Skocz do zawartości

[rower] Giant Anthem X pomoc przy rozmiarze

Duckbill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

swoją prośbę kieruję głownie do użytkowników Gianta Anthem-a X w rozmiarach 18 lub 20 cali. Potrzebuję info ile macie wzrostu i jaki rozmiar wybraliście. Wiem że na forum jest temat o doborze ramy (53 strony) ale ja potrzebuję bardzo szybkiej pomocy. Mam 178 cm wzrostu więc wstrzelam się pomiędzy te rozmiary :) (teraz mam XtC 19 cali i jest idealny). Proszę o pomoc w doborze wielkości.

PS

oczywiście będę starał się przymierzyć i przejechać się w sklepie i jednym i drugim.

Napisano

Cześć,

Jeśli XtC 19" jest idealny to powinieneś wziąć Anthem X 20", bo te dwa rozmiary mają taką samą wysokość główki, długość górnej rury i 6 mm różniący się rozstaw kół (geometria przykładowo na angielskiej stronie Giant).

Ja mam 168 cm i jeżdżę na Anthem X 16". Nie miałem problemu z wyborem (długość oraz główka) i w praktyce potwierdziło się że pasuje bardzo dobrze.

Napisano

Tylko pominąłeś dość istotny szczegół, a mianowicie to, że Anthem X 20" ma przekrok o 3 cm większy niż XTC 19". Sam mam 178 wzrostu i bez ochraniacza na klejnoty nie wsiadłbym na Anthema X w rozmiarze 20".

Napisano

A jak się to ma do długości? Jeśli XtC był idealny to Anthem będzie za krótki. Swoją drogą bez punktu odniesienia też radziłbym 18". Może XtC 19" w takim razie nie jest najlepszy?

Napisano

Jeżeli 18” będzie za krótki, a 20” jest za wysoki, to wniosek jest jeden – trzeba poszukać sobie innego roweru, albo wziąć 18" i zaakceptować fakt, że rama nie będzie idealnie dobrana. 20" odpada.

Napisano

Dziękuję wszystkim za posty.

Dzisiaj przymierzyłem się do obu rozmiarów i bezapelacyjnie wygrała wersja 18 cali. Tak jak pisaliście przy 20 calach moje "klejnoty" opierały się o ramę więc problem z rozmiarem rozwiązał się bardzo szybko...

A pasujący mi anthem-ik jest już mój :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...