisano

Jeśli chodzi o dętki to one też mają rozmiary i pisze na opakowaniu do jakiego rozmiaru koła są dętki. Jeśli jeździsz enduro to musisz patrzeć za dętkami trwalszymi a co za tym idzie mają one większą wagę. No i musisz sprawdzić czy Twoje obręcze są pod wentyl presta lub auto.

Napisano

Tu ciekawostka. Sam Hill w swojej downhillówce używa opon 2,5 i dętek maxxis welter weight 1,75 - 2,125. Ale tylko z przodu. Dzisiaj po pracy podam w jakim czasopiśmie to znalazłem, bo nie pamiętam dokładnie. To znaczy na 100% Mountain Bike Action, ale nie pamiętam który numer.

Napisano

No i musisz sprawdzić czy Twoje obręcze są pod wentyl presta lub auto.

Presta i auto różnią się średnicą? (jak wyglądaja oba to wiem ;-) ,ale sie zastanawiam czy różnią się także oprócz wyglądu średnicą wentla)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...